Bin 800 günle emeklilik maaşı

Türkiye'de halk arasında 'erken emeklilik' olarak bilenen, hem engelli hem de hastalık nedeniyle işgücü kaybına uğrayarak emekli olan(malulen) milyonlarca kişi var. İşte bu kişiler daha düşük primle emekli olabiliyor.

Bin 800 günle emeklilik maaşı
Bin 800 günle emeklilik maaşı
GİRİŞ 01.03.2018 17:22 GÜNCELLEME 01.03.2018 17:22
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Emekliliğe ilişkin çokça sorulan sorulardan biri erken emeklilik. 1999’dan önce işe başlayanlar için belli şartlarda 3 bin 600 günle emeklilik hakkı var. Kişi, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğunu belgelese bile en az bin 800 gün prim ödemesi gerekiyor

Spotta anlatılanlar halk arasında erken emeklilik olarak biliniyor. Ancak ülkemizde hem engelli hem de hastalık nedeniyle işgücü kaybına uğramış milyonlarca kişi var. İşte bu kişiler daha düşük primle emekli olabiliyor.

 

SAĞLIKTA EN AZ YÜZDE 60 KAYIP GEREKİR

Buna malulen emeklilik deniyor. Malulen emekli olabilmek için gerekli ilk ve en önemli şart, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporu. Bu raporun alınabilmesi için kişilerin bulundukları il veya ilçedeki SGK merkezlerine başvurmaları ve yetkili hastanelere sevk edilmeleri gerekiyor. Yani SGK’nın sevki şart.

EMEKLİLİK MAAŞI İÇİN PRİM KOŞULU

Sevkin, SGK üzerinden yapılmasının nedeni, yalnızca sağlık kurulu raporunun malullük aylığı almak için yeterli olmamasından kaynaklanıyor. Kişi, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğunu belgelese bile en az 1800 gün prim ödemesi gerekiyor. Malulen emekli olabilmek için çalışma gücü kaybında dikkate alınan rahatsızlıkların ilk kez sigortalı olunan tarihten sonra başlamış olması gerekiyor. Malül kişinin en az 10 yıl sigortalı olması da aranan diğer bir şart. Yani, malullük aylığı alınabilmesi için 10 yıldır sigortalı olma koşulu bütün maluller için gerekli değil.

10 YIL ŞARTI NE ZAMAN ARANMAZ?

Posta'daki habere göre, malul kişi eğer başka birisinin sürekli bakımına muhtaç durumda ise 10 yıldır sigortalı olma koşuluna tabi olmaksızın malullük aylığı alabilir. Ancak sağlık kurulu raporunda bu yönde bir ibare bulunmuyorsa, bu durumda sigortalının malul sayılabilmesi için hem 5 yıl ödenmiş priminin olması, hem de en az 10 yıldır sigortalı olması gerekir.

KANSER HASTASINA 18 AY ÖDEME YAPILIR

Malulen emeklilik şartlarında yapılan değişikliklerle kanser hastalarına 18 ay malullük maaşı ödeniyor. Süre, hastalığına göre 24 aya kadar çıkıyor. Kanser türüne göre değişmekle birlikte, malullük aylığı almak için gerekli prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık şartlarını sağlayan kanser hastalarına teşhisten itibaren 1 yıl içinde başvurmaları şartıyla sağlık kurulu raporu aranmadan malullük aylığı bağlanıyor.

BAŞVURMAK GEREKİYOR

Teşhisten itibaren 1 yıl içinde SGK’ya başvuranlar 18 ay süreyle malul sayılıyor. 18 aylık sürenin sonunda kanser hastalığına bağlı olarak çalışma gücünde kayıp söz konusu ve bu kaybın oranı en az yüzde 60 ise bu kişiler malullük aylığı almaya devam ediyor. Çalışma gücünde kayıp yüzde 60’ın altındaysa malullük aylığı kesiliyor.

YORUMLAR 25
  • Recep 6 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba 1959 luyum ben dizlerimm tut muyor 1000 skk var benimm emlik olabilirmiyimm
    Cevapla
  • ömer 6 yıl önce Şikayet Et
    50 yaşındayım şeker hastasıyım çalışamıyorum 2002 sigorta girişim var 13 sene pirim ödedim bu şartlarda yaşaya bilmek için ne yapmalıyım chp li kemalin başa geçmesinimi beklemeliyim
    Cevapla
  • EmYaTa 6 yıl önce Şikayet Et
    Emeklilikte yaşa takılanların hakları ne olacak? 1999 da çıkan kanunu geriye dönük işletip bizim haklarımız gaspediliyor. Devlet her şeye kaynak buluyor da neden buna bulmuyor. İşe girecez yaşlısın diyorlar, emekli olacaz gençsin diyorlar. Biz adalet istiyoruz. Yasa geriye dönük işletilir mi?
    Cevapla
  • ali 6 yıl önce Şikayet Et
    Engelli olan bir. vatandas icin yada is kazasi yapmis biri icin her sey dogru gunumuzde hasta olmayan kisi yok artik herkesin rahatsizligi var alerjide olsa var soldugumuz havadan tukettigimiz gidalara kadar hix bir sey organik degil hatta organik yazan urunler bile buna dahil ilerki yillarda adi sani duyulmamis bir com hastalik olabilir gelellim emeklilim yasina erkekde 60 yas allah askina allah herkeze uzu. omur versinde 60 yasinda sen isveren olsan o kisiden ne bekliyecen ki emekllik yasini bir an once dusurulmesi eski sisteme gore ve genç nufusun calismasi ve issizligin onune gecilmesi icin sarttir bu
    Cevapla
  • EYT li mezarcı 6 yıl önce Şikayet Et
    2019 seçimlerinde başkanlık için çıktı çıktı daha bekleme adamlar 15-20 bin tl maas alıyor ömür boyu iş garantileri var nerden bilsin sen yaşlanmıssın iş vermiyorlar gibi sorunları devlet bile kamuya 30 -35 geçmemiş eleman alıyor emekli et gençsin işe al yaşlısın ne güzel hayat beee
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle