Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: (2)

"Yüksek teknolojili ürünlerin, Türkiye'nin neresinde üretilirse üretilsin 5. bölge desteği alması için gerekli çalışmayı sonuçlandırdık"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: (2)
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: (2)
GİRİŞ 12.12.2014 17:42 GÜNCELLEME 12.12.2014 17:42

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Yüksek teknolojili ürünlerin, Türkiye'nin neresinde üretilirse üretilsin 5. bölge desteği alması için gerekli çalışmayı sonuçlandırdık" dedi.

Işık, 2023 Hedefleri Doğrultusunda Bilgiye Dayalı Ekonomiye Geçiş Konferansı'nda, uluslararası değerlendirmelerde Güney Kore ve Türkiye'nin sıkça karşılaştırıldığını belirtti. Işık, "1960'ta Güney Kore açtı. Bugün eğer Güney Kore dünyada bilim ve teknoloji, Ar-Ge ve inovasyonda lider ülkelerden biri olduysa biz biraz kendimizi sorgulamalıyız" diye konuştu.

Işık, teknoloji geliştirme bölgelerinin daha işlevsel hale getirilmesi için çalıştıklarına dikkati çekerek, söz konusu bölgeleri organize sanayi bölgelerinin içerisinde kurmaya başladıklarını anlattı. Ar-Ge Merkezi Belgesi almak için gerekli olan en az 50 Ar-Ge personeli çalıştırma zorunluluğunu, 30'a düşürerek merkezlerin sayısını arttırmayı hedeflediklerini ifade eden Işık, KOBİ’lerin Ar-Ge yapmasını istediklerini ve bu yönde onları teşvik ettiklerini kaydetti.

Teknoloji geliştirme bölgelerindeki kira sorununa değinen Işık, "Bu soruna neşter vuracağız. Yani özellikle bazı maalesef teknoloji geliştirme bölgelerimiz biraz daha gayrimenkul noktasına kaymaya başladı. Orada neşteri vuracağız. Buna da belki bir sınır getireceğiz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de 164 Ar-Ge merkezi var

Işık, Türkiye'de 164 Ar-Ge merkezi bulunduğunu ve birçok uluslararası firmanın Ar-Ge merkezlerini ülkeye taşımak istediğini belirterek, bu merkezlerde 20 bin 700 personelin çalıştığını söyledi. Bazı global ölçekli şirketlerin yalnızca bilgi sattıklarını belirten Işık, "Türkiye'nin sadece bilgi ihracatı 650 milyon dolar civarında. Hedefimiz ilk fırsatta 1 milyar doları geçmek. Ama ihracatımızın önemli bir kaleminin de artık sadece bilgi olmasını istiyoruz" dedi.

Bazı şirketlerin Türkiye'de Ar-Ge ve lisanslamasını yaptığını anlatan Işık, Türkiye'nin bu noktalara kısa sürede geldiğini vurguladı. Bundan sonraki süreçte "sıçrama" yapmanın çok daha kolay olacağına işaret eden Işık, yapılacak düzenlemelerin ekosistemi zayıflatmamasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Işık, Ar-Ge merkezlerinde çalışan personelin dışarıda Ar-Ge'nin devamı niteliğindeki çalışmalarını da destek kapsamına almaya yönelik çalışma başlattıklarını, bu konuda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştüğünü dile getiren Işık, prensip kararı aldıklarını kaydetti.

Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Stratejisi ve Eylem Planının, Ekonomi Koordinasyon Kuruluna sevk edildiğini belirten Işık, "Çok ümitliyim 2017'nin sonunda Türkiye, Ar-Ge ve inovasyonda yüzde 1'lerin üzerine çıkmış olacak, pek çok gösterge bugüne göre iyileşecek. Çünkü, kimin ne yapması gerektiği tek tek yazıldı, kurumlara süre verildi ve bunlar artık adım adım hayata geçecek. Hedefimiz şu, kamuyu katalizör olarak görevlendirerek, Türkiye'de üniversite ve sanayiyi ayrılmaz ikili olarak buluşturmak" diye konuştu.

Işık, üniversite ve sanayinin işbirliği yapması halinde proje bedelinin yüzde 85'ine kadarını karşıladıklarını ve bunu neredeyse dünyada hiçbir ülkenin yapmadığını kaydetti.

"Fikri mülkiyet en temel haklardan biri"

Yüksek teknolojili ürünlerin üretimine yönelik desteklere değinen Işık, şunları kaydetti:

"Şimdi yeni bir çalışma daha yapıyoruz. Artık yüksek teknolojili ürünlerin, Türkiye'nin neresinde üretilirse üretilsin 5. bölge desteği alması için gerekli çalışmayı sonuçlandırdık. İnşallah Ekonomi Bakanlığı ile yakında bu işi sonuçlandıracağız. Orta yüksek teknolojili ürünlerde de Türkiye'deki ilk 8 il hariç diğer illere 5. bölge desteği verilmesiyle ilgili çalışmayı da tamamladık. Türkiye'nin, Ar-Ge temelli yüksek katma değerli ürünleri üreten, refahını artışmış, dünyanın en yüksek gelirli toplumları arasına gelmesini istiyoruz."

Işık, fikri mülkiyetin en temel haklardan biri olduğunu vurgulayarak, bütçe görüşmeleri bittikten sonra patent kanunu olarak bilinen düzenlemenin görüşüleceğini ifade etti.

Bürokrasinin en önemli sıkıntılardan biri olduğunu ve bakanlık olarak bürokrasinin azaltılması konusunda çalışma başlattıklarını anlatan Işık, "Türkiye'nin, Ar-Ge ve inovasyon, sanayi ve üretim alanlarında gereksiz zaman kaybına artık tahammülü yok" dedi.

(Bitti)

KAYNAK: AA