AÖL 2.dönem sınavı ne zaman? 2020 MEB açık lise sınav tarihlerini belirledi

2020 AÖL kayıt yenileme işlemleri başladı. MEB tarafından alınan kayıtların ardından gözler AÖL (Açıköğretim Lisesi) sınav takvimine çevrildi. Peki AÖL 2.dönem sınavı ne zaman düzenlenecek? Özellikle sınava şimdiden hazırlanacak öğrencileri ilgilendiren konuyla ilgili ayrıntılar geldi

AÖL 2.dönem sınavı ne zaman? 2020 MEB açık lise sınav tarihlerini belirledi
AÖL 2.dönem sınavı ne zaman? 2020 MEB açık lise sınav tarihlerini belirledi
GİRİŞ 14.01.2020 09:40 GÜNCELLEME 14.01.2020 09:40
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Açıktan lise okuyan öğrenciler AÖL 2.dönem sınavı için hazırlıklara başladı. Milli Eğitim Bakanlığı resmi sitesinde kayıt yenileme işlemlerini tamamlayanlar gözünü sınav takvimine çevirdi. Yapılan açıklamaya göre Açıköğretim Lisesi (AÖL) 2.dönem sınavı 21 Mart cumartesi ve 22 Mart pazar günü düzenlenecek. AÖL sınav yerleri 18 Mart sınav sonuçları ise 17 Nisan'da yayımlanacak. 

 

AÖL SINAVI NASIL DÜZENLENİR?

Açık Öğretim Sınavları MEB’in belirlediği sınav merkezlerinde gerçekleşir, her ilde sınav merkezi olmakla birlikte çoğu ilçelerde de bulunmaktadır. Sınavlar MEB’in belirlediği sınav tarihlerinde hafta sonu gerçekleşir. Sınavlar 20 soruluk testlerden oluşur, her soru 5 puan olup yanlışlar doğruları götürmez. Dersten geçebilmek için 9 soruyu doğru yaparak 45 almak yeterlidir. ancak diploma notunu yüksek tutmak için her dersten en iyi puanı almaya çalışılmalıdır.

AÖL Puanlaması

 

Dönem sonu sınavları test olarak yapılır ve her soru 5 puandır, yanlışlar doğru cevapları götürmez. Ne kadar doğru yapıldıysa net o kadar puan alınır.

0 - 40: 1 (başarısız)
45 - 50: 2 (geçer)
55 - 65: 3 (orta)
70 - 80: (iyi)
85 - 100: (pekiyi)

AÖL’de Dönem Puanı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Alınan bir dersin sınav sonucu aynı dersin kredi notuyla çarpılır. Öğreneğin 2 kredilik bir dersten 75 puan alındıysa bu puan (75), kredi notuyla çarpılır (150). Bu işlem her ders için yapılır ve çıkan sonuçların tamamı toplanır. Toplanan puanlar alınan kredilerin tamamına bölünür. Örneğin bir dönemde 30 kredi alındıysa tüm puanlar toplanarak 30’a bölünür. Çıkan netice o dönemin ortalamasıdır.

AÖL’DE KREDİ NASIL ALINIR?

Örgün eğitimde haftalık alınan 6 saatlik matematik dersinin açık öğretim öğrencisi 6 kredilik matematik dersi olarak alır. Yani örgün eğitimde görülen ders saatleri açık öğretimin kredilerine tekabül etmiş oluyor. Açık öğretim öğrencisi bir dönemde en az 25, an fazla 35 kredilik ders alabilir. Ne kadar çok kredilik ders alır ve aldığı derslerden başarılı olursa mezuniyeti o kadar çabuk olur. Eğer aldığı kredilerden başarısız olursa düşük not olarak ortalamasına yansımaz ve bir kez daha aynı dersi alarak verme şansı olur. Her dönem sonunda geçtiği derslerin ortalamaları toplanarak başarılı olduğu krediler hesaplanır. Açık öğretim lisesinde mezun olmak için alınan kredilerin toplamı 192’dir. Bu kredilerin 112’si ortak, 80’i alan derslerinde; alanları olmayan öğrenciler ise alması gereken kredilerin 120’si ortak, 72’si seçmeli derslerden olmaktadır.

AÖL NEDİR?

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak eğitim faaliyetlerinin sürdüren Açık Öğetim Liseleri örgün eğitim alamayan veya almak istemeyen öğrencilere sunulmuş eğitim seçeneğidir. Açık Öğretim, örgün eğitimde olduğu gibi 4 yılda bitirme gibi bir zorunluluk yoktur. Her dönem alınan derslerin kredileri mezun olmasına yeterli olduğu takdirde mezun olabilir. Öğrencinin aldığı derslerin başarılarına göre not ortalaması hesaplanır ve yeterli puanı elde etmişse mezun edilebilir. Öğrenci, gösterdiği başarıya bağlı olarak 2,5 yıl gibi bir sürede lise diplomasını alabilir.

AÖL KAYIT OLMA 

AÖL’ye orta öğretimi tamamlamış her öğrenci ya da bakanlığa bağlı olan liselerde örgün olarak eğitime devam etmek istemeyen öğrenci kayıt yaptırabilir. Yeni kayıt yaptıracaklar öğrenim ücretinin söylenen bankaya yatırdıktan sonra dekontla birlikte MEB’in onayladığı kayıt merkezlerine giderek işlemleri başlatabilir. Kayıt merkezleri her il ve ilçelerde bulunan halk eğitim merkezleridir. Kayıt olduktan sonra öğrenci numarası ve şifresiyle web sitesinden dersler seçilerek kayıt işlemi gerçekleşmiş olur. Örgün liseye giderken açık öğretime geçen öğrenci daha önceki okulunda başarılı olduğu derslerden muaf olma hakkına sahiptir.

Her yıl 3 dönem kayıt yenilemek gerekir ve ve eğer bir öğrenci 1 dönem kayıt yenilemezse kaydı ‘donuk’, 2 dönemden fazla kayıt yenilemezse kaydı ‘silik’ öğrenci olarak geçer.

Kayıt İçin Gerekli Evraklar:

T.C kimlik numarası 
1 adet vesikalık fotoğraf
Kayıt ücretinin yatırıldığına dair dekont

AÖL ÖĞRENCİSİ İÇİN ÜNİVERSİTEYE NASIL KAYIT OLUNUR?

AÖL öğrencisi mezun olacağı sene üniversite sınavlarına girebilir, hatta eğer mezun olamamış ise MEB’in sağladığı bir kolaylıkla sene kaybının önüne geçmiş olur. MEB’in belirlediği tarihte yapılan ek sınavlarla öğrenci kaldığı son dersleri vererek üniversitesine başlayabilir. Temmuz-Ağustos da gerçekleşen bu sınavlardan başarıyla geçen öğrenci diplomasını almasa bile halk eğitimlerden aldığı geçici mezuniyet belgesiyle üniversiteye kayıt yaptırabilir. Ancak kayıt yaptırdığı yılın son iş gününe kadar (30 Aralık) diplomasını üniversiteye götürmediği takdirde öğrencinin kaydı silinecektir.

YORUMLAR 13
  • Neslihan 3 yıl önce Şikayet Et
    lıseyı mecburiyetten dolayı dondurdum 6 senedır gıdıyorum ama bı turlu mezun olamadım nedense benden sonra gırenlerın hepsı mezun bıde kayıt oldum 4 ay once sınav ne zaman lütfen bılgı verın artık mıllı egıtımden tek rıcam artık su gerı kalan tum ögrencılerı gecırsın lütfen rıca edıyorum...
    Cevapla
  • mezun olamayan 4 yıl önce Şikayet Et
    8 yıldır mezun olmaya çalışıyorum bir vazgeçiyorum birde azim ediyorum bir türlü mezun olamadım çalışsamda aynı kredi alıyorum çalışmasamda bu yüzden az kredisi vede çok sınava girenleri hemen mezun edin bari...
    Cevapla
  • bilinmesede olur 4 yıl önce Şikayet Et
    kredisi az kalanları mezun edin biz dışardan mezun olmak isteyenleride düşünün bu vesileyle ne iyi olur bazıllarımız çoktan hakettik mezun olmayı diye düşünüyorum...
    Cevapla
  • Neslıhan 4 yıl önce Şikayet Et
    merhaba bende kayıt oldum ama ders secemıyorum bu ay da bıttı ne zaman sınav olucaz acaba bılgı verırsenız sevınırım
    Cevapla
  • tanımasanda olur 4 yıl önce Şikayet Et
    ben aöl ye yeni başladım 2. sönem sınavına giricem tekrar ders seçicekmiyim bilmiyorum bana yardımcı ola bilirmisisniz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor