Emekliye Son Dakika Zam Haberleri 14.12.16

2017 yılında emekliler ne kadar zam alacak? Milyonlarca emekli bu sorunun yanıtını arıyor. İşte son dakika emekli zam haberleri ve tüm detayları

Emekliye Son Dakika Zam Haberleri 14.12.16
Emekliye Son Dakika Zam Haberleri 14.12.16
GİRİŞ 14.12.2016 09:46 GÜNCELLEME 14.12.2016 09:46
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Yeni yılın gelmesine az bir zaman kala emekliler kaç TL zamlı maaş alacak? sorusunu merak ediyor. Maaşlarına zam bekleyen emekliler bu haber kilitlendi. 2017 yılında emeklilerin maaşı ne kadar olacak?  Peki binlerce emekli için erken emeklilik müjdesi geldi mi? Emeklilerin zamlı maaşlarıyla ilgili gelişme var mı? Hem SGK hem Bağ-Kur hem de memur emeklilerinin maaşı değişecek. İşte 14.12.16 tarihi itibariyle emekli zamlarıyla ilgili tüm detaylar

EMEKLİLERLE İLGİLİ SON DAKİKA HABERLER

2017 EMEKLİ ZAMLARI BELLİ OLDU

Ocak'ta maaşlar, 2016'nın ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon kadar artırılacak. Enflasyon tahminine göre, zam oranının yüzde 3.73 olması bekleniyor. Ocak zammı yüzde 3.73 olursa en düşük maaş; 2000 yılından önce emekli olan SSK'lılarda bin 339 liradan bin 389 liraya, 2000'den sonra emekli olan SSK'lılarda 798 liradan 828 liraya, Bağ- Kur esnaf emeklilerinde bin 163 liradan bin 206 liraya, Bağ-Kur tarım emeklilerinde ise 916 liradan 950 liraya yükselecek.

EMEKLİLERLE İLGİLİ DİĞER GELİŞMELER

Bu yıl emekli olacaklar için sağlanan ekstra zam, "Dilekçemi şimdi mi vermeliyim?" sorularını artırdı. Emeklilik dilekçesini bu yıl bitmeden vermek ile 1 Ocak'ta vermek arasında farklar bulunuyor. Geçtiğimiz Ocak'ta tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 100 lira seyyanen zam verildi. Bu zammın 2016'nın sonuna kadar SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olacak herkesi kapsaması için de düzenleme yapıldı. Yani 31 Aralık'a kadar emeklilik dilekçesi veren bir kişi, 100 lira da seyyanen zam alacak. Ocak 2017'den itibaren emekli olanlar ise bu artıştan yararlanamayacak.

Ayrıca 31 Aralık'a kadar emeklilik dilekçesi verildiğinde, geçtiğimiz Ocak ve Temmuz aylarında yapılan enflasyon zamlarından da yararlanmak mümkün olacak. Yılbaşından sonra verilecek dilekçelerde ise sadece aylık bağlama oranı ile ilgili bir avantaj yer alıyor. Bu nedenle emeklilik tarihi ile ilgili kararı hesaplama yaparak vermek gerekiyor..

EMEKLİYE 3 MÜJDE!

Yeni yıl itibariyle hem promosyona hem de zamlı maaşlara kavuşacak emekliler ve 2017'de emekli olacaklar için 3 önemli gelişme oldu.

Torba yasa ile emekli maaşına yüzde 15 fark gelecek.

Promosyon ve ikramiye ödenecek.

1- Yaklaşık 11.6 milyon emekliye promosyon ödenmesi için geri sayım başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından bankalar ile birlikte yürütülen çalışmalar devam ediyor.

Hükümet; çalışmaların en kısa sürede tamamlanıp emeklilere promosyon ödemelerinin başlamasını hedefliyor.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun ilgili kurumlarla çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Ağbal, "Emeklilere banka promosyonu ile ilgili konu çalışılıyor..

İnşallah en yakın zamanda bu çalışmaların tamamlanıp, emeklilerimizin bu promosyonu almalarını ben de gönülden arzuluyorum..

İnşallah o da en kısa sürede olur" şeklinde konuştu. Promosyon çalışması tamamlanmasının ardından Başbakan Binali Yıldırım'a sunacak. Promosyon konusunda son kararı Yıldırım verecek..

2- Çalışanların emekli maaşını artıracak düzenleme yasalaştı..

Alınacak emekli maaşında en önemli kriterlerden biri olan 'prime esas kazanç'ta üst sınır artırıldı.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen düzenlemeye göre; sigorta primine esas kazanç günlük üst sınırı, günlük asgari ücretin 6.5 katı yerine, 7.5 katı üzerinden hesaplanacak..

Halen ücretli çalışanlardan her ay, brüt asgari ücret (bin 647 lira) ile bunun 6.5 katına (10 bin 705 lira 50 kuruş) kadar olan kazanç üzerinden prim alınıyor.

Çalışan ne kadar maaş alırsa alsın, prime esas kazanç tutarı 10 bin 705 lira 50 kuruştan fazla olamıyor.

Meclis'ten geçen yeni düzenleme ile prime esas kazancın tavanı brüt asgari ücretin 7.5 katına çıkarıldı.

Yani prime esas aylık kazancın üst sınırı 12 bin 352 lira 50 kuruşa (mevcut asgari ücrete göre) yükseldi.

Yasa yürürlüğe girdikten sonra aylık 12 bin 352 lira 50 kuruşa kadar kazanç bildirilip prim ödenebilecek.

Asgari ücret her arttığında, üst limit de artacak. Bu durum, tavandan prim ödeyenlerin emeklilikte alacağı maaşı artıracak..

Bu yeni sistemle emekli maaşlarında yüzde 15 oranında artış olacak..

3- Kamuda 30 yılın üzerinde hizmetle emekli olanlara, toplu ödeme geliyor..

408 bin memur emeklisine yaklaşık 2 milyar lira ödeme yapılacak. 30 yıldan fazla hizmet süresi olmasına rağmen, 30 tam hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenenler.

30 yılı aşan her tam hizmet yılı için hesaplanacak ikramiyesini alabilecek.

Bunun için hazırlanan tasarı Meclis'te... Yasanın çıkmasıyla birlikte ikramiye farkı ödenmesi süreci başlayacak.

Hak sahiplerinin, fark için yasanın yürürlüğe girdiği tarihi takip eden 1 yıl içinde başvuruda bulunmaları gerekecek..

Ödemeler 2 taksitte yapılacak. 7 bin 500 liraya kadar olan kısmı başvuru tarihinden itibaren 3 ay içinde ödenecek.

Varsa kalan kısmı da kanuni faiziyle birlikte takip eden yılın aynı ayı içinde gerçekleştirilecek.

ENFLASYON ZAMMI

Yaklaşık 9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi, Ocak zammı için enflasyona kilitlenmiş durumda. Ocak zammını, 2016'nın ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon belirleyecek. Ekonomi yönetimi, 2016 yılı enflasyonunun yüzde 7.5 olarak gerçekleşmesini bekliyor. Bu durumda, 2016'nın ikinci yarısında enflasyon, yani SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak zammı yüzde 3.73 olacak. Bu tahmin, hükümetin 2017 yılı programında da yer aldı. Ancak kesin rakam, 3 Ocak'ta, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından enflasyon verilerinin açıklanmasıyla belli olacak. Emeklilere zamlar hemen yansıtılacak. Emekliler, Ocak ayında maaş ödeme günlerinde zamlı paralarını cebine koyacak.

Ayrıca emekliler, her ay, maaşlarının yüzde 4-5'i oranında ek ödeme (vergi ödemesi) alıyor. Bu ek ödeme maaşlarla birlikte ödeniyor. Ocak'ta maaşlar yükseleceği için ek ödeme de artacak. Halen maaşı bin 500 lira olan SSK ve Bağ-Kur emeklisi, 60 lira da ek ödeme alıyor. Yani emeklinin eline ayda bin 560 lira geçiyor. Ocak zammı yüzde 3.73 olursa, emeklinin maaşı bin 555 lira 90 kuruşa yükselecek. Buna bağlı olarak ek ödeme tutarı da 62 lira 23 kuruşa çıkacak. Emeklinin eline Ocak'ta geçecek para (net maaş + ek ödeme) bin 618 lira 13 kuruş olacak..

