Birçok nasıl yazılır? TDK sözlüğünde birçok kelimesi birleşik mi yoksa ayrı mı yazılır?

Birçok birleşik mi yazılır yoksa ayrı mı yazılır sorusunu TDK sözlüğünde en çok merak edilenlerin başında geliyor. Günlük yaşamda sıkça kullanılan bir o kadar da hata yapılan birçok kelimesi ile ilgili Türk dil Kurumu açıklama yaptı. İşte doğru kullanımı ve örneklerle anlatımı.

Birçok nasıl yazılır? TDK sözlüğünde birçok kelimesi birleşik mi yoksa ayrı mı yazılır?
Birçok nasıl yazılır? TDK sözlüğünde birçok kelimesi birleşik mi yoksa ayrı mı yazılır?
GİRİŞ 13.12.2019 13:33 GÜNCELLEME 13.12.2019 13:33

İsimlere oldukça fazla, sayısı belli olmayan, müteaddit anlamlarını kazandıran kelime TDK’ya göre ‘birçok’ şeklinde birleşik yazılmaldır. 

BİRÇOK KELİMESİYLE İLGİLİ ÖRNEKLER

Bir kitabı okurken geçen iki saatin ömrümün birçok senelerinden daha dolu, daha ehemmiyetli olduğunu fark edince insan hayatının ürkütücü hiçliğini düşünür ve yeis içinde kalırdım. Sabahattin Ali Kürk Mantolu Madonna

Dünyanın üzerimde döndüğü birçok geceler geçirmiştim. Karanlıkta dünya insana zaten masal gelir, geceleri hiçbir şeye aldırmazsınız; sabahleyin ise kaygılarınız yok olup gitmiştir. (Ernest Hemingway Silahlara Veda)

Birçok ülkenin ekonomisi durgunluğa bırakıldı, topraklar ekilmedi, yeni makine yatırımları yapılmadı, halkın geniş kesimleri çalıştırılmadı ve yarı aç yarı tok, devlet yardımına terk edildi. (George Orwell 1984)

Bu karanlık, bu uzun kış gecelerinde…
Soğuk, buzdan bir perdeyle süslerken camı,
Dolaşırken birçok siyah gölge odamı,
Damarımdan kurşunlaşıp donarken kanım;
Yine seni düşünmekle geçer zamanım…
Bu kimsesiz… Bu mahzun kış gecelerinde
(Sabahattin Ali Bütün Şiirleri)

Sevgili anneciğim, binlerce kez açıldım, binlerce kez kapandım yokluğunda… Sen mürekkebi rutubet olan bir kalem duvarlara hep senin resmini çiziyor di’li geçmiş zamanda birçok resim, hep gülümsüyorsun (Didem Madak Sevgili Anneciğim)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Öcalan'ın milletvekili yeğeninden skandal sözler!
Erdoğan'dan İran açıklaması: Kınanması gereken İran değil! Emeklilere de seslendi!