Emeklilikte yaşa takılma (EYT) için düzenleme var mı? 2018 Erken emeklilik...

Çalışma hayatının son demlerinde olan birçok vatandaş erken emeklilik meselesi ve yaşa takılma olayının akıbetini merak ediyor. Peki, erken emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için 2018'de yeni bir düzenleme var mı? Erken emelilik için ne yapmak gerekir?

Emeklilikte yaşa takılma (EYT) için düzenleme var mı? 2018 Erken emeklilik...
Emeklilikte yaşa takılma (EYT) için düzenleme var mı? 2018 Erken emeklilik...
GİRİŞ 28.05.2018 14:14 GÜNCELLEME 28.05.2018 14:15
Bu Habere 606 Yorum Yapılmış

Erken emelilik için yaşa takılan vatandaşlar her fırsatta mağduriyetlerini dile getiriyorlar. Erken emeklilik için yaş şartını bekleyen vatandaşların gözü yeni yılda EYT için bir düzenleme olup olmadığında. Peki, 2018'de erken emeklilik için yaşa takılanlar için yeni bir düzenleme var mı? İşte, erken emeklilikte yaşa takılma meselesi için resmi kanattan gelen EYT son dakika açıklamaları...

emeklilik eyt

 

2018 EYT İLE YAŞA TAKILANLAR İÇİN DÜZENLEME YAPILACAK MI?

Yüz binlerce çalışanın beklediği erken emeklilikte yaş probleminin ortadan kaldırılması için yeni düzenleme olup olmadığı meselesi yeniden gündemde. Geçtiğimiz aylarda değişen bakanlıklardan Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na talepler iletiliyor. Bundan evvel Bakan Mehmet Müezzinoğlu'na iletilen EYT sorununa ilişkin düzenleme beklentisine cevap olumsuz gelmişti. Bakanın değişmesi ile beraber aynı soru geçtiğimiz günlerde her iki kesimin taşeron ve EYT'liler için çözüm meselesine ilişkin olarak Jülide Sarıeroğlu'na da yöneltildi. Önümüzdeki günlerde çözülmesi beklenen ve meclise taşınacak olan taşeron kadro meselesi kadar gündeme gelen erken emeklilikte yaş problemine ilişkin yeni bir düzenlemenin olmadığı sinyalleri verildi. Ancak yeni yıla girmeye sayılı günlerin kalması ile beraber pek çok vatandaş bu soruya cevap aramaya devam ediyor. Şu ana kadar erken emeklilikte yaşa takılanlar için yeni bir düzenleme için umut vadeden bir açıklama olmamasına karşın, yeni bir açıklama geldiği vakit haberimizde yer alacaktır.  

jülide sarıeroğlu taşeron açıklaması

BAKAN SARIEROĞLU'NDAN GELEN SON AÇIKLAMA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlük tarihinden önce sigortalı olanların yaşlılık aylığına hak kazanma koşullarının mülga 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu, Bağ-Kur Kanunu ve Emekli Sandığı Kanunundaki hükümlere göre belirlendiğini söyledi.

Sigortalıların emekliliğe hak kazanabilmeleri için; belli bir yaşa ulaşma, belli bir süre prim ödeme, belli bir süre sigortalı olma ve Sosyal Güvenlik Kurumundan yazılı istekte bulunma koşullarının birlikte yerine getirilmesi gerektiğini belirten Çalışma Bakanı, “Söz konusu koşullardan herhangi birinin eksik olması halinde, sigortalının emekli olarak değerlendirilmesine ve aylık bağlanmasına imkan bulunmamaktadır” dedi.

Bakan Sarıeroğlu'nun açıklaması, önümüzdeki günlerde yaşa takılanlar için herhangi bir düzenlemenin olmadığının sinyalini verdi. Sigortalıların emekliliğe hak kazanabilmeleri için; belli bir yaşa ulaşma, belli bir süre prim ödeme, belli bir süre sigortalı olma ve Sosyal Güvenlik Kurumundan yazılı istekte bulunma koşullarının birlikte yerine getirilmesi gerekiyor.

