Türkiye düğmeye bastı! Yerlisi kurulacak

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, ulusal kredi derecelendirme kuruluşunu bu yıl içinde kurmayı hedeflediklerini söyledi.

Türkiye düğmeye bastı! Yerlisi kurulacak
Türkiye düğmeye bastı! Yerlisi kurulacak
GİRİŞ 12.03.2018 17:10 GÜNCELLEME 12.03.2018 17:10
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, "(Milli kredi derecelendirme kuruluşu) Tarih şu an belli değil ama bu sene içerisinde bunu bir noktaya getirmek istiyoruz. Bu sene içinde bunun kurulmasını hedefliyoruz." dedi.

Akben, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde düzenlenen "Yükselen Piyasa Ekonomilerinde Rating Uygulamaları: Çin Örneği Semineri"nin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

 

Milli kredi derecelendirme kuruluşu için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Akben, "Şu anda bunu bankalar kuracak gibi görünüyor. Özel bir şirket de bunu kurabilir ama şu anki yapıda biraz zor görünüyor bu... Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) öncülüğünde nasıl ki Kredi Kayıt Bürosu’nda (KKB) bankalar ortak ya... Buna benzer bir yapı da… Belli bankaların belli bir pay almasıyla… Düşündüğümüz, kimsenin yüzde 10’dan fazla pay almaması…" şeklinde konuştu. 

"Mühim olan Türkiye’deki sistemi ve şirketleri tanıyan bir yapının olması" 

Mehmet Ali Akben, Türkiye’de bir tane derecelendirme kuruluşuna ihtiyaç bulunduğunu dile getirerek, "Zaten, tabii bu iş kurulduğunda, belki ancak birkaç yıl içinde veriler toplanabilecek. Burada Çin veya Hindistan, belki Fitch bunun içine… Onlardan bir ortaklık yapısı da girerse zaten onların know how’ı ve onların uluslararası şeyi de kullanılabilirse bir fayda temin edebilir." dedi. 

Yerli kredi derecelendirme kuruluşunun bankaların borçlanma maliyetine de katkı sağlayacağını kaydeden Akben, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Bizim Türk lirası krediler üzerindeki rate’ler yüzde 100 risk ağırlığına tabi. Bu kuruluşlar şu anda Türkiye’deki risk ağırlığını 20’ye kadar düşürebilirler. Belki sıfıra kadar getirebilirler, bilmiyorum ama… TL kredilerde daha düşük not verebilirler. Belki de yüksek de verebilirler tabii… Mühim olan Türkiye’deki sistemi ve şirketleri tanıyan bir yapının olması. (Milli kredi derecelendirme kuruluşu) Tarih şu an belli değil ama bu sene içerisinde bunu bir noktaya getirmek istiyoruz. Bu sene içinde bunun kurulmasını hedefliyoruz."

Mevduat faizine tavan uygulaması konusunda BDDK’nın herhangi bir düzenlemesi ya da çalışması bulunmadığını belirten Akben, konunun kendi sorumluluğunda da olmadığını söyledi. 

MOODY'S'TEN SKANDAL KARAR

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's geçtiğimiz hafta, Türkiye'nin kredi notunu "Ba1"den "Ba2"ye düşürdü ve not görünümünü "negatif"ten "durağan"a çevirmişti.

YORUMLAR 15
  • mehmet 6 yıl önce Şikayet Et
    Dolar firladi ekonomi battı büyüme nerde
    Cevapla
  • abdullah 6 yıl önce Şikayet Et
    Hani geçen yıl kurulacaktı, çok geç kalındı. ama kesin çözüm şu : Batının faiz lobisinden kurtulmak olmalı.
    Cevapla
  • akif 6 yıl önce Şikayet Et
    he oda iyi :)
    Cevapla
  • Yrd 6 yıl önce Şikayet Et
    Ulan kral çıplak işte inkar etmek durumu düzeltmez! Kredi notuna ihtiyaç yok çarşıya pazara, esnafın,çalışanın haline bak anlarsın!
    Cevapla
  • isa koç 6 yıl önce Şikayet Et
    Eğer adil bir sistem kurarsak, Müslüman ülkelere diğer kurumların verdiği haksız notları gerçekçi ve adil şekilde verirsek bizim kurumumuz en itibar edilen kurum olacaktır. Yani batık yunanistan çok iyi değerlere sahip olacak, her sene %4-7 arası büyüyebilen Türkiye çok kötü değerlere sahip olacak öyle mi? Bu kuruluşla kendimize oy veremeyeceğiz ama en azından haksızlığa uğramış ülkelerin sesi olacağız Allah'ın izniyle.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle