Türkiye ve Körfez ülkeleri Bahreyn'de toplanıyor

Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) 2. İş Forumunun kasım ayında Bahreyn'de düzenlenmesi kararlaştırıldı.

Türkiye ve Körfez ülkeleri Bahreyn'de toplanıyor
Türkiye ve Körfez ülkeleri Bahreyn'de toplanıyor
GİRİŞ 10.07.2016 20:31 GÜNCELLEME 10.07.2016 20:31

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) resmi haber ajansı WAM'ın haberine göre, Bahreyn'de kasım ayının başında Türkiye-KİK Forumundaki iki gün süresinde 4 oturum yapılması planlanıyor.

KONULAR NELER?

İlk oturumda sağlık ve sağlık turizmi, alt yapı, ileri danışmanlık, iki taraf arasında etkin işbirliği mekanizmasının inşası, savunma ve bölgenin istikrar ve selamete ulaşması için yapılması gerekenler ve Körfez ülkelerini dünyaya bağlayacak ulaştırma, lojistik hizmet ağı konularının görüşüleceği, ikinci oturumda ise Bahreyn, bölge ülkeleri ve Türkiye'deki yatırım ortamı hakkında sunum yapılacağı kaydedildi.

Üçüncü oturumda taraflar arasında yatırım ve ticaret ortaklığı tesis edilmesi için ikili görüşmelerin yapılması, son oturumun ise kapanış bildirgesinin imzalanması şekilde planlandığı aktarıldı.

KİK Odaları Federasyonu Abdurrahim Naki, Bahreyn'in başkenti Manama'da düzenlediği basın toplantısında Türkiye ve Körfez ilişkilerinin tüm ekonomik alanlarda büyük gelişme gösterdiğini ve Körfez ülkelerinin aralarında Türkiye'nin de bulunduğu başarılı ekonomik tecrübelerden istifade etmeye çalıştığını ifade etti.

2.8 MİLYARLIK YATIRIM

Naki, Türkiye ve KİK ülkeleri arasında 2002'de 1,5 milyar dolar olan karşılıklı ticaret hacminin 2014'te 16 milyar dolara yükseldiğini ve 2010-2014 arası KİK ülkelerinden Türkiye'ye doğrudan yatırım hacminin 2,8 milyar dolar olduğunu bildirdi.

BAE'nin Türkiye'nin toplam ihracatındaki payının yüzde 3,3, Suudi Arabistan'ın ise 2,1 olduğunu, Türkiye'nin ise petrol ihracatının yüzde 10'unu Suudi Arabistan'dan karşıladığı bilgisini veren Naki, KİK ülkelerinde Türkiye'nin inşaat projelerindeki hacminin 2014'te yaklaşık 40 milyar dolar olduğunu bunun Suudi Arabistan'da 12,5, Katar'da 12,5, BAE'de 8,5 Umman'da ise 5,5 milyar dolar şeklinde dağıldığını belirtti.

Naki, körfez ülkelerinden Türkiye'ye 2014'te yaklaşık 532 bin turistin geldiğini ve bu sayının ekonomiye katkısının yaklaşık 1 milyar doları bulduğunu kaydetti.

Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi 1. İş Forumu 2012'de İstanbul'da düzenlenmişti.

KAYNAK: AA