Yeni anneye en az bin 877 lira

Geçen yılın başında çıkartılan kanunla, doğum ve analık izinlerinde değişiklik yapılarak, çalışan kadınlara doğum sonrası yarı zamanlı çalışma imkanı sağlandı

Yeni anneye en az bin 877 lira
Yeni anneye en az bin 877 lira
GİRİŞ 02.03.2018 09:01 GÜNCELLEME 02.03.2018 09:01
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Kanunun hemen sonrasında Kasım 2016’da yayınlanan yönetmelikle, işçi annelere bu imkan tanındı. Aralık 2017’de aynı haktan memur anneler de yararlanmaya başladı.

ÇOCUK SAYISINA GÖRE ÖDEME

Yasaya göre; sigortalı çalışan tüm kadınlar doğum yapmaları halinde analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım gün çalışıp tam maaş alabilecek. Engelli çocuğu olanlarda ise süre 12 ay olarak uygulanacak. Yarım gün çalışıp, çocuğuyla daha fazla zaman geçirene devlet teşvik veriyor.

30 GÜNDE BAŞVURU

Kadın isterse haftalık çalışma süresi olan 45 saati ikiye bölebilecek. Bunu her gün kullanabileceği gibi haftanın belli günleri de çalışabilecek. Buna kurumlar karar verecek. Yani 3 gün izin yapıp 3 gün çalışabilecek. Posta'nın haberine göre, yarım gün çalışan annenin maaşının yarısını patron öderken, 938.5 lirasını devlet, İşkur aracılığıyla ödeyecek. Bu haktan yararlanmak için analık izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde ‘İşkur’a müracaat edilecek.

EN FAZLA 5631 TL

İlk doğumdan sonra 60 gün yarı zamanlı çalışan anne, kendi işyeri haricinde İşkur’dan toplam 1877 lira, ikinci doğumdan sonra 120 gün çalışan anne 3754 lira, üç ve üzerindeki doğumdan sonra 180 gün yarı zamanlı çalışan anne 5631 lira alacak. Yarım gün çalışma iznini 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçi kullanabilecek. Çoğul gebelikte de süre 30’ar gün uzuyor. Yarım gün çalışan annenin emeklilik ve sağlık primini, işveren ve İşkur ayrı ayrı yatırıyor.

YORUMLAR 16
  • Didem 6 yıl önce Şikayet Et
    Hani biz evhanımlarına çıkacak yasa.25yılını tamamlayan evhanımları emekli olabilecekti.çok umutlanmıştık.bizim geleceğimiz nolacak.
    Cevapla
  • Hasan 6 yıl önce Şikayet Et
    Benim eşim ö.g.g yarı zamanıydı 4 ay kullandı ilk ay haftalık izin vermediler ancak 3.ve 4. Ayda 3calis3tatil3calis4tatil şeklinde oldu 15 günde 1 hatalı tatili verdiler vermeyen iş yeri varsa dilekçe ile iskur şikayet edin
    Cevapla
  • ANNE 6 yıl önce Şikayet Et
    Eğer bakıcıya kreşe verecek paranız varsa bence çalışmaya,paraya ihtiyacınız yok.Acaba çocuk bakmak büyütmek ev işleri yapmak çok zor geldiği için mi kurtulmak için çalışmayı tercih ediyorsunuz siz ve sizin gibi düşünenler.
    Cevapla
  • Dobra 6 yıl önce Şikayet Et
    Ne saçma bir düşünce çalışmayan yan gelip yatan anne
    Cevapla
  • Fatma 6 yıl önce Şikayet Et
    Yazıklar olsun hem resmi kurumlarda hem evde akşamları işten gelip bütün zorluklara karşı 3 çocuk büyüttüm bu nasıl birşey nasıl bir rahatlık sağlanıyor yeni annelere anlamadım haksızlığın haksızlığı biz eski annelerede yıpranma payı isteriz o zaman
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle