KYK geri ödemeli burs borçları silinecek mi? KYK borç affı için...

Üniversite öğrencilerinin eğitimleri boyunca Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan aldığı geri ödemeli burs borçları tamamen silinecek mi? 4 yıl boyunca geri ödemeli kredi alan mezunlar için yeni gelişmeler gelmeye devam ediyor. Binlerce kişiyi yakından ilgilendiren KYK borçlarına ilişkin son durumu sizler için derledik

KYK geri ödemeli burs borçları silinecek mi? KYK borç affı için...
KYK geri ödemeli burs borçları silinecek mi? KYK borç affı için...
GİRİŞ 11.02.2019 09:57 GÜNCELLEME 11.02.2019 09:57
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

2019 yılı itibariyle KYK borçları silinmesi yine gündem oldu. Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) üniversite öğrencilerinin geri ödemeli burs borçlarının silinmesi teklifi sonrası gözler resmi açıklamalara çevrildi. CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, öğrencilerin KYK kredi borçlarının silinmesi ile ilgili konuyu parlamentoda gündeme getirdi. 

 

 

KYK kredi borçlarının silinip silinmemesi ilgili henüz net bir açıklama yapılmazken, öğrencilerin borçlarının faizleri silineceği iddia ediliyor. Yani, öğrenciler borçlarının ana para kısmını ödeyecekler fakat faizleri silinecek.

SGK uzmanları konuyla ilgili "KYK ile ilgili borçların tamamen silinmesi söz konusu olabilir çünkü bu devletin kendi alacağıdır." diyerek öğrencileri ve yeni mezun olanları umutlandırdı.

 

 

GERİ ÖDEMELİ BURS NEDİR?

KYK tarafından öğrencilere verilmekte olan yardım genel olarak geri ödemeli ve geri ödemesiz olarak iki farklı türdedir. Geri ödemesiz burs daha çok Başbakanlık Bursu olarak tanımlanmaktadır. Geri ödemeli olarak verilen burslar geri ödemeli olan kredi şeklindedir ve Yüksek Öğrenim Kredisi olarak isim alır. Öğrenim hayatı boyunca kredi almaya hak kazanan bireyler, mezun olduktan iki yıl sonra krediyi geri öderler. Ödemeler faizsiz olarak hesaplanır ve taksitlendirme yapılarak kolaylık sağlanır.

KYK KREDİ BORÇLARI NASIL ERTELETİLİR?

Kurumdan öğrenim ve/veya katkı kredisi alan borçlulardan borç ödeme vadesi henüz başlamayanlar ile borçlarını aksatmadan ödeyenler www.turkiye.gov.tr adresinden e-devlet şifreleri ile erteleme talebinde bulunabilirler.

Kuruma müracaatları esnasında; Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur veya sosyal güvenlik kuruluşu niteliğindeki başka kuruluşlarla ilişkisinin bulunmaması halinde borcun ödenmesi kredi alma süresinin bitiminden itibaren endeks uygulanmak sureti ile birer yıllık sürelerle uzatılır.

YORUMLAR 42
  • esma 5 yıl önce Şikayet Et
    nolur silinnnn param yok nolurrrrrrrr
    Cevapla
  • ESRA 5 yıl önce Şikayet Et
    ya borçlarımızın silin ya da bu mezunlara iş verin ne iş var ne de para nasıl ödeyeceğiz. milyonlarca insanın kredi kartı faizlerini siliyorsunuz park bahçe yapıyorsunuz am bu gençliğin durumunu hiç düşünmüyorsunuz. Biz bu kredileri keyfimizden almadık imkanım olmadığı için aldık lütfen silin çok rica ediyoruz.
    Cevapla
  • YUNUS 5 yıl önce Şikayet Et
    ben bişi sormak istiyorum benim kyk borçum 14 bin çivarıydı bugun kyk genel müdürlüğünü aradım borçumun 24600 tl oldugunu öğrendim bu nasıl böyle oldu bilğisi olan varmi
    Cevapla
  • Sümeyye 4 yıl önce Şikayet Et
    Benim de bu şekilde 26 bin lira olmuş. Size nasıl bir bilgi verildi konuya yönelik.
    Cevapla
  • İSMAİL ERTÜRK 5 yıl önce Şikayet Et
    Zaten zor olan ekonomik imkanlar içinde öğrenim gören öğrencilerden bu tahsilat yapılmamalı. Seçim önü çözüm bulunmalı.Üniversite gençliği kazanılmalı.
    Cevapla
  • ayşegül direl 5 yıl önce Şikayet Et
    gerçekten şu ekonomik şartlarda ödemek çok zor silinirse çok iyi olur çok zorlanıyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı