YÖK Başkanı Saraç: Yeni bir nesil yetişecek

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ''Türkiye'nin üniversite mezunu, yetişmiş insan profili değişiyor. Bu önemli, olumlu bir sosyolojik süreç. Türkiye'de ebeveynlerinden farklı yeni bir nesil yetişecek.'' dedi.

YÖK Başkanı Saraç: Yeni bir nesil yetişecek
YÖK Başkanı Saraç: Yeni bir nesil yetişecek
GİRİŞ 05.06.2018 21:59 GÜNCELLEME 05.06.2018 22:00
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç yaptığı açıklamada, "Türkiye'de üniversitelerde okuyan öğrencilerimizin ebeveynlerinin yüzde 73'ünün üniversite mezunu olmadığını görüyoruz. Avrupa Yükseköğretim Alanı üye ülkelerindeki genel eğilimden farklı olarak, Türkiye'de ebeveynleri yükseköğrenim görmemiş ailelerden gelen bireylerin üniversite eğitimi alma oranı Avrupa ülkelerine göre çok daha fazla.

Ülkemizde yükseköğretim derecesine sahip 45-64 yaşlarındaki nüfusun oranı yüzde 9,3. Yükseköğretime yeni başlayan ve ebeveynleri yükseköğretim derecesine sahip olan nüfus oranı da yüzde 20. Bu veriler gösteriyor ki, ülkemizde üniversite eğitimi almamış ailelerden gelen bireyler de yükseköğretime katılım sağlayabiliyor."

Avrupa genelindeki yükseköğretim öğrencileri içinde, ebeveynleri üniversite mezunu olmayanların oranı yüzde 47 olarak tespit edildi. Bu oranın en düşük olduğu ülkeler sırasıyla yüzde 22 ile Norveç, yüzde 25 ile Danimarka ve yüzde 27 ile Almanya. Ebeveynleri üniversite mezunu olmayan üniversite öğrencisi oranının en yüksek olduğu ülke ise yüzde 73 ile Türkiye. Türkiye'yi yüzde 69 ile İtalya, yüzde 65 ile Portekiz ve yüzde 62 ile Malta takip ediyor.

'TÜRKİYE'DE İNSAN PROFİLİ DEĞİŞİYOR'

Türkiye'nin üniversite mezunu, yetişmiş insan profili değişiyor. Bu önemli, olumlu bir sosyolojik süreç. Türkiye'de ebeveynlerinden farklı yeni bir nesil yetişecek.

Anadolu'nun herhangi bir yerinde yaşayan, az gelirli ve eğitim almamış bir ailenin çocuğu da, başarılı ise yükseköğretimden, fırsat eşitliğinden istifade edebiliyor ve en gelişmiş üniversitelerimize girebiliyor." diye konuştu.

Türkiye'de üniversitelerin sadece belli bir kesimin erişim sağladığı kurumlar olmadığını vurgulayan Saraç, "Avrupa'da ise, mukayese edildiğinde, bunun tersine bir durum söz konusu. Üniversiteye elit bir kesimin daha çok erişim sağladığına yönelik eleştiriler Avrupa'da yüksek sesle dillendirilmeye başlandı.

YORUMLAR 18
  • Ismail 5 yıl önce Şikayet Et
    Yökünnacilen kapatılması lazim... 40 milyon gencin kaderi yök kurulundaki 11 üyenin ellerinde olamaz olmamalı resmen darbe kurumudur yök... acilen kapatılmalı...
    Cevapla
  • ahmet 5 yıl önce Şikayet Et
    #üniversiteidaripersonelitayinhakkınıistiyor
    Cevapla
  • Kenan 5 yıl önce Şikayet Et
    Engel olmasanız çok daha hızlı ve başarılı olacak bu değişim. Fakat maşallah engellemek için herşeyi yapıyorsunuz. Sizden isteğimiz gölge etmeyin, eski kafa profluk yapmayı yeter
    Cevapla
  • bjk5656 5 yıl önce Şikayet Et
    malesef bozuk bir gençlik yetişiyor saçma ünv yönetimiyle ve gereksiz ünv sayısı ile bölümleriyle artı okumuş işsiz ve cahil
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    boş açıklamlar bunlar ve saçma
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu
Uzman isimden dikkat çeken faiz yorumu: ‘Merkez’ sürpriz yapabilir