Öğretmenlere performans ve puanlama sistemi gelecek mi?

2019 yılı itibariyle öğretmenlere performans sistemi gelecek mi? Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk konuyla ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz aylarda kaldırılan öğretmen puanlama sistemi yeni yılda tekrar yürürlüğe konacak mı? İşte detaylar...

Öğretmenlere performans ve puanlama sistemi gelecek mi?
Öğretmenlere performans ve puanlama sistemi gelecek mi?
GİRİŞ 24.01.2019 10:36 GÜNCELLEME 24.01.2019 10:37
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Son günlerde tartışma konusu haline gelen öğretmen ve öğretmen adaylarının merak ettiği "öğretmenlere performans sistemi" olacak mı sorusuna ilişkin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk açıklama yaptı. Geçtiğimiz senelerde yürürlüğe giren sistem bakanlık tarafından askıya alınmıştı.

 

 

ÖĞRETMENLERE PERFORMANS SİSTEMİ GELECEK Mİ?

Bakanı Ziya Selçuk yaptığı açıklamada "Ben performansı çok benimsemem. Performans temelli bir meslek yaşamı, kapitalizmin belirli bir evresinde, bütün çevreyle beraber, örneğin patent hukuku, örneğin atama ve yükseltme, ücretlendirme, eğitim politikasında, bunların hepsi bir habitat, havza oluşturursa o zaman performansa dayalı bir şey yapmak anlamlı olur. Ama şuan bütün parametreler performansa temelli değil. Öğretim üyelerinin performansına bakmıyoruz. Anne ve babaların performansına bakmıyoruz. Öğretmenlerin bakmıyoruz. Sadece çocuklara bakıyoruz. Öğretmenlerin belirli notlar üzerinden, performansına dayalı bir sistem kurmak, şuan için gerekli şartlar hazırlanmadan, yapılabilecek bir şey değil." diyerek 2019 yılı itibariyle öğretmenlere performans sisteminin getirilmeyeceğini belirtti.

Öğretmen Performans Değerlendirme Sistemi Nedir?

 

 

Bir milyona yakın öğretmenin tabi olacağı performans değerlendirme sistemi ile öğretmenlerin mesleki bilgi, beceri ve yetenekleri ölçülecek. Bu değerlendirme tek bir şekilde değil, pek çok alanda yapılacak. Öğretmen olarak kişilerin mesleki yeterlilikleri ve bu mesleğe ilişkin özel yetenekleri ölçülecektir.

Bu sistemde en çok tartışılan konulardan biri ise öğretmen performansının okul müdürü, müdür yardımcısı, müfettiş, zümre öğretmenleri, öz değerlendirme, öğrenci ve veli gibi pek çok kişi tarafından yapılacak olmasıdır. Bu durumda idareciler ya da öğrenciler tarafından öğretmenlerin performansının haksız yere zayıf bulunması riski tartışmalıdır.

Sistem Nasıl İşler?

Yapılan değerlendirmeler 100 puan üzerinden yapılacaktır ve öğretmene toplam puanı 100 üzerinden verilecektir. Değerlendirmeler temelde mesleki bilgi, mesleki beceri, tutum ve değerler başlıkları altında yapılacaktır.
Performansı değerlendiren ve sonuçta eksikleri olduğu tespit edilen öğretmenler için, eksik oldukları konularda hizmet içi eğitim verilecektir. Bu eğitimler de yine yukarıda bahsettiğimiz üç ana alanda yapılacaktır.
Öğretmenlerin hizmet içi eğitimlerine katılımları ve eğitimle sağladıkları gelişme de takip edilecektir. Bu durum puanlarına yansıyacaktır.
Her öğretmen hakkında elde edilen puan, öğretmenlerin hizmet puanı ve kariyer planlaması için kullanılacaktır.
Puanlar baz alınarak öğretmenler arasında bağ öğretmen ya da uzman öğretmen gibi sınıflandırmalar yapılacaktır. Unvanlar da her sene gözden geçirilecektir.

YORUMLAR 7
  • Zaza 5 yıl önce Şikayet Et
    İşinde ehil olmayan öğretmen derhal meslekten uzaklaştırılmalı
    Cevapla
  • vefasız 5 yıl önce Şikayet Et
    Okullarda disiplin kalmadı Dolayısıyla eğitimde kalmadı .Çok kötü beceriksiz tembel bir nesil geliyor. Tamamen tüketici üretimle ilgili tamamen bihaber bir nesil. İmtihanla en yüksek puanı almiş ancak konuşmasını bilmeyen sesi bozuk öğretmen ne öğretebilir. Öğretmenlik sadece bir geçim sağlamak bir meslek değildir. Derse gir çık gelsin maaş olmaz. Gayret özveri isteyen ülkesinin geleceğini dert edinmiş insanların yapacağı bir meslektir. Malesef temel eğitimde üretime dönük hiç eğitim kalmadı. İmam hatipler bahane edilip Meslek Okulları yok edildi. 12 zorunlu eğitimle Çıraklık müeseseside yok edildi. Artık esnaflık ve sanatkarlık yok edildi. Söküğünü dikemeyen bir toplum olma yolundayız.
    Cevapla
  • lavinia 5 yıl önce Şikayet Et
    Ben bir öğrenci olarak bu yorumunuza o kadar katılıyorum ki... Hatta bazen kendi neslimden utanıyorum. Ama bir kaç yıl içinde düzelmek ümidiyle.
    Cevapla
  • Ögrt. 5 yıl önce Şikayet Et
    Herkes bize bagiriyor ve biz hep haksiz oluyoruz ben ona gosteririm diye gelip her turlu haksizligi eden bir veli idare güruhu var siz neyden bahsediyorsunuz ses mi kaldi soluk mu kaldi ozveride bulunacak motivasyon mu kaldi samaroglana dönduk be
    Cevapla
  • memur öğretmen 5 yıl önce Şikayet Et
    memur öğretmen sorununu da çözün artık.
    Cevapla
  • fedakar öğretmen 5 yıl önce Şikayet Et
    memur öğretmenleri bir an önce öğretmen olarak alırlarsa memur öğretmenler seve seve kendilerini öğrencilerine adayacaktır. bundan kimsenin şüphesi olmasın. adam zaten memur maaşı alıyor bu kişiler öğretmen olmak istiyorsa demek ki gerçek manada mesleklerini icra etmek istiyorlar... sayın bakan buna duyarsız kalmayacaktır.
    Cevapla
  • sertan 5 yıl önce Şikayet Et
    Öğretmenleri aklamak için okullara ve sınıflara KAMERA SİSTEMİ KURULSUN
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsmail Kartal ve futbolculardan, 'Ligden çekilme' önerisine flaş cevap!
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi