9 soruda yeni sistem ve ücreti

İşçiler ile işverenler için yıllar süren mahkeme süreci bitti. Artık arabulucular sorunu en geç 1 ayda çözecek. Uyuşmazlık görüşmelerinde saat başı ücret alınacak.

9 soruda yeni sistem ve ücreti
9 soruda yeni sistem ve ücreti
GİRİŞ 12.01.2018 17:59 GÜNCELLEME 13.01.2018 00:54
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Türkiye'de iş mahkemelerinin iş yükünü azaltacak arabuluculuk sistemi 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren başladı. Peki yeni sistem neler getiriyor?

1) Sistem neleri kapsıyor? Ücret, fazla mesai alacağı, yıllık izin ücreti, resmi tatil ücreti, ikramiye, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı, işe iade ve işveren alacağı taleplerinde mahkemeden önce arabulucuya gidilecek.

2) Direkt mahkemeye başvuranların talepleri ne olacak? Arabulucuya gitmeden önce iş mahkemesine başvuranların talepleri usulden reddedilecek.

3) Başvuru için bir süre sınırı var mı? İşçinin sözleşmesinin sona ermesinin kendisine bildirilmesinden sonra 1 ay içinde başvurması gerek.

 


4) Arabulucu nasıl seçilecek? Başvuru karşı tarafın, karşı taraf birden fazla ise bunlardan birinin yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk bürosuna, arabuluculuk bürosu kurulmayan yerlerde ise görevlendirilen yazı işleri müdürlüğüne yapılacak.

5) Dava ne kadar sürede çözülecek? Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde sonuçlandırır. Bu süre en fazla bir hafta uzatılabilir.

6) Ücreti kim ödeyecek? Tarafların arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaları hâlinde, arabuluculuk ücreti, aksi kararlaştırılmadıkça taraflarca eşit şekilde karşılanır.

7) Varılan anlaşma bağlayıcı mı? Tarafların arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varmaları halinde, söz konusu anlaşmanın kapsamı anlaşma belgesinde düzenlenir. İmzalanan anlaşma belgesi mahkeme kararı niteliğinde belge sayılır.

8) Taraflar anlaşamazsa ne olacak? İş Mahkemesi'ne dava açma hakkı doğuyor.

9) 1 Ocak öncesi açılan davalar ne olacak? Daha önce açılan davalar bundan etkilenmeyecek.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 20
  • Yusuf 6 yıl önce Şikayet Et
    Öncelik ile bu tür olayların önlenmesin de İşveren işçiyi tazminasız iş ten çıkartmak isitiyor ise bunun için gerçekden geçerli bir sebep ve delili var ise bunu çalışma bakanlığına sunup çıkan netice ile işçiyi çıkartması gerekse daha mantıklı olur "Cebimden çıkacak para Bugün çıkacağına sonra çıksın" mantığı ile yapılan işlmelerin önüne baştan geçilmiş olur yada böyle bir işlem yapan işverenler için hasız bulunmaları sonucu manevi tazminat ödeme durumu getrilmeli
    Cevapla
  • Yusuf 6 yıl önce Şikayet Et
    Bir dava için dilekçe yazdırmaya mütercimler minimum 100 ₺ alıyorlar bunu herkes yazdırıp veriyor Amam buna itiraz eden kimseyi duymadım Hatta üzerine çok sağ olun elinize sağlık diyenleri duymak da cabası bir dilekçe yazana 15 dk 100₺ verip üzerine el öpenler bir avukat lık ücreti için 140₺ neden çok gördüklerini anlamadım 140₺ için avukat iş yerini 10 seferden fazla aradı 3 seferden fazla iş yerine aracı ile gitti bürosun da 3 kez bizleri ağırladı 1 hafta boyunca bu işe zaman ayırdı yapılan bu yorumlar bence doğru değil bu konuları mahkeme ile çözmek aylar değil yıllar alıyor du zaman her şeyden daha kıymetli
    Cevapla
  • Yusuf 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu yeni sistem için herkes olumsuz yorum yapmış her halde bu olumsuz yorumları yapanlar sebep olarak başlarına böyle bir sorun gelmemiş benim geldi yüz kızartıcı sebep ile işten çıkartıldım kıdem tazminatı dahil hiçbir ücretimi almadım bu sebep ile işsizlik maaşı da almadım duruma itiraz ettim bana bir ara bulucu avukata atandın gittim durumumu haklılığımı 1 hafta da çözdüm haklı olduğum için anlaşma gereği ücreti de işverene ödettir dim size soruyorum böyle bir sorunu 1 Hafta da çözüleceğini düşündüğünüz bir fikriniz var mı?
    Cevapla
  • sinan 6 yıl önce Şikayet Et
    3 saatte kim 140 lira kazanıyor dalgamı geçiliyor, hem de zorunlu ikincisi anlaşma olmadığı zaman kim verecek arabulucunun haracını
    Cevapla
  • Sulhi 6 yıl önce Şikayet Et
    Süpermiş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle