Dünyanın en büyük asma köprüsü olacak

Gelibolu’ya bağlı Sütlüce ile Lapseki ilçesinde yer alan Şekerkaya mevkii arasına yapılacak olan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım tarafından 18 Mart 2017’de temeli atılan Çanakkale 1915 Köprüsü’nde çalışmalar hızlanarak devam ediyor.

Dünyanın en büyük asma köprüsü olacak
Dünyanın en büyük asma köprüsü olacak
GİRİŞ 16.03.2018 11:04 GÜNCELLEME 16.03.2018 17:05
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Cumhuriyetin 100’üncü yılı olan 2023’te hizmete girmesi planlanan Asya’yı Avrupa’yı denizden bağlayan altıncı bağlantı olacak Çanakkale 1915 Köprüsü, 2023 metre ayak açıklığıyla dünyanın en büyük asma köprüsü olacak.

KAZIKLAR ÇAKILIYOR

Avrupa yakasında Gelibolu’ya bağlı Sütlüce mevkiinde kurulan şantiyede kuru havuz çalışmaları tamamlandı. Köprünün ayaklarının oturacağı alanda ise denize kazıkların çakılması için çalışma başlatıldı. Köprünün ayaklarının oturacağı deniz üzerindeki alanlar Avrupa yakasında kırmızı şamandırayla işaretlenirken, Asya yakasında yeşil şamandıralarla işaretlendi.

 

Yatırım meblağı 10 milyar 354 milyon 576 lira olacak projenin köprü şantiyesinde grobeton ve seçme malzeme tesviye çalışmaları tamamlanırken, asma köprüde ve otoyol güzergahında proje çalışmaları aralıksız sürüyor. 1915 Çanakkale Köprüsü kule kesonlarının oturacağı mevkilerde deniz dibi tarama çalışmaları tamamlandı.

2023'E KADAR HİZMETE GİRECEK

Gelibolu’ya bağlı Sütlüce ile Lapseki ilçesinde yer alan Şekerkaya mevkii arasına kurulacak köprünün 2023 yılına kadar hizmete girmesi bekleniyor. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün toplam uzunluğunun 2023 metre orta açıklık, 770’er metre yan açıklıklar, ayrıca 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile beraber 4608 metre olması öngörülüyor. Köprü 2x3 şeritli olacak. Her iki kule temeli yaklaşık 40 metre derinlikte deniz tabanında olacak. Kule yüksekliği yaklaşık 318 metre olacak.

Dev köprünün tabliyesi yaklaşık 45.06 metre genişlikte ve 3.5 metre yükseklikte olması öngörülüyor. Tabliyenin her iki tarafına bakım onarım maksadıyla kullanılacak yürüme yolları yapılacak.325 kilometreye düşecek Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe otoyolunu da içerisine alacak mega proje kapsamında 1 adet asma köprü, 2 adet yaklaşım viyadüğü, 4 adet betonarme viyadük, 10 adet alt, 33 adet üst geçit köprüsü, 43 alt geçit, 115 adet çeşitli ebatlarda menfez, 12 kavşak, 4 adet otoyol tesisi, 2 adet bakım işletme merkezi ve 6 adet ücret toplama istasyonu inşa edilecek. Malkara-Çanakkale otoyolu kesimi İstanbul’u Çanakkale’ye ve Kuzey Ege’ye bağlayacak.

RÜZGAR TESTİNİ BAŞARIYLA GEÇMİŞTİ

Yeri şehrin güçlü rüzgarı sebebiyle kaydırılan 1915 Çanakkale Köprüsü için Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da rüzgar testi yapılmıştı. Kopenhag’da bulunan Force Technology Test Laboratuvarı’nda köprüye rüzgar verildi. Buradaki testlerde köprü, saatte 288 kilometrelik rüzgara kadar direnç göstererek testi başarıyla geçti. Çanakkale’de bugüne kadar gerçekleşen en yüksek hızlı rüzgar, saatte 130 kilometre olarak kaydedilmişti.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 12
  • KaFKaS CePHeSi 6 yıl önce Şikayet Et
    çanakkale belediyesi chp illetinden belki kurtulur.
    Cevapla
  • Temel candan 6 yıl önce Şikayet Et
    Ehh canakkalede tas ormanlara ihtiyaci var kopru tabiki olsun ama beton kacinilmaz istanbul ve bu yonetim bu konuda mahir.Bir fabrika sehrin icinde yikiyor yetine üç bin konut geliyor imari veren kim?
    Cevapla
  • Alptekin 6 yıl önce Şikayet Et
    Istanbul bogazindaki gibi bide denizin dibinden tup gecit yapilsa on numara olmazmi
    Cevapla
  • püsküllü 6 yıl önce Şikayet Et
    Tüp geçitten kapalı kasa minibüs,otobüs,kamyon ve tır geçemiyor.Verimli olmaz yani.
    Cevapla
  • Gencay 6 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaş geçsende, geçmesende parasını ödüyoruz. Benim anlamadığım kredi alıp köprüyü yapsalar daha kısa sürede , daha ucuza mal oluyor. Yap , ışlet devret mantığı hazineye daha büyük zarar veriyor.
    Cevapla
  • Memur 6 yıl önce Şikayet Et
    Geçiş ücreti 140 lira olur bunun da
    Cevapla
  • Faruk 6 yıl önce Şikayet Et
    bu köprüler yokken nereden geciyordun ve ne kadar yakit harciyordun...zaman tasarrufun ne kadardi...üstelik yüzde 90 bu köprüden gecme degil sadece resimde göreceksin...bir yorumcunun dedigi gibi gölge yapma...amerikanin golden gateini görmek icin can atarsin...new york brooklyn köprüsünü görmek icin hoplaxip ziplarsin...ya sizi memnun etmek icin daha ne yapnak lazim... yuh be yuh...
    Cevapla
  • trafik çilesi 6 yıl önce Şikayet Et
    140 TL mi? En az 150 euro...
    Cevapla
  • samimi 6 yıl önce Şikayet Et
    En pahali hizmet yapilmayan hizmettir.
    Cevapla
  • PARGALI 6 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim sende vapurla geç. Ama gölge etme
    Cevapla
  • Helal hoş olsun 6 yıl önce Şikayet Et
    Böyle köprü olsunda helal hoş olsun vakit nakit beklemekten iyidir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle