2018 Kira gelir vergisi ne kadar?

2018 yılı ile birlikte kira gelir vergisi de arttı. Yeni torba yasa ile beraber kira gelir vergisi hakkındaki gelişmeler, konut sahipleri tarafından merak ediliyor. Peki kira gelir vergisi tutarı ne kadar? Hangi durumlarda kira gelir vergisi ödenmez? İşte detaylar...

2018 Kira gelir vergisi ne kadar?
2018 Kira gelir vergisi ne kadar?
GİRİŞ 18.06.2018 15:59 GÜNCELLEME 18.06.2018 15:59
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

2018 yılı Mart ayının gelmesiyle birlikte ev sahipleri kira geliri beyannamesi ne zaman verilir, kira vergisi ne zaman ödenir, hangi durumlarda kira vergisi ödenmez gibi soruların yanıtını araştırmaya başladılar. Bilindiği üzere Maliye Bakanlığı 2008 yılından itibaren köklü bir değişikliğe gidip artık tüm iş yerleri kiraları ve 500 lira üzeri ev kiralarının banka veya PTT aracılığı ile ödenmesine kadar verdi. Bunun üzerine kaçak iş yeri ve konut kiralarının önüne geçmek için çat kapı denetimler yaptı ve kiracılara ne kadar kira ücreti ödediklerini sordu. Beyan vermeyen veya kira getirilerini düşük gösteren sahiplere ise ceza geldi. Peki kira gelir vergisi tutarı ne kadar? Detaylar haberimizde... 

2018 KİRA GELİR VERGİSİ ARTTI!

Torba yasıyla beraber konut vergi hesaplarında kurallar değişti. Hiç fatura vb. belge gerekmeden kira gelirinin yüzde 25’i direkt gider olarak düşülüyordu. Kalan kira geliri üzerinden de vergi hesaplanıyordu...2017’de aylık 1.500 lira kira geliri olanlar, normalde ‘götürü gider’ yöntemiyle 1.586 lira gelir vergisi (GV) ödeyecekti.Artık 2018'den itibaren kural değişti. 1.500 lira aylık kira geliri elde eden (212 liralık artışla) 1.798 lira vergi ödeyecek. Vergideki artışın nedeni ise yasa değişikliği.  

KİRA GELİR VERGİSİ ORTALAMA TUTARI NE KADAR? 

2018 yılı Mart ayının gelmesiyle birlikte ev ve konut sahipleri kira gelir vergisi tutarını merak etmeye başladılar. Her yıl yeniden düzenlenen bu tutar 2018 yılı için 3.900 TL olarak duyuruldu. Ortalama aylık kira geliri 1.000 lira ile 1.500 lira arası olan konutlar için ödenecek vergi, ortalama bir aylık kira bedeline denk gelmektedir. Yani konutlarını bu aralıklarda kira veren ev sahipleri bir yıllık kira gelirlerinin bir ayını vergi olarak devlete ödeyecekler. Aşağıdaki tabloya göre kira gelirlerinin büyüklüğüne ödenecek olan vergi miktarı da arttığı görülmektedir. 

 AKRABA VEYA TANIDIKLARDAN KİRA ALMIYORUM VERGİ ÖDEYECEK MİYİM? 

2. derece akrabadan örneğin teyze, hala, amca, dayı, kuzen, yeğen, kayın valide fark etmeksizin kira gelir vergisi ödenecek fakat bu durumlarda ödenecek vergi tutarı ortalama kira değerinin yüzde 5'ine denk gelecek. Ancak birinci dereceden akrabalarda örneğin anne, baba, çocuk veya kardeşin kira ödemeden oturduğu konut için ev sahibi kira vergisi ödemiyor. 

KİRA VERGİSİNİ NASIL ÖDERİM? 

Kira gelir vergisi hesaplama ve kira gelir beyanı verme işlemlerinizi en kolay şekilde internet üzerinden gerçekleştirmeniz mümkündür. Gelir İdaresi Başkanlığı hazır beyan sistemi bunun için yeterli olurken yine otomatik hesaplama işlemini yapan internet siteleri üzerinden de destek almanız mümkündür. Ancak yine de en doğru hesaplamayı Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden yapmanız mümkün olacaktır. 

YORUMLAR 1
  • yıldırım 6 yıl önce Şikayet Et
    çizelge yanlış olmuş. 25 olan oran 15 şeklinde değişti.dolayisla rakamlar da degismeli
    Cevapla