EYT İÇİN FORMÜL MECLİSE SUNULACAK

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için meclise sunulmaya hazırlanan yasada 15 maddenin oluşacağı açıklandı. Yeni yasaya göre, emekli olmak isteyen vatandaşlar, emekliliği için gerekli yılları her ay maaşının yüzde 5 daha az almayı kabul ederek emekliliğini tamamlayacak. EYT yüzde 5 formülünü maaşında kestirmek şartıyla kabul edenler hemen emekli olacak. Bu formülün gereken prim gününü dolduran ve emeklilik için yaşa takılan kişiler için kurtarıcı olması bekleniyor.

Bu günlerde meclise gelmesi beklenen bu taslak 15 maddeden oluşuyor. Bu emekli adaylarının erken emekli edilmeleri halinde, hazineye ne kadarlık bir maliyet yansıyacağı hesaplarını ise Maliye Bakanlığı yürütüyor. Bu tasarı taslağına göre emekli adayları, emeklilik yaşına kadar geçen süre içinde belli oranda eksik maaş alacak, emeklilik yaşları geldiğinde ise normal maaş almaya başlayacaklar.

Bu taslağa göre;

Emekliliğine yaş itibariyle 1 yıl kalanlar % 4

Emekliliğine yaş itibariyle 2 yıl kalanlar % 5

Emekliliğine yaş itibariyle 3 yıl kalanlar % 6

Emekliliğine yaş itibariyle 4 yıl kalanlar % 7

Emekliliğine yaş itibariyle 5 yıl kalanlar % 8

Emekliliğine yaş itibariyle 6 yıl kalanlar % 9

Emekliliğine yaş itibariyle 7 yıl kalanlar % 10

oranında düşük maaş ile, kalan süreler boyunca yaşlılık aylığı alabilecekler.

erken emeklilik için

ERKEN EMEKLİLİK İÇİN BEŞ FORMÜL VAR

Uzun yıllar çalışma hayatında olan ve bir süre sonra emekli olma hayalini kuran çalışanlar için çok mühim olan bu meselede kesin bir çözüm bulunmuş değildir. Ancak ufak tefek durumlardan feragat ederek ya da sunulan formüllere kulak verilerek emekliliği öne çekmek de mümkün. İşte, erken emelilik için sunulan 5 formül;

Yıpranma payı olan meslek grupları;

Bazı meslekler için erken emeklilik imkanı sunuluyor. 'Yıpranma', 'Fiili Hizmet Süresi Zammı' denilen bu avantaj, çalışılan sürelere belli oranda gün eklenerek ve işe girişi geriye çekerek erken emekliliğin yolunu açıyor. Yani 12 ay çalışmış kişi 15 ay çalışmış sayılıp, işe girişi 3 ay geri çekiliyor.

Askerliğini işe girmeden evvel yapan erkekler; 

Erkeklerde erken emekliliğin yolu askerlik borçlanmasından geçiyor. Askerliğini işe girmeden önce yapan çalışanlar, borçlanma ile hem prim şartını azaltıyor hem de 1-2 yıl kazanabiliyor. Yaşı erkene çekmek için askerliği işe girmeden önce yapmış olmak gerekiyor. İşe girilen tarih borçlanma süresini belirliyor.

Doğum borçlanması ile erken emekli olan kadınlar;

Doğum borçlanmasıyla erken emeklilik, eksik primlerin tamamlanması ile oluyor. Yıl ve yaş şartını tamamlamış bir annenin eğer primi eksikse bunları tamamlamak için beklemesi gerekmiyor. 3 çocuğa kadar borçlanma yaparak, 6 yıl kazanılabiliyor. Evlat edinen annelerin de doğum borçlanması hakkı bulunuyor. Ancak evlat edinilen çocukların 2 yaşını doldurmamış olması koşulu bulunuyor. Doğum borçlanması ile erken emekli olmak isteyenleri için şartlar şu şekildedir;

- Doğumdan önce SSK tescili,

- Doğumun gerçekleştiği tarihten sonraki iki yıl içinde adına herhangi bir prim yatmamış olmak (Bazı bölümlerinde prim yatmışsa yine aynı süre içinde prim yatmayan süreler borçlanılır.),

- Doğumdan sonra iki yıl içinde çocuğun sağ olması.

