Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: (1)

"Türkiye'nin şu andaki teknoloji düzeyi orta teknoloji. Bunu orta-yüksek ve yüksek teknolojiye çekmek bizim için artık seçenek değil zorunluluk"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: (1)
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: (1)
GİRİŞ 12.12.2014 16:36 GÜNCELLEME 12.12.2014 16:36

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin şu andaki teknoloji düzeyinin orta olduğunu belirterek, "Bunu orta-yüksek ve yüksek teknolojiye çekmek bizim için artık bir seçenek değil zorunluluk" dedi.

Işık, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından Rixos Otel'de düzenlenen, "2023 Hedefleri Doğrultusunda Bilgiye Dayalı Ekonomiye Geçiş Konferansı'nda, Türkiye'ye yabancı yatırımcının gelmesinde YASED'in çok önemli roller üstlendiğini söyledi.

Bakan Işık, dünyadaki 1 trilyon 450 milyar dolarlık "doğrudan yabancı yatırımcı pastası"ndan, Türkiye'nin daha fazla pay alma potansiyeli olduğunu belirtti.

Global şirketlerin, yüksek karlılık dolayısıyla üretimlerini büyük oranda orta-yüksek ve yüksek teknolojili alanlara kaydırdığına dikkati çeken Işık, şöyle konuştu:

"Ar-Ge ile yüksek teknoloji arasındaki ilişkiyi, tavuk ve yumurta ilişkisine benzetiyorum. Ar-Ge'yi tavuk olarak düşünürseniz, yüksek teknoloji de yumurtadır. Tavuk olmadan yumurta olmuyor, Ar-Ge olmadan yüksek teknolojiye geçemiyorsunuz. Yüksek teknolojinin biriktirdiği katma değer olmadan Ar-Ge'ye tekrar dönemiyorsunuz. Ar-Ge'ye ne kadar fazla yatırım yaparsak, o kadar teknoloji üreteceğiz. Ne kadar yüksek teknolojiyle üretim yaparsak Ar-Ge'ye o kadar fazla yatırım yapma imkanımız olacak."

"Türkiye ölçek büyütmeli"

İşletmelerin ölçek büyüttükçe, ihracat, Ar-Ge ve tasarım yaptıkça, teknoloji düzeyini yükseltip karlılığını arttırdığını belirten Işık, Türkiye'nin de ölçek büyütmek için gayret göstermesi gerektiğini dile getirdi. KOBİ ölçeğindeki firmaların daha fazla ihracata yönlendirilmesi ve Ar-Ge'ye özendirilmesi gerektiğine değinen Işık, ülkenin Ar-Ge ve inovasyon ekosistemini güçlendirmenin kaçınılmaz olduğunu, bu alana yatırım yapmadan sürdürülebilir kalkınma ve büyüme yakalamanın mümkün olmadığını vurguladı.

Işık, Türkiye'nin artık düşük teknolojiyle ucuz emekten kaynaklanan üretimi sürdürme şansının olmadığını, teknoloji düzeyi yüksek ürünler üretmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin şu andaki teknoloji düzeyinin orta teknoloji olduğunu anlatan Işık, şöyle devam etti:

"Bunu orta-yüksek ve yüksek teknolojiye çekmek bizim için artık seçenek değil zorunluluk. Bunu yapmak için pek çok atılımı yapıyoruz. Kurumsal Ar-Ge'ye yönelik çok ciddi çalışmalar yaptık ve ürünlerini çok kısa sürede almaya başladık. Türkiye olarak maalesef Ar-Ge ve inovasyona teknolojiye yatırımda çok geç kaldığımız bir gerçek. Dünya bu işlere yoğun yatırım yaparken biz maalesef başka işlerle uğraştık. Çok geç başladık hızlı yol almamız lazım"

Işık, Türkiye'nin en önemli problemlerinden birinin yetersiz üniversite-sanayi işbirliği olduğuna dikkati çekerek, "Ar-Ge için en önemli unsur nitelikli insan unsurudur. Nitelikli insanı üniversite yetiştirecek. Ama Türkiye'de yakın zamana kadar üniversitelerin böyle bir derdi yoktu. Şimdi bu yavaş yavaş değişiyor" diye konuştu.

(Sürecek)

KAYNAK: AA