Özbekistan nükleer enerjiye "Evet" dedi!

Nükleer enerji çağrısına olumlu yanıt alan Rusya, Özbekistan'ın ilk nükleer santralinin inşası için kolları sıvamaya başladı. Santralin inşasının 2028'e kadar tamamlanması bekleniyor.

Özbekistan nükleer enerjiye "Evet" dedi!
Özbekistan nükleer enerjiye "Evet" dedi!
GİRİŞ 16.07.2018 13:38 GÜNCELLEME 16.07.2018 13:38

2014 yılının ilk yarısında Özbekistan, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu(ROSATOM)’nun "Nükleer Enerji" çağrısını yanıtsız bırakmış ve ülkede bir nükleer santralin inşa edileceğine dair söylentileri kesin bir dille reddedetmişti. İki devlet geçtiğimiz yılın Aralık ayında tekrar masaya oturdu. “Nükleer Enerjinin yalnızca barışçıl amaçlar ile kullanılması" hususunda birleşen taraflar santralin inşası için yeşil ışığı yaktı. 

Bu görüşmeye ilişkin basın açıklaması yapan ROSATOM Genel Müdürü Aleksey Likhachev ,“nükleer enerji alanında Rusya'nın önemli bir birikim ve tecrübeye sahip olduğunu ve bu hususta Rusya’ya olan güvenin boşa çıkartılmayacağını” belirtti.

 

 

Özbekistan Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi'nden yapılan açıklamalara göre, ROSATOM öncülüğünde kurulacak ilk nükleer santral 2028'de faaliyete geçecek. Yapılan açıklamalarda, "İki bloktan oluşan santralin her bloğu 1200 megavat kapasiteye sahip olacak. Dünyadaki en güvenli ve modern sistemlerden oluşacak nükleer santralin 2028 yılına kadar faaliyete başlaması planlanıyor." ifadelerine de yer verildi.

Özbekistan büyükelçisi Bakhrom Ashrafkhanov'un açıklamalarına göre yaklaşık on üç milyar dolar bütçe ayrılan projenin Rusya tarafından finanse edilmesi kararlaştırıldı. İki ülke arasında imzalanan anlaşmanın aynı zamanda Özbekistan’ın enerji alanındaki potansiyelini geliştirmesi ve iki ülke arasındaki siyasi ve ticari ilişkileri kuvvetlendirmesi bekleniyor.

KAYNAK: DONANIM HABER