Palandöken: Benzine teşvik getirilmeli

Yıllık ürettiğimiz benzinin sadece yüzde 40’ını tükettiğimizi, geriye kalan yüzde 60’ını ihraç ettiğimizi belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Benzinin vergisi motorinden de düşük olmalı ki tercih edilsin” dedi.

Palandöken: Benzine teşvik getirilmeli
Palandöken: Benzine teşvik getirilmeli
GİRİŞ 21.05.2018 11:10 GÜNCELLEME 21.05.2018 11:11
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “EPDK verilerine göre 2016’da üretilen toplam 5.1 milyon ton benzinin yalnızca 2.2 milyon tonu yurt içinde tüketildi. Geriye kalan 2.9 milyon ton benzin ise yurt dışına ihraç edildi. Üretim fazlası benzin, ihraç edilirken vergi alınmadığı için yurt içindekinden çok daha ucuza satılıyor. 

Benzini ucuza ihraç edeceğimize yurt içindeki benzin kullanımını artırmalıyız. Bu sayede motorin kullanımını azaltıp motorin ithalatından da kurtulmuş oluruz. Akaryakıttaki üretim ve tüketim dengesizliğini ortadan kaldırmak için motorin yerine benzin tüketimi teşvik edilmeli” dedi. 

 

 

“Motorin kullanımını azalttıkça ithalatı azaltmış oluruz” 

Rafinerilerimizdeki benzini tüketmek yerine ucuz yoldan ihraç etmenin ekonomiye bir kazanç sağlamadığını söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülkemizdeki rafinerilerde üretilen ürüne bağlı kapasite maalesef tam olarak kullanılamıyor. 

Başta benzin olmak üzere içeride talebi olmayan ürünler, yurt içindeki satışından daha ucuz rakamlarla yurt dışına ihraç ediliyor. Öte yandan motorin tüketimi üretimden çok daha fazla olduğu için motorin ihtiyacını karşılamak adına ithalat yapılıyor. 

2013’te motorinin yurt içi tüketimi 17.1 milyon tonken yüzde 30 artarak 2016 itibariyle 22.3 milyon ton olarak gerçekleşti. Buna paralel olarak motorin ithalatı da yüzde 27.5 arttı. Eğer motorin yerine benzin tüketirsek ithalat azalır ve paramız içeride kalmış olur” şeklinde konuştu. 

“Motorinin çevreye olan zararlı etkilerinden kurtulmalıyız” 

Motorinli araçların sayısında sürekli artış yaşandığına dikkati çeken Palandöken, “Üstelik motorinle çalışan araçların sayısı da her geçen gün artıyor. 

2013’teki motorinli araçların sayısı 2016’da yüzde 28.9 artışla 13 milyon 814 bin 227 oldu. Benzinli araçların sayısında ise yalnızca yüzde 1.3 artış gerçekleşti. 2016 yılı itibariyle benzinli araç sayısı 5 milyon 652 bin 233 olarak kaydedildi. Benzinli araçların sayısını artırmak için mümkün olduğunca motorin kullanımını azaltıp vatandaşları benzine özendirmeliyiz. 

Çünkü motorinin çevreye ve doğaya olan olumsuz etkileri tüm dünyada kanıtlanmış durumda. Zaten 2025 yılından itibaren tüm dünyada motorin ve fosil yakıtlarla çalışan araçların üretimi ve satışı durdurulmaya başlayacak. Hem çevreye olan etkisinden dolayı hem de ekonomi tasarrufu için benzini tercih etmeliyiz” diye konuştu. 

YORUMLAR 27
  • Yusuf 5 yıl önce Şikayet Et
    Madem ki böyle birşey var neden yapılmıyor,tmm madem bu günlere kadar güzel şeyler yaptınız e bunuda yapın,vatandaşı ezmeyin lutfen..Artık çok külfetli olmaya başladı
    Cevapla
  • E.G 5 yıl önce Şikayet Et
    Çok doğru ve mantıklı..
    Cevapla
  • Savaş 5 yıl önce Şikayet Et
    Sanki cok ucuz akaryakit kullaniyoruz gibi birde boyle bir konu atmislar komsularimiz petrol zengini ama biz gelire göre en pahali akaryakiti kullaniyoruz bunu neden konusmuyorsunuz
    Cevapla
  • pompacı 5 yıl önce Şikayet Et
    Bulgaristan Gürcistan petrol zengini değil ama benzini bizden çok ucuza kullanıyorlar..
    Cevapla
  • sezgin zaza 5 yıl önce Şikayet Et
    süper bi fikir
    Cevapla
  • murat 5 yıl önce Şikayet Et
    devletin tek geçim kaynağı var o da vatandaş. cebimize para girerken de vergi alıyor, çıkarken de. her şekilde cepten gidiyor ama farkında bile değiliz. asgari ücretten bile vergi alınıyor. yediğimiz ekmekten içtiğimiz sudan ... herşeyden... verginin bile vergisini ödüyoruz. bu düzen akp ile gelmedi ondan öncede vardı. bundan önce hep farklı sorunlarla uğraşıldı, artık bu soruna da el atılmalı. bu milletin üzerindeki yük kalkmalı artık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle