Emekliye sevindiren zam haberleri

Milyonlarca emekliyle ilgili zam haberleri son dakika olarak gelmeye başladı. İşte 10 Eylül cumartesi günü itibariyle emeklilerle ilgili flaş gelişmeler

Emekliye sevindiren zam haberleri
Emekliye sevindiren zam haberleri
GİRİŞ 08.09.2016 09:49 GÜNCELLEME 20.09.2016 09:33
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Emekliler bu haber kilitlendi. 2016 yılında emeklilerin maaşı ne kadar olacak? Emekliler kaç TL zamlı maaş alacak? Erken emeklilik müjdesi geldi mi? Emeklilerin zamlı maaşlarıyla ilgili gelişme var mı? Hem SGK hem Bağ-Kur hem de memur emeklilerinin maaşı değişecek. İşte 10 Eylül cumartesi günü itibariyle emekli zamlarıyla ilgili tüm detaylar
 

EMEKLİLERLE İLGİLİ SON DAKİKA HABERLER

YENİ SİGORTALIYA ERKEN EMEKLİLİK - 10 EYLÜL

Son yıllarda sigortalı olanlar daha hızlı emekli oluyor. Özellikle 2008 öncesi ve sonrası sigortalı olanlar arasında iki yılı bulan farklılıklar oluşuyor

Erken emeklilik konusunda çeşitli kesimlerin avantajları bulunuyor. Yaş şartı, askerlik, doğum gibi avantajların yanında engellilerin de erken emekli olma hakları var. Bunun için en az yüzde 40 oranında rapor ve vergi indirimi almaları gerekiyor. Burada yaş şartı aranmıyor. 15 ile 20 yıl arasında sigortalılık ve 3600 ile 4400 gün arasında da prim yeterli oluyor. Buraya kadar problem yok. Birçok vatandaş bu imkândan yararlanıyor. Ancak sorun eski sigortalılar ile yeni sigortalılar arasındaki farklılıklardan çıkıyor.

Özellikle 2008 öncesi ve sonrası sigortalı olanlar arasında 2 yılı bulan farklılıklar oluşuyor. Yani eski sigortalılar daha çok beklemek zorunda kalıyor. Örneğin, 2005 yılında sigortalı olmuş bir çalışan yüzde 40 vergi indirimi almışsa emeklilik şartları 20 yıl ve 4400 gün olarak belirleniyor. Aynı çalışan eğer 01.10.2008 sonrasında sigortalı olsaydı bekleme süresi 18 yıla düşecek gün sayısı ise 4100'den başlayacaktı. Yüzde 80 ve üzerinde vergi indirimi alanlar için ise eski yeni sigortalılar arasında yıl farkı yok. Ancak bu kez de prim günü farkı ortaya çıkıyor. Burada ise yeni sigortalılar eski sigortalılara göre daha çok prim ödemek zorunda kalıyor. Yüzde 60-79 oranında vergi indirimi alanlarda da benzer bir durum söz konusu. Burada da 1997-2008 arasında sigortalı olanlar daha fazla süre beklerken yeni sigortalılar daha fazla prim ödüyor.

Başbakan Binali Yıldırım geçen pazar günü Diyarbakır'da 140 milyar liralık bir yatırım ve teşvik paketi açıkladı. Başta bölgede olmak üzere büyük heyecana yol açan bu paketin ekonomik boyutunun yanında sosyal yönü de çok önemli. Paket istihdam oluşturacak teşviklere yönelmiş durumda.

Şehirler yenilenecek, hazır fabrikalar kurulacak, alım garantili üretim yapılacak. Bu da daha çok inşaat, daha çok üretim ve daha çok eleman istihdamı anlamına geliyor. Zaten yılda 80 fabrika ve 40 bin istihdam, 67 bin yeni konut gibi somut bir hedef de var. (Sabah)

EMEKLİYE ÇİFTE KAZANÇ - 08 EYLÜL

11 Milyona yakın emeklinin geliri 2 adımda artacak. Hükümet, Kurban Bayramı sonrasında emekliler için banka promosyonu dönemini başlatacak. Ardından Ocak ayında da tüm emekliler zam alacak. Promosyon için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bankalarla hazırladığı çalışma tamamlandı. Hazırlanan formül kısa süre içerisinde Başbakan'a sunulacak, ardından da emekliler için promosyon dönemi başlayacak. Maaşı yüksek olanın promosyon tutarı da yüksek olacak. Promosyonun yıllık 150 ile 300 lira arasında olması ve emeklilere 3 yıllık toplu ödeme yapılması bekleniyor. Emekliler, Ocak'ta da zam alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı, 2016'nın ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon kadar olacak. Memur emeklileri ise yüzde 3 zam alacak.

EMEKLİNİN PARASI YARIN HESAPTA - 7 EYLÜL

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş ödemelerine başlıyor. Ödemelerin Kurban Bayramı öncesine alınmasıyla, tahsis numarasının son rakamı tek olan emekliler yarın, çift olanlar da Cuma günü maaşını bankadan çekebilecek.

SGK'nın konuyla ilgili yaptığı duyuruya göre; SSK ve Bağ-Kur'dan emekli, dul ve yetim gelir/aylığı alanların Eylül dönemi gelir/aylık ödemeleri, tahsis numarasının son rakamı 9, 7, 5, 3 ve 1 olanlarda 8 Eylül'de; 8, 6, 4, 2 ve 0 olanlarda 9 Eylül'de yapılacak. 9 milyona yakın SSK ve Bağ-Kur emeklisi, normalde maaşlarını her ayın 16'sı ile 28'i arasında alıyor. Maaş ödemelerinin erkene çekilmesiyle, SSK ve Bağ-Kur emeklileri bayrama maaşı cepte girecek. Memurlara da maaş günleri olan 15 Eylül'ün Kurban Bayramı'nın son gününe denk gelmesi nedeniyle, erken ödeme yapılacak. Memur emeklileri ise maaşlarını 1-5 Eylül tarihleri arasında almıştı. Böylece yaklaşık 14 milyon emekli ve memura bayram öncesi maaş ödemeleri yapılmış oldu.

Emekli ve memur maaş ödemelerinin bayram öncesine çekilmesi, esnafı sevindirdi. Esnaf, erken ödemenin piyasada doping etkisi yaratacağını, hareketliliğin artacağını ifade ediyor. SGK, emeklilerin maaşı olarak aylık 12 milyar lira civarında ödeme yapıyor.

Emekliler bayram öncesinde maaşlarına kavuşacak. Bayram sonrasında da promosyon ödemelerinin yapılması bekleniyor. Bu konudaki çalışmalarda sona gelinmişti. Artık bankalarla ödeme protokollerinin imzalanması bekleniyor...

EMEKLİNİN BEKLEDİĞİ HABER GELDİ - 06 EYLÜL

Yıl, yaş ve prim şartlarını tamamlamasına karşın 4B (Bağ-Kur) prim borcu bulunması nedeniyle emekli olamayanlar, yapılandırma yasası ile muradına eriyor. Bu kişiler, 31 Ekim'e kadar Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurarak borçlarını yapılandırabilecek. Peşin ödemeyi seçenler, parayı 2 Ocak'a kadar yatırmasının ardından, taksiti seçenler de ödemeler tamamlanınca emekli olabilecek. Borcunu yapılandırarak emekli olmak isteyen ancak para sıkıntısı yaşayanlara da düşük faizli kredi imkanı geldi. SGK ile Ziraat Bankası arasında imzalanan protokolle, yeniden yapılandırma kapsamındaki 4B'li vatandaşlara, borçlarını ödeyip emekli olabilmeleri için herhangi bir teminat göstermeden kredi kullanma imkanı sağlandı. SGK'dan yapılan açıklamada, şu bilgiler verildi:

"Bu imkandan yararlanmak isteyen sigortalılarımız prim yapılandırma başvurularını öncelikle sosyal güvenlik il/merkez müdürlüklerine yapacak, kurumdan alacakları 'prim borcunu ödemesi halinde emekli olabilecek' yazısıyla Ziraat Bankası şubelerine müracaat edecek. Bu imkanla, birikmiş prim borcunu ödemesi durumunda, 4B'den yaşlılık aylığı bağlanabilecekler, 4B prim borcunu ödemesi durumunda 4A'dan yaşlılık aylığı bağlanabilecekler, askerlik ve doğum borçlanmasını yapması durumunda yaşlılık aylığı bağlanabilecekler ile durdurulan hizmet sürelerinin ihya edilmesi durumunda yaşlılık aylığı bağlanabilecekler yararlanabilecek."

İsteyenler Ziraat Bankası ile imzalanan protokol kapsamında kredi kullanarak borcunu peşin kapatacak. Böylece hem borcundan kurtulacak hem de emeklilik için beklemesine gerek kalmayacak. Peşin ödeme yaptığı için gecikme zammı ve faizi yerine hesaplanan enflasyon tutarının yarısı ödenecek. Kredinin taksitlerini de emekli maaşı bağlanınca ödeyebilecek. Yapılandırmada asıl borç aynen kalıyor. Ancak gecikme zammı ve faizi siliniyor, bunun yerine enflasyon (Yİ-ÜFE) güncellemesi yapılıyor. Peşin ödemede belirlenen enflasyon tutarının da yarısı veriliyor. Taksitli ödeme yapanlara ise katsayı ekleniyor...

EMEKLİLİK BEKLEYEN KAMU ÇALIŞANINA KÖTÜ HABER

FETÖ ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle açığa alınan kişilerin yanı sıra diğer kamu çalışanlarının emeklilik başvuruları da beklemeye alındı. 2 Eylül Perşembe günü yayımlanan 673 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile emeklilik işlemleri olağanüstü hal süresince askıya alındı. 

KHK'ya göre emeklilik dilekçesinin işleme konulabilmesi için yetkili makamın 1 ay içinde onaylanma zorunluluğu olağanüstü hal döneminde uygulanmayacak.

Bu değişiklik, olağanüstü hal ilan edildiği 21 Temmuz 2016 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Dolayısıyla yetkili makamların 1 aylık süre dolduğu için yasal zorunluluk nedeniyle onayladığı emeklilik talepleri de yeniden askıya alınacak. (Habertürk)

ESNAFA 5 YIL ERKEN EMEKLİLİK GELİYOR - 08 EYLÜL

Büyük çoğunluğu esnaf olan Bağ-Kur'lulara erken emeklilik getirecek olan çalışma, büyük sevince yol açtı. Takvim gazetesinin duyurduğu çalışma hayata geçtiğinde yüzbinlerce esnaf 5 yıl daha az prim ödeyerek emekli olabilecek. Gazetemizi arayan Bağ- Kur'lular bu çalışmayı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Zaten SSK ile bizim aramızda bir haksızlık oluyordu. Bütün kurumlar SGK çatısı altında birleşmesine rağmen ayrı kurallar olması adaletsizlik. Bunun düzeltilecek olması çok sevindirici" dediler. 4'üncü Esnaf ve Sanatkarlar Şurası'nda gündeme gelen çalışma ile Bağ-Kur'lular da diğer çalışanlar gibi 9 bin gün (25 yıl) yerine 7 bin 200 gün prim ödeyerek emekli olacak. Söz konusu çalışmanın yasa tasarısı haline getirilerek Meclis'e sunulması bekleniyor.

BAĞ-KUR'LULARA ERKEN EMEKLİLİK - 02 EYLÜL

Bağ-Kur'lulara erken emeklilik imkanı gündemde. SSK'lılar ile Bağ-Kur'lular arasındaki bin 800 günlük prim farkının yani 5 yıllık sürenin kaldırılması, bir başka ifadeyle emeklilik için prim süresinin eşitlenmesi masada. Çalışmalar hızlandırıldı, düzenleme hayata geçerse, esnaf 9 bin yerine 7 bin 200 günle emekli olabilecek. 2008'de yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Reformu ile işçilerin emekliliği için istenen prim ödeme gün sayısı 7 bin 200'e (20 yıl) çıkarılmıştı. Fakat Bağ-Kur'lular için bu süre 9 bin gün (25 yıl). Esnaf, bu farkın kaldırılması, Bağ-Kur'luların emeklilik prim gün şartının azaltılması için her fırsatta çağrı yapıyordu. 2 yıl önce gerçekleştirilen 4'üncü Esnaf ve Sanatkarlar Şurası'nda esnafın sorunlarına somut çözümler bulunması amacıyla ihtisas komisyonları kuruldu. Mart 2015'te toplanan 'Vergi ve Sosyal Güvenlik Komisyonu'nda Bağ- Kur'luları ilgilendiren önemli prensip kararları alındı. 

Komisyonda, emeklilik için istenen prim gün sayısında SSK'lı çalışanlar ile Bağ-Kur'lu çalışanlar arasında oluşan bin 800 günlük farkın kalkması öngörüldü. Edinilen bilgiye göre; çalışmalar devam ediyor. Alınan kararlar son şekli verildikten sonra yasa taslağı haline getirilecek. Bu yıl sonuna kadar yetişmesi beklenen yasanın, en geç 2017'de çıkacağı ifade ediliyor. Üzerinde çalışılan düzenleme yasalaşırsa, Bağ-Kur'lular da SSK'lılar gibi 7 bin 200 günle emekli olabilecek, 5 yıl kazanacak.

Devlet ve devlete bağlı müesseselerde çalışan işçilere yönelik ilave tediyelerin ilk yarısı 9 Eylül'de, diğer yarısı 26 Aralık'ta ödenecek. Konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, devlet ve devlete bağlı müesseselerde çalışan işçilerin ilave tediyelerinin ilk yarısının 9 Eylül'de, diğer yarısının 26 Aralık'ta ödenmesi kararlaştırıldı...

DAHA AZ ÇALIŞIP YÜKSEK EMEKLİ MAAŞI ALMANIN YOLU - 01 EYLÜL

Son 7 yıllık hizmet süresi 2520 gün (360x7) ediyor. Bu 7 yıllık süre içerisinden son 1261 günde (3.5 yıl) hangi kurumdan sigorta primi ödendiyse emeklilik de ona göre hesaplanıyor. Son 7 yıllık süre içinde hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu yasaya göre aylık bağlanıyor. Bu düzenleme milyonlarca kişinin emekliliğini ve emekli maaşını etkiliyor.

Son 3.5 yılda SSK’dan prim ödeyerek emekli olanların emekli aylıkları da yüksek oluyor. Normal şartlarda 2008’den sonra Bağ-Kur’dan emekli olanın aldığı taban aylığı 750 lira civarındayken SSK’dan emekli olana 1000 liraya yakın maaş bağlanıyor. Arada 200-300 lira fark var. Biraz daha yüksekten prim ödeyenlere bağlanan maaşlar arasındaki fark ise 500 lirayı aşıyor. Mevcut sistemde SSK avantajlı konumda. Eğer son 2520 gün içinde (prim ödenmeyen, boş geçen sürelerin önemi yok) ikiden çok sosyal güvenlik kurumu veya statüsüne ait prim günleri varsa o zaman 1260 gün şartı aranmaz. SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı, özel banka-borsa sandığı varsa son 2520 günün içinde hangisi daha çok prim gününe sahipse oradan emekli olursunuz.

son-dakika-emekli-zam-56465

KURBAN BAYRAMI EMEKLİ MAAŞLARI NE ZAMAN YATACAK?

Kurban bayramı öncesi emekli maaşları yatacak mı? Milyonlarca emekli gözünü bu haber dikti.

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre SGK, BAĞ-KUR emeklilerinin maaş ödemelerinin Kurban Bayramı’ndan önce yapılması için ilgili bakanlıklara talimat verildi. Buna göre 08-09 Eylül 2016 tarihinde emekli maaşları yatırılması kararlaştırıldı.

YORUMLAR 5
  • T.c 7 yıl önce Şikayet Et
    Bayram parasizmi geçecek ayıp günah yapılanlar
    Cevapla
  • Emekli 7 yıl önce Şikayet Et
    Yeter artık emeklini devletten cekliyi üvey evlat mamelesi görmekten bıktı emekli ikigün kaldı bayram erifesine girmeye verin artık kırediyi
    Cevapla
  • emekli 7 yıl önce Şikayet Et
    yine promosyonnnnnnnnnnnnnn
    Cevapla
  • şafak 7 yıl önce Şikayet Et
    evettttttttt intibak promosyon biz emeklileri daha ne kadar oyalayacaksınız yeterrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr allah aşkına yeterrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
    Cevapla
  • T.C.Emeklisi 7 yıl önce Şikayet Et
    Yuce Yargitay Mahkemesi 2000 yilindan sonra emekli olan biz:T.C.Emekliletinin İNTİBAK KARARini cikarsada rahatlasak.Kurban kesecek paramiz yooooookkkk..İlgililerin dikkatine.........İyi bayramlar
    Cevapla