Veliler dikkat! LGS'nin niteliği değişti

Milyonlarca aileyi ve öğrenciyi yakından ilgilendiren LGS sınavının soru mantığı tamamen değişiyor. Daha çok öğrencinin akademik bilgisini, görsel zekasını, dikkatini, yoğunluğunu ölçebilecek soru türleri görülecek.

Veliler dikkat! LGS'nin niteliği değişti
Veliler dikkat! LGS'nin niteliği değişti
GİRİŞ 15.11.2018 16:35 GÜNCELLEME 15.11.2018 16:36
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk; sınav sisteminin bu yıl değişmeyeceğini ancak soru tarzının değişeceğini bildirmesinden sonra öğrencilerin en çok merak ettikleri ne tarz sorular çıkacak sorusunun cevabını Karar'dan Ali Barskanmay açıkladı

 

 

İşte milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren yazısı: 


Ülkemizde her yıl ortalama 1 milyon 200 bin öğrenci 8. sınıftan mezun oluyor.

 

 

Sınav ile öğrenci alan devlet okullarınının kontenjan sayısı 126 bin 510 kişi.

Ayrıca yine sınav ile öğrenci alan 5 bine yakın da özel okul var.

MEB, geçen yıl TEOG’u LGS’ye dönüştürürken LGS’ye girmeyi zorunlu olmaktan çıkarıp isteğe bağlı hale getirmişti. Buna rağmen 1 milyona yakın öğrenci sınava girdi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk; sınav sisteminin bu yıl değişmeyeceğini ancak soru tarzının değişeceğini ve “Ezbere dayalı sorular azaltılacak, öğrenmeye dayalı sorular artacak.” dedi.

Geçtiğimiz ay bakanın söylemine uygun örnek sorular yayınladı. Örnek soruları her ay yayınlanmaya da devam edecek. Örnek sorulara baktığımızda LGS soru niteliğinin değiştini görüyoruz.

Liselere Giriş Sınavı; Pisa ve Ales’e dönüşüyor.

Yayınlanan örnek sorular dikkate alındığında soru tarzlarının alışılmışın dışında bir yaklaşımla hazırlandığı, sadece akademik bilgiyi değil, kalıpların dışında düşünmeyi, iyi bir okuryazar olmayı, okuduğunu anlama, yorumlama ve sorgulama becerisi gerektirdiğini gösteriyor. Kısa ve küt sorular yok. Kitabın ortasında doğrudan bilmeyi gerektiren sorular da yok. Sorular; öğrencinin akademik bilgisini, görsel zekasını, dikkatini, yoğunluğunu ölçüyor. Bir yandan da üç boyutlu bir sorgulama yapıyor: Okuma, anlama ve yorumlama.

Derslerine düzenli çalışan, öğrenirken ezberleyen değil, aynı zamanda öğrendiğini sorgulayan, günlük yaşamında da sorgulayıcı bir yaklaşımı ilke edinen, kitap okuyan, okuduğunu yorumlayabilen, günceli takip eden öğrenciler bu sınavda başarılı olabilir.

Soruların başında verilen yönergeleri dikkatli okumak ve görmek gerekir. Sorular günlük hayatla da bağlantılı. Öğrenci, soruyu okurken aynı anda günlük hayatı da akademik bilgiye katmalı. Düşünme ile davranışı aynı anda kullanmalı. Uzun sorular görseli de önemsiyor. Okumanın yanına görseli de dikkate almak lazım.
Yoğunlaşmak, odaklanmak, uzun süreli düşünmek uzun sorular için gerekli. Sorular öğrencinin soyut düşünmedeki dikkatini, sabrını, yoğunlaşmasını ölçüyor.

Durup düşünmekte zihinsel tembellik yapan, zihnini doğru davranışta kullanmayan öğrencilerin kalem bırakacağı zorluk ve yoğunlukta sorular. Kitap okuma alışkanlığı olmayan, elinde akıllı telefonu düşmeyen, bilgisayar oyunları ile içli dışlı olan, yeme içme dışında günlük hayatı sorgulamayan çocukların anlamakta, yapmakta ve çözmekte başaramayacağı bir sınava dönüşüyor LGS.

Erken yaşta test çözmeye başlamak öğrenciyi LGS’ye hazırlamıyor. Kitap okumak, okuduğu kitabı durup yorumlamak, lego ve robotik çalışmalar yapmak, çocuğu düşünmeye zorlayan oyunlar, aktiviteler LGS’ye hazırlamanın doğru metodu.

MEB’in müfredat kitaplarında yeni nesil sorular etkinlik ve alıştırma adı altında yeterli olmasa da var. Öğretmenler yıllardır alışkın oldukları soru tarzını çözmeye devam ettikleri için mantık muhakeme soruları üzerinde yeteri kadar durulmuyor. Birde öğrencinin okul ve aile kaynaklı ezberci öğrenme tarzını da eklediğimizde öğrenciler yeni nesil soru tarzı çözmekte zorlanıyor.

LGS, bir öğrencinin 7 yıllık eğitim alışkanlığını değiştirmeye yönelik bir akademik ve davranış değiştirme çalışmasına dönüşüyor. Bu dönüşüme adapte olabilen öğrenciler kısa sürede kendini toparlayıp akademik başarı yakalayabilir.

YORUMLAR 4
  • 4çocuk annesi 5 yıl önce Şikayet Et
    hani bu sene süpriz yoktu en büyük süpriz bu sene, çocuklar bu tür sorulara hiç alışık değil .ne zaman soru sitilini öğrenip ne zaman alışacaklar cocukların genel matematik netlerine bakarmısınız
    Cevapla
  • A. DESTEK 5 yıl önce Şikayet Et
    Bakanımızı destekliyoruz. Sorumluluk bilinci olan bir nesile ihtiyacımız var. Artık ezberci değil sorumlu ve duyarlı bir eğitim istiyoruz. :)
    Cevapla
  • osb 5 yıl önce Şikayet Et
    yazık bu çocuklara tek bir sistem olmalı
    Cevapla
  • Hakan Günver 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu tarz hazırlıkları en iyi yapan kurumlar kurs merkezleri. Ben bir veli olarak kurs merkezine gönderdim ve gayet memnunum.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Almanya'dan Türkiye açıklaması: Her zaman kolay olmayan bir ortak
Uzmanlar açıkladı! Türkiye'nin Filistin'de neler yaptığı ne zaman ortaya çıkacak?