İzindeyken bunu yapan tazminatsız işten kovulur

İzinlerle ilgili birçok değişiklik yapıldı. Bu değişikliklere göre ücretli izin kullanırken başka işte çalışanlar hem işinden atılma hem de işverene izin ücretini geri ödeme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.

İzindeyken bunu yapan tazminatsız işten kovulur
İzindeyken bunu yapan tazminatsız işten kovulur
GİRİŞ 19.06.2018 10:18 GÜNCELLEME 19.06.2018 10:18
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Okullar kapandı, yaz geldi, şimdi izin kullanma zamanı. Şu sıralar çalışanlar ne zaman ve kaç gün izne çıkacaklarını düşünüyorlar. Bir kısım çalışan ise çoktan yıllık ücretli izne çıktı bile.

Milliyet yazarı Cem Kılıç 'İzin hakkında bilmek istediğiniz her şey' başlıklı yazısında ücretli izinlere dair şunları dile getirdi:
 
Yıllık ücretli izin çalışanlar için vazgeçilemez önemli bir hak. Ayrıca bu hak Anayasal bir hak. Çalışanlar bu haktan kendi istekleriyle bile vazgeçemezler. Yıllık izin alan işçi izin süresince başka bir işte de çalışamaz. Eğer çalışmaya ihtiyacı olsa bile bu dönemde sigortalı veya sigortasız (kayıtdışı) başka bir işverende başka bir işyerinde çalışan işçi asıl işvereni bu durumu fark ettiğinde, hem işinden olabilir hem de işvereni ona ödediği izin ücretini geri isteyebilir.
 
İşyerlerinin büyük bir bölümünde yıllık izinlerin biriktiği görülüyor. Çalışanlar biriken izinlerini kullanıp kullanamayacaklarını, kullanacaklarsa ne kadarını kullanabileceklerini merak ediyorlar. Hemen ifade edelim; izinlerin yanması gibi bir durum söz konusu değil. İşçi hak ettiği yıllık izinleri kullanmamışsa, bunları ilerleyen dönemde kullanabilir. Diğer yandan, uygun olan aslında yıllık izinlerin hak edildiği dönemden sonraki yıl içerisinde tamamen kullandırılmasıdır.
 
Bazen çalışanlar, “İzin kullanmayayım işveren bana iznin parasını versin” diyebiliyorlar. Ne var ki bu mümkün değil, yıllık iznin muhakkak boş zaman olarak kullanılması gerekiyor. Ancak iş sözleşmesi sona ermişse, işte o zaman işçiler kullanılmadıkları izinlerinin paraya çevrilmesini isteyebilirler. İşten ayrıldıkları tarihteki brüt ücret üzerinden kullanılmamış yıllık izinlerini para olarak alabilirler.
 
Yıllık ücretli izin konusunda işçilerin işyerleriyle anlaşmazlık yaşadığı bir konu da izinlerin ne zaman kullanılacağı konusudur. Söylemekte yarar var, bu konudaki karar yetkisi işverenlere aittir. Yönetim hakkı kapsamında son söz işverenindir. Yıllık izinlerin planlanmasını işveren yapar, çalışanın itiraz etmesi sonucu değiştirmez. Konuyu bu şekilde bilmeyen çalışanlar işverenleriyle anlaşmazlık yaşayabiliyor, ileri durumlarda işlerinden bile olabiliyorlar. Hem de tazminatlarını almadan.
 
İş Kanunu ne diyor?
 
Yıllık ücretli izin süreleri İş Kanununda belirlenmiştir. Bu konudaki kanun maddesi normatif hukuk kuralı şeklindedir. Yani bir alt sınır vardır, fakat bir üst sınır yoktur. Kanunda belirlenen izin sürelerini kullanabilmenin temel koşulu o işyerinde en az bir yıldır çalışıyor olmaktır. Bazen işverenler bir yılını doldurmayan çalışanlarına da avans izin kullandırabilmektedir. Bu tamamen işverenin inisiyatifinde olan bir konudur.
 
İş Kanunumuza göre; bir yıldan beş yıla kadar çalışmış işçiye 14 günden, beş yıldan fazla on beş yıldan az çalışmış işçiye 20 günden, on beş yıl ve daha fazla çalışmış işçiye 26 günden az izin verilemez.
 
Belirttiğimiz gibi bu süreler asgari sürelerdir. İşveren isterse hedefleri tutturan işçilere ilave izin verebileceği gibi, toplu iş sözleşmesiyle daha uzun izinler belirlenebilir.
 
18 yaşından küçük ve 50 yaşından büyük işçilere ise 20 günden az izin verilemez. İş Kanunu böyle emretmektedir.
 
10 GÜNDEN AZ OLMAZ
 
Geçtiğimiz yıllarda kanunda yapılan değişiklikle yıllık izin kullanımında önemli bir yeni düzenlemeye geçildi. Buna göre izin süresi bir parçası on günden az olmamak kaydıyla istenildiği kadar bölünebilir. 20 gün izni olan bir çalışan 10 gün iznini bir bütün olarak kullandıktan sonra geri kalanını 10 parçada kullanabilir. Bu yeni düzenleme hem işçiler hem de işyerleri için çok iyi oldu. Çalışanlar daha önce bir gün izin kullanmak istediklerinde yasa elvermediğinden mazeret izni kullanmak zorunda kalıyorlardı. İşyerleri de yasaya aykırı izin kulandırdıkları için bir işyeri denetiminde idari para cezasıyla karşılaşabiliyorlardı. Neyse ki bu sorun ortadan kalkmış oldu.
 
Yol izni de var
 
Son olarak bilgilendirmekte fayda var, yıllık iznini işyerinin bulunduğu il dışında geçirecek olan işçilere, bunu belgelemeleri halinde işverenin 4 güne kadar ücretsiz izin vermesi gerekiyor. Ankara’da çalışan işçi iznini Marmaris’te geçirecekse işverenden gidiş ve dönüş için toplam 2 günlük ücretsiz yol izni talep edebilir. İşveren bu durumda işçisinden otel rezervasyon bilgisini isteyebilir.

 

 

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 5
  • izin yok 5 yıl önce Şikayet Et
    hiç bir işveren hiç bir sebeple tazminatını vermeden bir çalışanını kovamaz. çalışan hata yaparsa işten atılabilir, ama haklarını hiç bir şekilde yitirmez. cinayet dahi işlese hakkını alır, cezasını çeker. birileri kendilerine kafadan din uyduruyor, kafadan hukuk uyduruyor, kafadan yalan yanlış adalet uyduruyor. insanların haklarını öteliyor, birilerinin maaşlarını düşürüp birilerinin maaşlarına yamıyor. uydurma din, uydurma hukuk, uydurma adalete izin yok.
    Cevapla
  • zafer gülten 5 yıl önce Şikayet Et
    İzin alan kişinin para eder bir mesleği varsa,izine çıktığı zaman çalışabilir,örneğin elekrik işinden anlıyan,ev tesisatından anlayan,beyaz eşya ve eloktronik tamiri,muhasebeden anlıyanlar gibi işte çalışanlar,izinde günlük işlere gidebilir,yalnız bunu takip etmek çok zor,adam suçüstü yakalansa bile ahbamıma yardım ettim,para almadım der,zaten 15 -20 günlük izinde fabrikaya girip çalışanda olmaz sanırım.bide adam çalışmak istese izne çıkmıyorum,parasını ver der işverenine,kendi işinde çalışır,işveren dünden razı zaten.
    Cevapla
  • murtaza 5 yıl önce Şikayet Et
    Tarlası bağ bahçesi olanlar var
    Cevapla
  • hudut kartalı 5 yıl önce Şikayet Et
    çok saçma bir şey benim iznim ister yatarım ister çalışırım bu durumda işçi tatil edecek geliri bulmusta tatil etmiyor sanki ben emekliyim ama işçiye büyük haksızlık
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Saçmalık bu işçi düşmanlığı nedir ceza vercekseniz adil ceza verin . Bence bu insan haklarına aykırı bir insanın izninde yaptığı çalıştığı işyerini entere etmez bir sakınca varsa ancak devletin vergi kaybıdır ona göre bir ceza verilebilinir.
    Cevapla