Merkez'in faizi arttırmasına neden olan 'dedikodu'

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, (TCMB)son günlerde bazı lobiler tarafından başlatılan 'faizi arttır' baskısına yenik düştü.

Merkez'in faizi arttırmasına neden olan 'dedikodu'
Merkez'in faizi arttırmasına neden olan 'dedikodu'
GİRİŞ 14.12.2017 16:22 GÜNCELLEME 14.12.2017 16:23
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Merkez'in kur oynaklığını azaltan Türk Lirası Uzlaşmalı Vadeli Döviz Sözleşmesi (NDF) hamlesini boşa çıkarmak için başlatılan 'faizi arttır' baskısı son günlerce iyice yükselmişti.

BASKI İNGİLTERE'DEN BAŞLIYOR

Yurt içindeki bazı akademisyenlerin iyi niyetli açıklamaları manipüle ederek, Londra’nın arka sokaklarında TCMB’nin faiz artışı konusunda ‘izin aldığı’ dedikodusu yayılmaya başlamıştı. Lobiler tarafından Merkez'in 300 baz puan yükseltme yapacağı söyleniyordu. Başlatılan bu dedikodulara yurtiçinde de döviz pozisyonu alan bazı yatırımcıların desteklemesi Merkez'in üzerindeki baskıları iyice artırmıştı.

BASKILAR YÜZÜNDEN FAİZ YÜKSELDİ

​Uzmanlar, HSBC’nin de içinde yer aldığı çevrenin 'Londra merkezli bilgi' dedikodusuna Merkez Bankası’nın kulak asmaması gerektiğini belirtmesine rağmen Merkez Bankası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın her seferinde yüksek sesle dile getirdiği yatırım düşmanı olarak görülen faizi 0,50 baz yükseltmek zorunda kaldı ve faizi 12.25'ten yüzde 12.75'e çıkardı.

Karar sonrası ilk gelen yorumlarda bazı kesimler Merkez'in daha fazla faiz yükseltmesi gerektiğini savundu. Ayrıca uzun süredir Türkiye ekonomisine yönelik Doları 4 TL'nin üzerine çekerek baskı yaratmak için operasyon düzenleniyor. 

Karar sonrası TL cinsi varlıkların değer kayıplarının artacağı bir sürece girilebilir.

Merkez Bankası, bir süre önce başlattığı Türk Lirası Uzlaşmalı Vadeli Döviz Sözleşmesi (NDF) ile dolar kurunun ateşini kontrol altına alırken, son haftalardaki çevresel jeopolitik kargaşaya rağmen dolar kurunun 3,95’i aşmaması ve 3,82’lere kadar gerilemesinin dikkat çekiyordu.

    YORUMLAR 42
    • GÜNEŞ 6 yıl önce Şikayet Et
      Enflasyon yüksek olduğundan MB'in faiz yükseltmekten başka seçeneği yoktu.
      Cevapla
    • Mustafa 6 yıl önce Şikayet Et
      Merkez bankası başkanı ve yönetim kurulu biraz insan olun. Sülük gibi biz T.C Vatandaşlarını emiyorsunuz. Bu banka acilen millileştirilmeli. Yahudi ve emperyalistlerin bankası ülkemde çalışmaması lazım.
      Cevapla
    • figo 6 yıl önce Şikayet Et
      masonlar her yerde...
      Cevapla
    • uzak durun 6 yıl önce Şikayet Et
      faiz bereketi yok eder, fakirin ekmeği elinden uçar, zengini tembel eder, faiz haramdır, faiz ekonomiyi bozar, ticareti bozar, emeği ucuzlatır, haksız rekabete neden olur. haksız kazanca neden olur. ülkeyi adaletsizliğe düşürür. insanları kul hakkına batırır. 19 büyük günahtan biridir. uzak durun. uzak durun. uzak durun.
      Cevapla
    • Tohat'li Yusuf. 6 yıl önce Şikayet Et
      merkez bankasinin yabancilarin oldugunu biliyorsunuz degil mi? burasi %100 devletin degil, asil guz yabancilarin elinde devlet onun icin cok fazla mudale edemiyor. bizim tek gercek paramiz 1 TL dir. digerleri birileri tarafindan bizim adimiza basilir....
      Cevapla
    Daha fazla yorum görüntüle