Doğum borçlanması ile erken emekli olunur mu? Doğum borçlanması şartları...

Kadınlar doğum borçlanması yöntemi ile emekliliklerini erkene çekebiliyorlar. Doğum izinleri nedeniyle iş hayatından uzaklaşan ve prim gününü doldurmakta zorlanan kadınlar çalışanlar 3 çocuğa kadar doğum borçlanması yapabiliyorlar. Peki, doğum borçlanması ile erken emekliliğin şartları nelerdir? İşte ayrıntılar...

Doğum borçlanması ile erken emekli olunur mu? Doğum borçlanması şartları...
Doğum borçlanması ile erken emekli olunur mu? Doğum borçlanması şartları...
GİRİŞ 24.09.2018 13:02 GÜNCELLEME 24.09.2018 13:02
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Doğum izinleri nedeniyle işinden uzak kalan ve emeklilik zamanı aksayan kadın çalışanlar bu yöntem ile erken emekli olabiliyorlar. Torba yasayla beraber doğum borçlanması yapan kadın çalışanlar emeklilik zamanını 6 yıla kadar geriye çekebiliyor. Peki, doğum borçlanması nasıl ve hangi şartlar yapılabilir? Erken emeklilik için doğum borçlanması yapmanın şartları nelerdir? İşte, doğum borçlanması ve erken emekliliğe etkisi hakkında tüm merak edilenler...

DOĞUM BORÇLANMASI İLE ERKEN EMEKLİ OLUNUR MU?

 

Çocuk sahibi olan ve bir yandan da iş hayatına devam eden kadınlar için doğum borçlanması geçen sene kabul edilen torba yasa ile beraber yürürlüğe geçti. Her çocuk için 2 yıllık borçlanma yapan bir anne çalışan 3 çocuğa kadar borçlanma yaparak 6 yıllık prim günü elde edebiliyor. Doğum borçlanmasının yapılabilmesi için ise bazı şartlar isteniyor. Çocukların anne sigortalı olduktan sonra doğması, çocukların yaşıyor olması ayrıca annenin borçlanma yapacağı dönemde fiili olarak çalışmıyor olması gibi şartlar gerekiyor. 

Doğum borçlanması kadın çalışana normal şartlarda emekli olması için imkan tanırken emekliliğin öne çekilmesi söz konusu olmaz. Emeklilik koşullarında herhangi bir değişim olmazken, yalnızca gün kazanılması sağlanır.

EMEKLİLİK NASIL ÖNE ÇEKİLİR?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Bünyamin Esen'in verdiği bilgilere göre doğum borçlanması ile erken emeklilik şu şekilde yapılabilir, "Ülkemiz Sosyal Güvenlik sisteminde stajyerler,çıraklar,aday çıraklar ve mesleki eğitim gören meslek lisesi öğrencileriyle ilgili olarak kısa vadeli sigorta kolları uygulanmakta yani bu gibi sigortalılar emekliliğe yarar gün kazanamıyorlar. Ancak ilk defa stajyer, çırak ve aday çırak olan kadınların daha sonra yaptıkları doğumları borçlanması halinde sigorta giriş tarihini öne çekerek erken emekli olmaları mümkündür."

KİMLER DOĞUM BORÇLANMASI YAPABİLİR?

2014 tarihli 6552 sayılı kanunda yapılan değişiklik ile beraber tüm kadın çalışanlar doğum borçlanmasından yararlanma hakkına sahip oldu. Buna göre 4/a’lı, 4/b’li ve 4/c’li, yani SSK’lı, Bağ  Kur’lu ve Emekli Sandığı güvenceli tüm kadın çalışanlar doğum borçlanması yapabiliyor. Ayrıca sigortalılık statüsünün geçerli olması gibi bir durum da söz konusu değil. 

Doğum borçlanması ile yaş ve sigortalılık süresini dolduran kadın çalışanlar eksik prim ödeme gününü halledebilir. Emeklilik zamanı aksayan anne çalışan doğum borçlanması sayesinde prim ödeme gün sayısını artırarak sigortalı emekli olma hakkına kavuşabilir.

DOĞUM BORÇLANMASI YAPMANIN ŞARTLARI NELERDİR?

* Doğum borçlanması yapılabilmesi için doğum yapan kadının doğumdan önce sigortalı olarak çalışıyor olması şarttır. Sigortalılık öncesi doğumlar borçlanılamaz.

* Doğum borçlanması yapılabilmesi için doğan çocuğun sağ olması gerekir. Ölü doğumlar sonrasında doğum borçlanması yapılamaz.

* Doğum borçlanması yapacak kadın sigortalının borçlanma yapacağı sürelerde, yani doğumdan sonraki en fazla iki yıllık süre içerisinde uzun vadeli sigorta kollarına tabi sigortalı olmaması da gerekir.

* Borçlanma yapılacak sürelerde adına prim yatırılmamış olması şarttır.

NE KADAR SÜRE İÇİN DOĞUM BORÇLANMASI YAPILABİLİR?

Doğum borçlanması her doğum sonrasındaki 2 yıllık süre için yapılabilir. 2 yılın üzerinde doğum borçlanması yapılamaz. En fazla 3 çocuk ve her çocuğa 2 yıl olarak düşünülürse bir kadın çalışan için doğum borçlanması maksimum 6 yıl olabilir. Doğum borçlanması için alt ve üst sınır 720 gündür. 720 prim gününün altında ya da üstünde borçlanma yapılamaz. Her çocuk için 720 gün olarak düşünülürse bir anne toplamda 3 çocuktan 2 bin 160 gün doğum borçlanması yapabilir. 

DOĞUM BORÇLANMASI İÇİN NE KADAR ÖDEME YAPILIR?

Doğum borçlanması yapan kadın çalışan, prime esas kazanç alt ve üst sınırı arasında bir tutar belirleyerek borçlanma yapar. 2017 yılı için geçerli olan en düşük borçlanma bedeli 18.96 TL iken, en yüksek 142,20 TL'dir. Bu durumda 720 gün en düşükten borçlanma yapan kadın çalışan 13 bin 651 TL borçlanma yapabilir. 

Borçlanmalar her çalışanın mevcut sigortalılık statüsünde gerçekleştirilir. Normal çalışma zamanlarında hangi sigorta statüsünde ise yine o statüde borçlanır. Yani 4a çalışan 4a, 4b çalışanı 4b'de borçlanma yapar. Borçlanma yaptığı süre içinde sigortalı olmayan çalışanın statüsü ise son sigortalı olduğu zamana göre ödenir. 

YORUMLAR 1
  • Emine ş 5 yıl önce Şikayet Et
    Ne olur cumhurbaşkanımıza duyurunca doğumdan önce sigortası olmayanlara da borçlanma hakkı verilsin yada üçbin altı günü olana emeklilik hakkı verilsin NEOLUR sesimizi duyurun
    Cevapla