Çin'den devrim gibi karar! Birleştiriyor

Çin, 42 trilyon dolar büyüklükteki bankacılık ve sigorta sektöründe düzenleyici kurumları birleştiriliyor.

Çin'den devrim gibi karar! Birleştiriyor
Çin'den devrim gibi karar! Birleştiriyor
GİRİŞ 13.03.2018 16:36 GÜNCELLEME 13.03.2018 16:36
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Dünyanın yeni süper gücü Çin, finans sektöründe devrim gibi kararlar aldı. Çin, 42 trilyon dolar büyüklükteki bankacılık ve sigorta sektöründe düzenleyici kurumları birleştirirken, merkez bankası gibi politika oluşturma organlarına yeni güçler veriyor ve yeni bakanlıklar oluşturuyor.
 
Ülkenin resmi yayın organı People’s Daily'de yer alan habere göre, söz konusu düzenlemeler Başkan Xi Jinping’in iktidardaki Komünist Partisi’nin liderliğini, partinin merkezinde yer alan Xi’nin politikasının temeline oturtma gündeminin temel taşlarından biri.
 
Ekonomi ve parti, Ekim ayında bir parti kongresinden bu yana daha fazla iç içe geçmişti ve Xi, iktidarı ele geçirme konusunda konsolide olmuştu ve parti kontrolü, reformları gerçekleştirmeye yardımcı olması için gerekli gördü. Pazar günü ise cumhurbaşkanlığında süre sınırı kalktı.
 
Xi'nin en üst düzey ekonomi danışmanı ve yardımcısı Liu He, “Parti ve devlet kurumlarının reformunun derinleştirilmesi, partinin uzun vadeli yönetişiminin güçlendirilmesi için kaçınılmaz bir şart. Partinin genel liderliğini güçlendirmek temel sorun.” dedi.
 
Çin’in 42 trilyon dolarlık bankacılık ve sigorta sektörünün gözetimini sıkılaştırmak için uzun zamandır beklenen hamle, yetkililerin riskli borç verme uygulamalarını azaltma ve yüksek kurumsal borç seviyelerini azaltma yönünde daha fazla çığır açmaya başladı. Commerzbank'ın üst düzey piyasa ekonomisti Zhou Hao, “En büyük haber hala finansal düzenleyicilerin birleşmesi. Merkez bankası makro denetim tarafının sorumluluğunda olacak, birleştirilen düzenleyiciler ise işlerin daha somut bir kısmından sorumlu olacaklar." dedi. Bugün yayınlanan bir parlamento belgesine göre ise, Çin aynı zamanda bir ulusal pazarlar denetim bürosu kuruyor.
 
Büro, devlet ekonomik planlayıcısından Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC), Ticaret Bakanlığı ve Devlet Konseyi'nden fiyatlandırma denetimi ve tekel karşıtı yasa uygulama rolünü üstlenecek. Yeni birleşen düzenleyicinin, bakanlıklarının ve bölümlerinin başkanları, 20 Mart'ta yıllık meclis oturumunun kapanmasından önce ilan edilecek.
 

YORUMLAR 2
  • osmanoğlu2023 6 yıl önce Şikayet Et
    müslümanlar birleşirse çini zorlar fakat evvela Türk birliğini kurmamız icab eder
    Cevapla
  • M.Y. 6 yıl önce Şikayet Et
    Çin kapitalizmin köle pazarı
    Cevapla