9 Eylül 1999 yılı öncesinde emekli olanlar;

15 yıl sigortalılık süresi, 3 bin 600 prim günü olanlar, emekli olabiliyor. Bu formülle emeklilik için öncelikle 9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olmak ve yaş şartını tamamlamak gerekiyor.

Bakıma muhtaç çocuğu olan kadınlar için;

Sürekli bakıma muhtaç derecede malul çocuğu bulunan kadın sigortalıların, 2008'den sonra prim ödeme gün sayılarının 4'te 1'i, prim ödeme gün sayıları toplamına ekleniyor ve bu süreler yaştan düşüyor.

emeklilik yaşı

2008'DE YAPILAN DÜZENLEMEYLE HER ŞEY DEĞİŞTİ

Erken emeklilikte yaşa takılan vatandaşların sayısı azımsanamayacak kadar çok. 1999'dan evvel çalışmaya başlayan ve 9 Eylül 1999 öncesi ilk defa işe girmiş olanlar 10 yıl çalışmışsa yaş şartını da tamamladıkları tarihte emekli olabiliyorlar. Özellikle 9 Eylül 1999 ve öncesi sigortalı (SSK) olan çalışanlar için 10 yıllık primle emeklilik imkânı bulunuyor. Buna karşın 2008 yılında yürürlüğe giren her üç kurumun (SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı) SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) çatısı altında birleşmesi ile birlikte emeklilik yaşı 65’lere kadar yükseldi.

ERKEN EMEKLİLİK NEDİR?

En çok bilinen sigorta kurumları SSK ve Bağ-Kur' dur bu iki sigorta kurumları kişinin emekli olabilmesi için birçok düzenlemeye imza atar. SSK ' lı olmak isteyen bir kişinin bir kurum ya da kuruluşta işe başlaması ve iş verenini kendi adına bu primlerinin ödemesi gerekir. Primler düzenli bir şekilde ödenen çalışan bu şekilde hizmet yılını doldurarak emekli olabilir. Bağ-Kur ise kişi öncelikle bir kurum ya  da kuruluş açmalıdır. Ve burada hizmet vermeye başladıktan sonra kendi adına yatırdığı primlerle emekli olabilme imkanı kazanır. Bu kurulardan erken emekli olabilmek için ise ortak bir kriterleri vardır. Bu kriter ise kişinin bir an önce sigortasının başlatılmış olması gerekmektedir. İş hayatına ne kadar erken atılırsa kişi o kadar erken emekli olabilme imkanına sahip olabilir. Son kararlara göre, belirlenen prim günlerini doldursa dahi kişinin emeklilikte yaş akdini doldurması gerekmektedir. Uzun yıllar çalışan ve prim günlerini dolduran vatandaşların yaş şartını yerine getirmeden emekli olmak istemeleri de erken emeklilik anlamına gelir.

YORUMLAR 606
  • Anne 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben çocukları mı doğurdum ama yetistiremedim sabah bıraktım akşam gördüm eşimin maaşı yetmiyordu napayim çocukları sokağa attık resmen bir anne çocukları na bakamiyorsa dogurmasin bence yada bizi erken emekli edin de evde biz terbiye ogretelim sokak terbiyesi ergenlik oldu adı olan çocuklara oluyor nesle bak
    Cevapla
  • Umut 4 yıl önce Şikayet Et
    Avrupaya göre emekli olacaksak geriye dönük avrupa haklarındaki maaş yaşam onları alalım madem...
    Cevapla
  • Turan Dilci 5 yıl önce Şikayet Et
    Yıllardır bir haber bu yasa ne zaman çıkar diye bekliyoruz.Bir umut eyt.
    Cevapla
  • Orhan 5 yıl önce Şikayet Et
    Emeklime 6 ay var.işsizim iş arıyorum.Bizim bakanın gündeminde eyt hiç yok.Patronlara bizimle ilgili de teşvik versinlerde bari iş bulalım.Yaşlıyız diye kimse yüzümüze bakmıyor.
    Cevapla
  • Galip 5 yıl önce Şikayet Et
    Selam Genç ve çalışkan arkadaşlar..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle