TÜRMOB Genel Başkanı Şanlı:

"Mesleğe son yıllarda rağbet oldukça artmıştır. Bu mesleğin işletmelere olan katkısını iyi anlatmamız gerekiyor"

TÜRMOB Genel Başkanı Şanlı:
TÜRMOB Genel Başkanı Şanlı:
GİRİŞ 06.12.2014 23:11 GÜNCELLEME 06.12.2014 23:11

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Nail Şanlı, "Mesleğe son yıllarda rağbet oldukça artmıştır. Bu mesleğin işletmelere olan katkısını iyi anlatmamız gerekiyor" dedi

Şanlı, Bodrum'da düzenlenen Ege Odaları Başkanlar Kurulu Toplantısı'nda gazetecilere yaptığı açılamada, Türkiye'de şuanda 96 bin meslek mensubu olduğunu kaydetti.

Bunun 91 bininin Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir, 4 bin 500'ünün ise Yeminli Mali Müşaviri olduğunu ifade eden Şanlı, "17 bin de stajyerimiz, yani adayımız var" diye konuştu. Şanlı, Mali Müşavirlik ehliyetini alabilmek için zorlu koşullardan geçildiğini anlatarak, şöyle konuştu:

"Mali Müşavirlik mesleği aslında kariyer mesleğidir. Elde edilmesi son derece zor bir süreci gerektiriyor. Meslek mensubu arkadaşlarımız lisans eğitimini gördükten sonra 3 yıllık staj ve 2 yıllık sınavdan sonra mesleki ehliyetlerini kazanıyor. Süreye baktığımız zaman aslında bir lise mezunu ben mali müşavir olacağım hedefini kendisine koyduğu zaman en az her şey yolunda giderse 9 yıla ihtiyacı var. Bu bir tıp tahsilinden daha uzun bir süredir."

Mali Müşavirlik mesleğinin bu kadar zorlu bir süreçten geçen bir meslek olmasına rağmen özellikle halen kimlik mücadelesi veren bir meslek olduğunu anımsatan Şanlı, "Hem düzenlemeler hem uygulamalar açısından son derece çözüm bekleyen sorunlarımız vardır. Ama her geçen gün destek dünya seviyesinde uygulama alanında Türkiye'de de bulmaya başladı" diye konuştu.

Türkiye'nin özellikle mesleğe stajla başlayan ender ülkelerden biri olduğuna vurgu yapan Şanlı, şöyle devam etti:

"Uluslararası Muhasebe Federasyonu bizim bu özelliğimizi üye ülkelere yansıtmaya ve dünya geneline uygulamaya çalışıyor. Mesleğe son yıllarda rağbet oldukça artmıştır. Mesleğe girmek isteyen kişi sayısı artmıştır. Bu mesleğin işletmelere olan katkısını iyi anlatmamız gerekiyor. Belki bu aşamalarda önümüzdeki yıllarda daha yoğun faaliyetler gösterebiliriz."

KAYNAK: AA