BAĞ-KUR'LUYA ERKEN EMEKLİLİK 

Bağ-Kur'lular dikkat! Geçmişte işyeri açmış ya da şirket ortaklığı ile vergi mükellefi olmuş ancak Bağ-Kur'a kayıt ve tescilini yaptırmamış olanlara geriye dönük borçlanma imkanı verilmesi gündemde. Yargıtay'ın bir davada verdiği 2000 yılından önceki dönemlerin sigortalılığa sayılması yönündeki emsal niteliğinde kararının ardından aynı durumdaki pek çok kişi mahkemelere koşarken, bu konuda düzenleme yapılması bekleniyor. TESK Başkanı Bendevi Palandöken de yasal düzenleme çağrısı yaptı. Palandöken, 2000'den önce esnaflığa başlayan, oda ve vergi kaydı bulunan esnaf ve sanatkarların, sosyal güvenlikle ilgili yaşadıkları sorunun net olarak çözüme kavuşturulmadığını ifade ederek, yasal olarak hak arayanların çoğalmasının mahkemelerin iş yükünü artırdığını belirtti. Dava açmadan önce kuruma başvuru şartı getirilmesinin de süreci uzattığına dikkati çeken Palandöken, şöyle konuştu: "Bu durumdaki Bağ-Kur'luların sicile kayıt tarihleri esas alınarak 4 Ekim 2000'den önce başlatılabilmesine imkan sağlanmalı."

MİLYONLARCA KİŞİYE İKİNCİ EMEKLİLİK İMKANI

45 yaş altı çalışanların Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) otomatik katılımını sağlayacak düzenleme 1 Ocak'ta yürürlüğe giriyor. Yeni sistem sayesinde milyonlarca çalışan için ikinci bir emeklilik ve emekli maaşı imkanı doğacak. Üstelik Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) emekliliğe göre daha kısa sürede sistemden emekli olunabilecek. 

DAHA ERKEN ELDE EDİLİYOR

SGK'dan emeklilik için; şu an işe giren bir erkek çalışanın 7 bin 200 gün (20 yıl) prim ödemesi gerekiyor. Bu tamamlandığında da 61 yaş doldurulduğunda emekli olunabiliyor. Kadınlarda da SGK'dan emeklilik için 20 yıl prim ödeme ve 58 yaş şartları var. Memurlarda süre 25 yılı buluyor. Bireysel emeklilik ise sistemde 10 yıl kalınıp 56 yaş doldurulduğunda elde ediliyor. Yani BES'e otomatik katılanlar, 10 yıl ödeme yapıp 56 yaşını tamamladığında, bireysel emeklilik imkanına kavuşacak. Hem de devletin sunduğu 3'lü teşvikten de yararlanacak. Çalışanlar böylece, önce BES ile emekli olup, daha sonra SGK'dan da emeklilik ile çifte maaşa kavuşabilecek. 

MEVCUT BES'TEN AVANTAJLI

Otomatik katılım, mevcut BES'ten daha avantajlı olacak. Yüzde 25 devlet katkısı, otomatik BES'te de olacak. Buna ilaveten otomatik BES'te; çalışanın cayma hakkını kullanmaması halinde, sisteme girişte bir defaya mahsus olmak üzere, bin lira ilave devlet katkısı sağlanacak. Yine otomatik BES'te; 10 yıl, 56 yaş şartı tamamlanıp toplu para almak yerine maaş tercihi yapıldığında bir ek katkı daha olacak. Birikimini en az 10 yıllık sürede almayı tercih eden çalışana, birikiminin yüzde 5'i karşılığı ek devlet katkısı ödemesi yapılacak.

EN AZ ÖDEME 49,41 TL

İşte yeni sistemin satır başları:

* Çalışan, işvereni tarafından bir şirketin emeklilik planına dahil edilecek.
* Katkı payı her ay çalışanın maaşından kesilip bireysel emeklilik hesabına aktarılacak.
* Çalışanın ödeyeceği katkı payı, prime esas kazancının yüzde 3'üne karşılık gelen tutar olacak.
* Eğer çalışan isterse, tutarın artırılmasını isteyebilecek.
* Mevcut asgari ücrete göre bakıldığında en düşük ödeme 49,41 lira olacak.
* Çalışan, emeklilik planına dahil olduğunun kendisine bildirildiği tarihi müteakip 2 ay içinde sözleşmeden cayabilecek..

erken-emeklilik-hesabı

YENİ ZAM SİSTEMİ

11.6 milyon emeklinin zam dönemi yaklaşırken; maaş artış sisteminde değişiklik yapılması gündemde. Her emekliye farklı zam getirecek bir sistem üzerinde çalışılıyor. Zam oranında geçim durumuna ve yaşa bakılması üzerinde duruluyor. Buna göre; zam oranında en önemli kriter geçim durumu ve yaş olacak. Böylece emeklilerin maaş sistemi kökten değişecek. Çünkü halen SSK ve Bağ-Kur emeklileri bir önceki 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon kadar; memur emeklileri de toplu sözleşmede belirlenen oranda zam alıyor. Yeni sistem hayata geçerse; geçim durumu zamda en önemli kriter olacak. Yaş da geçim durumuna göre belirlenecek zammı daha yukarı çekecek. Hem yaşlı hem geçim sıkıntısı çeken emekliler en yüksek zammı alacak. Bakıma muhtaç hale gelmiş ve geçim sıkıntısı yaşayan emeklilerin maaşında yüzde 100 artış yapılabilecek.

80 yaş ve üzerinde 740 bin civarında emekli bulunuyor. Örneğin; hem yaşa hem de geçim durumuna bakılacak yeni sisteme göre, bu emeklilerin bir kısmı yüzde 100 zam alabilecek. Hem geçim hem de yaşlılık kaynaklı bakım sıkıntısı çeken 75-80 yaş arasındaki emeklilere, 80 yaş üzerine yapılacak zamdan biraz daha az ama 50 yaşındakinden daha yüksek zam verilmesinin yolu açılacak. Halen çalışan veya çalışma çağında bulunan emeklilere ise daha stabil oranda zamlar söz konusu olacak. Yaşlı emeklinin vefatı halinde yüksek ücreti varislerine kalmayacak. Varislerin alacağı emekli maaşı eski sistemde hesaplanan 'asıl maaş' ile sınırlı olacak. Şu anda emekliler yılda iki kez zam alıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri Ocak ve Temmuz aylarında oluşan 6 aylık enflasyon oranı kadar artışa kavuşurken memur emeklileri toplu sözleşmede belirlenen oranlarda zam alıyor.

İŞTE YENİ SİSTEM

Yeni sistem hayata geçerse;

* Zam oranı belirlenirken hem emeklinin geçim durumuna hem de yaşına bakılacak.
* Geçim durumu en önemli kriter olacak.
* Yaş geçim durumuna göre belirlenecek zammı daha yukarı çekecek.
* Hem yaşlı hem geçim sıkıntısı çeken emekliler en yüksek zammı alacak..

MEMUR EMEKLİSİNE EN AZ BİN 752 TL

Memur emeklilerinin zammı da memurlarla aynı olacak. Memur emeklilerinin maaşına da Ocak'ta yüzde 3'lük toplu sözleşme zammı ve oluşursa enflasyon farkı yansıtılacak. Halen en düşük memur emeklisi aylığı bin 701 lira seviyesinde bulunuyor. Yüzde 3'lük zamla bu maaş, 51 lira artışla bin 752 liraya yükselecek. Enflasyon farkı oluşursa, maaş daha da artacak. Memur emeklileri, Temmuz'da da memurlar gibi yüzde 4 oranında zam alacak. 2017'nin ilk 6 aylık döneminde enflasyon yüzde 3'ü aşarsa, bu da Temmuz artışına eklenecek.

memur-emeklisi

EMEKLİYE OCAK'TA ÇİFTE ÖDEME

Bu yıl seyyanen zam alarak diğer senelere göre farklı artış yaşayan emekliler için yıl sonunda da çifte ödeme gerçekleşecek. Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, promosyon ödemelerinin yıl bitmeden yapılacağını açıklamıştı. Üstüne Ocak ayında yapılacak zam oranları da belli oldu. Böylece yıl sonu ve yıl başında emekliler bu çifte ödemeden faydalanacak.

Emeklilerin uzun zamandır bekledikleri promosyon görüşmeleri nihayet sona geldi. Bankalarla yapılan pazarlıkların ardından açıklama yapan Çalışma Bakanı Müezzinoğlu, 450 lirayı bulan promosyon ödemesi yapılacağını, son kararı ise Başbakan Binali Yıldırım'ın vereceğini söyledi. Bu rakamın Başbakan Binali Yıldırım tarafından yükseltilmesi bekleniyor. Daha önce yapılan açıklamalarda promosyon ödemesinin en az 500 lira olacağı ve yüksek maaşa daha fazla verileceği belirtilmişti.

Ocak ayında 12 milyon emeklinin tamamı da zamlı maaşa kavuşacak. Merkez Bankası'nın yaptığı yıl sonu yüzde 7.5'luk enflasyon tahmini üzerine Takvim Gazetesi bir hesaplama yapmış ve zam oranının yüzde 3.73 olacağını ortaya çıkartmıştı. Bu hesaplama daha sonra hükümetin bütçe programında da aynen yer aldı. Böylece oluşacak 6 aylık enflasyona göre zam alan emekliler tahminler tutarsa 3.73 zam alacak. Bu rakamın daha da yükselmesi ihtimali de bulunuyor. Memur emeklileri ise toplu sözleşmeden kaynaklanan yüzde 3 oranındaki zamlarını maaşlarında görecekler..

2017 EMEKLİ MAAŞLARI NETLEŞMEYE BAŞLADI

Merkez Bankası tahmini enflasyon oranını açıkladı: Yüzde 7.5. Buna göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin ocak zammı yüzde 3.73 oranında gerçekleşecek.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri her yılın Ocak ve Temmuz dönemlerinde, bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon kadar zam alıyor.

Takvim'in haberine göre, 2016'nın ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak zammını belirleyecek.

Bu oran da 3 Ocak'ta Türkiye İstatistik Kurumu tarafından enflasyon verilerinin açıklanmasıyla belli olacak.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) verilerine göre; halen en düşük maaş 2000'den önce SSK'dan emekli olanlarda bin 339, Sonra emekli olan SSK'lılarda 798, Bağ-Kur esnaf emeklilerinde bin 163, Bağ-Kur tarım emeklilerinde ise 916 lira seviyesinde.

Merkez Bankası’nın 2016 yılı enflasyon tahmini yüzde 7.5. Buna göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin ocak zammı yüzde 3.73 olacak.

Ocak'ta en düşük maaş 2000'den önce emekli olan SSK'lılarda bin 389 TL, 2000'den sonra emekli olan SSK'lılarda 828 TL, Bağ-Kur esnaf emeklilerinde bin 206, Bağ-Kur tarım emeklilerinde ise 950 liraya yükselecek.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, 2017'nin ikinci zammını da Temmuz'da alacak.

Bu zammın oranını da 2017'nin ilk 6 aylık döneminde gerçekleşecek enflasyon belirleyecek. En nihayetinde emeklinin gözü kulağı 3 Ocak 2017 günü açıklanacak enflasyon oranında olacak.

KAYNAK: AJANSLAR
YORUMLAR 25
  • denızlı duran 7 yıl önce Şikayet Et
    slm 2014 yılnda emeklı oldum bagkur tarımdan bunun 638 halk bankasına kesılıyor elıme kalan 130tl ben bu parayla ne yapacagım benım yuzde 84 raporum var rasız oldugum dan calısamıyorum fazla
    Cevapla
  • kocareis 7 yıl önce Şikayet Et
    Banka borcu olan poromsyon aliyomu
    Cevapla
  • Rasit 7 yıl önce Şikayet Et
    Biz zam istemiyoruz siz vereceğiniz o paraya bizden çay icin
    Cevapla
  • nilifer 7 yıl önce Şikayet Et
    enflasyon farkı diyorlar bi pazara çarsıya cıksınlar verdikleri zamla alıs veriş: yapsınlar:bin tl maaş alıyorum: çoçugum var kiradayım elektirik su kışın kömür açız aç bunu biliyorlar ama süslü yazılarla bizleri avutuyarlar açıkçası emekli acından ölsünde maaş ödemekten kurtulsunlar bence verdikleri zammı almayıp kendilerine bağışlayalım ne promosyonmuş uzadı uzadı ama kendileri bir gecede yasa cıkarıp maaşda alırlar hakda ebet bu kadar madur emekli nin hakkı sizden bi gün
    Cevapla
  • Vatan perver 7 yıl önce Şikayet Et
    Yav kardesim nedir bu 2000 den önce yok 2000 den sonra
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle