Güvenli liman 3 yıldır kazandırıyor

Gram altın, yükseliş trendine girdiği Aralık 2014'ten bu yana rekor üstüne rekor kırarken, söz konusu dönemde yatırımcısına da yaklaşık yüzde 93 kazanç sağladı.

Güvenli liman 3 yıldır kazandırıyor
Güvenli liman 3 yıldır kazandırıyor
GİRİŞ 17.11.2017 13:54 GÜNCELLEME 17.11.2017 13:54

Küresel finans piyasalarında yaşanan gelişmeler, döviz kurlarındaki hareketlilik ve jeopolitik risklerin etkisiyle "güvenli liman" özelliğini koruyan altın, yatırımcılar için cazibesini korumaya devam ediyor.

Söz konusu gelişmelerin etkisiyle altının gram fiyatı Aralık 2014'ten bu yana geçen 3 yıllık süreçte 83 liradan 160 liranın üzerine çıkarken, yatırımcılar da yaklaşık yüzde 93 kazanç sağladı.

ALB Forex Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Volkan Kuğucuk, gram altında son günlerde yaşanan yükselişi dolar kurundaki artışa bağladıklarını ifade ederek, "Dolar kurundaki yukarı yönlü hareketle birlikte gram altının 161 lira seviyesine doğru yükseliş göstermesinin ardından vatandaşların buradaki yükselişe odaklandığını söyleyebiliriz." dedi.

Kuğucuk, ons altın tarafında bir trendin varlığından şimdilik söz edemediklerini belirterek, gerek ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz baskısı gerekse kısa vadede global yatırımcının ekim ayından bu yana isteksiz davranmasının ons altın tarafında yukarı yönlü hareketlerin şimdilik tepki kalıbı içinde kalmasına neden olduğunu söyledi.

1300 DOLAR SEVİYESİ ÖNEMLİ

Son dönemde global risk alma iştahındaki azalmaya paralel piyasa korkularının yeniden yukarı yönlü seyrini sürdürmesinin altına "güvenli liman" özelliğini hatırlatacağını ifade eden Kuğucuk, şunları kaydetti:

"Altının ons fiyatının 1.300 doların üzerindeki seyri, ister istemez gram altını yukarı yönlü desteklemeyi sürdürebilir. Bu hafta ve önümüzdeki hafta, altın adına kritik bir takvim olarak işaretlenirse 1.300 doların üzerinde hareketin sağlanmaması halinde yeniden 1.250 dolar seviyelerinin konuşulduğu bir döngüye geri dönebiliriz. Kısacası, 1.300 doların üzerinde hareket, altındaki boğaları heyecanlandırmak adına güzel bir gelişme sayılabilir."

Kuğucuk, gram altında kötü senaryoda 151-155 lira arasında bir fiyatlamanın beklendiğini, ons altının 1.300 doların üzerindeki hareketinde gram altın için 165-166 lira seviyelerinin konuşulacağını bildirdi.

 "160 lira ve üzerindeki kapanışların kısa vade için satış fırsatı"

AA Finans Analisti İslam Memiş de yurt içi piyasalarda altının gram fiyatının 160,9 lira seviyesine yükselerek rekor kırdığını hatırlatarak, altının gram fiyatında yükselişlere neden olan en önemli faktörün dolar kurunda yaşanan yukarı yönlü hareketler olduğunu vurguladı.

Altının gram fiyatının dolar kurundan destek alarak yükselmesi nedeniyle dolar kurunu yakından takip ettiklerini belirten Memiş, dolar kurundaki yükselişin sürmesi halinde altının gram fiyatındaki düşüşlerin sınırlı kalabileceğini ve teknik olarak altının gram fiyatında 165-170 lira seviyelerinin görülebileceğini bildirdi.

Memiş, altının gram fiyatında yükselişlerin devam etmesini beklemediklerini, 160 lira ve üzerindeki kapanışların kısa vade için satış fırsatı olabileceğini ifade ederek, "Yurt içi piyasalarda dolar kurunda yıl sonuna kadar düşüşler bekliyoruz. Dolar/TL'deki düşüşleri etkileyecek en önemli etken, avro/dolar paritesinde beklediğimiz yükselişler..." diye konuştu.

Teknik olarak 1.250-1.290 dolar bandında hareket eden altının ons fiyatının, Fed'in faiz kararına odaklandığına işaret eden Memiş, genel itibarıyla ons altın fiyatlarının yükseliş isteğinde kalmaya devam ettiğini söyledi.

Memiş, "ABD-Kuzey Kore arasında yaşanan gerilim, altının ons fiyatındaki yükselişlerin başlangıcı için iyi bir bahane olabilir.

Fed'in 2018 yılı için faiz artırım beklentisinde zayıflama görülebilir. Rusya, Çin ve ABD gibi ülkelerin fiziki altın rezervlerini artırmasını yükseliş beklentisine yorumluyoruz.
Küresel piyasalarda belirsizliğin artması, yatırımcıların fiziki altın talebinin yükselmesine neden olabilir." ifadelerini kullandı.

Memiş, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.350 doların yukarı yönlü kırılması durumunda yükselişlerin 1.400-1.450 dolar seviyesine kadar süreceğini kaydetti.

 

KAYNAK: AA