ABD'nin İran kararı havacılık sektörünü de vurdu!

ABD Başkanı Donald Trump`ın, İran ile imzalanan anlaşmadan çekilme kararını duyurmasının ardından Boeing ile Airbus`ın İran`a 40 milyar dolarlık uçak satış anlaşmalarının da durdurulduğu açıklandı.

ABD'nin İran kararı havacılık sektörünü de vurdu!
ABD'nin İran kararı havacılık sektörünü de vurdu!
GİRİŞ 09.05.2018 11:13 GÜNCELLEME 09.05.2018 16:12
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Trump'ın KOEP'ten çekilme kararını duyurmasının ardından Beoing ile Airbus'ın İran'a 40 milyar dolarlık uçak satış anlaşmalarının iptal olduğu açıklandı.
 
ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la nükleer anlaşmadan (Kapsamlı Ortak Eylem Planı/KOEP) çekildiğini dramatik şekilde açıklamasının ardından geri dönecek yaptırımların İran'ı nasıl etkileyeceği merak konusu. Anlaşmanın Temmuz 2015'te yürürlüğe girmesi sonrası Obama yönetimi, 2016 yılının sonlarında, 1979'dan beri Amerikan ambargosu altındaki İran'a uçak satışı için lisansı vermişti. Bu kapsamda ABD'li uçak üreticisi Boeing ve Amerikalı şirketlerle ortaklığı olan Avrupalı uçak üreticisi Airbus, İran ile 40 milyar dolarlık anlaşmalar yapmıştı.
 
SATIŞ LİSANLARI İPTAL
 
Ama Trump'ın çekilme açıklamasının ardından bu anlaşmaların geçerliliği kalmadı. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Boeing ile Airbus'ın, İranlı şirketlere yolcu uçağı satma lisanslarının iptal edildiğini duyurdu.

 

 

UÇAK KAZALARINI ÖNLEYECEKTİ
 
Yaklaşık 40 yıllık ambargo yüzünden yolcu uçağı ve uçak yedek parçası satın alamayan İran'da çoktan müzeye kaldırılması gereken yolcu uçakları kullanılıyor. Bu yüzden sık sık meydana gelen uçak kazalarında çok sayıda insan ölüyor. Uçak teslimatları devam edebilseydi, aynı zamanda Tahran, Dubai ve Doha ile rekabet edebilecek bir havacılık merkezine dönüşebilirdi.
 
AIRBUS: DİKKATLE İNCELEYECEĞİZ
 
Fransa merkezli Airbus, jetlerindeki parçaların yüzde 10'undan fazlası Amerikan şirketleri tarafından üretildiğinden ABD'nin uyguladığı yaptırımlara tabi. Avrupalı şirket, ''ABD'nin İran'la anlaşmadan çekilmesini dikkatle analiz ettikten sonra nasıl hareket edeceğimize karar vereceğiz. Bu biraz zaman alabilir'' açıklaması yaptı. 
 
BOEING: TRUMP NE DERSE O
 
ABD ordusu için de üretim yapan Boeing'den ise ''Bundan sonraki adımları ABD hükümetine danışacağız. ABD hükümetinin gittiği yolu takip etmeye devam edeceğiz'' açıklaması geldi.
 
1.5 yıl zarfında İran'a 3 yolcu uçağı ve 8 turboprop motoru teslim etmiş olan Airbus'ın, İran Air'e daha 95 uçak ve 12 turboprop motoru vermesi gerekiyordu.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 18
  • Erdalsilo 5 yıl önce Şikayet Et
    Dünyaya en büyük darbe Asya Tek para birimi
    Cevapla
  • bunyamin 5 yıl önce Şikayet Et
    Biz dolarla alır altınla satariz işimize gelir.
    Cevapla
  • Almanya 5 yıl önce Şikayet Et
    Parası ile değilmi kardeşim.. Bal gibi satacaklar.. İranda ruslara yönelecek.. İkili işbirliği ile abd nin zararına olacaktır İnşallah.. Amborgoyu aslında kendilerine uyguluyorlar krize girince abd ye ders olur...
    Cevapla
  • serdar ilhan 5 yıl önce Şikayet Et
    rusların yolcu uçakları da en az bunların ki kadar iyi. belki de daha iyi. onlardan alın.
    Cevapla
  • Cafer 5 yıl önce Şikayet Et
    80 lerde uydu yapımı için başlanıldığında uçak için de başlansaydı ya da cumhuriyetin ilk yıllarında başlayan uçak üretimi macerası devam etseydi, şimdi 40 milyar dolarlık bir fırsat avucumuzdaydı.
    Cevapla
  • Firat 5 yıl önce Şikayet Et
    en fazla neye ihtiyaç var ise onu yaparsın. Uydu olmasa teröre bu kadar baskı yapılamazdı. Şu an iha, siha bile uydudan faydalanabiliyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle