İşte yeni hattın haritası! Hedef 1 milyon

Irak içerisinde yaklaşık 350 kilometre metre uzunluğunda olan boru hattı, Salahaddin, Kerkük, Musul ve Duhok'ten geçerek Türkiye'ye gidecek.

İşte yeni hattın haritası! Hedef 1 milyon
İşte yeni hattın haritası! Hedef 1 milyon
GİRİŞ 28.11.2017 11:51 GÜNCELLEME 28.11.2017 11:51
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Irak Petrol Bakanlığı, terör örgütü DEAŞ'ın Haziran 2014 yılında Musul'u ele geçirmesinden sonra Kerkük petrolünü Ceyhan limanına taşıyan boru hatlarının onarılamaz hale gelmesi nedeniyle Türkiye sınırına doğru yeni bir boru hattı inşa edecek.

BARZANİ ARADAN ÇIKARILDI

Söz konusu boru hattının inşasıyla birlikte Irak merkezi hükümeti, 16 Ekim tarihinde düzenlediği askeri operasyon sonucu Kerkük'teki petrol kuyularında sağladığı kontrolü kaybetmemek ve petrol ihracatı konusunda Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni (IKBY) bypass etmeyi hedefliyor.

YENİ BORU HATTI

Terör örgütü DEAŞ'ın yaklaşık 3 yıl boyunca elinde tuttuğu bölgelerden geçen her iki petrol boru hattının onarılmaz durumda olmasından ötürü, aynı güzergahta 3'üncü bir boru hattı döşenecek.

KERKÜK VE MUSUL ÜZERİNDEN TÜRKİYE'YE

Kerkük petrolünü Ceyhan limanına taşıyacak boru hattı, Salahaddin vilayetinden başlayıp Kerkük ve Musul'dan geçip Duhok'un Fişhabur bölgesinden Türkiye'ye geçecek.

HEDEF 1 MİLYON VARİL

Kerkük'te Havana, Bay Hasan, Babagurgur, Hebaziya, Cenbure olmak üzere toplam 5 petrol yatağı bulunuyor. Bu yataklarda birden fazla petrol kuyusu var.

Yaklaşık 3 yıl boyunca IKBY'nin denetiminde yer alan Havana ve Bay Hasan'dan 16 Ekim tarihine kadar günlük 300 bin varil çıkarılıp ihraç edilebiliyordu.

Irak merkezi hükümetine bağlı olan Kuzey Petrol Şirketi ise diğer 3 kuyudan ortalama 150 bin varil ihraç edebiliyordu. Kerkük petrol kuyularından hali hazırda yaklaşık günlük 450 bin varil çıkarılıyor.

Irak Petrol Bakanı Cebbar Luaybi, 17 Ekim tarihinde yaptığı açıklamada, yabancı petrol şirketlerinin yatırımları sonucu Kerkük'teki petrol ihracat kapasitesinin günlük 1 milyon varile çıkarılmasını hedeflediklerini söylemişti.

YORUMLAR 1
  • ahmet 6 yıl önce Şikayet Et
    17 aralıkta bu hat yüzünden bize saldırmışlardı amerika kürenin öbür tarafından gelip petrol gelirlerini kendi bankalarında saklayıp bununla istedği kadar para basıp dünya ya satacak biz 0 km sınırdaki komşudan petrol alıp gelirini halkbankasında sermaye yapamayacağız öylemi.ırak bikere hem edki vatan toprağı hemde bizim vatan evladımız.
    Cevapla