Yarısını devlet ödüyor! Fırsatçılar harekete geçti

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, mevcut çalışanları işten çıkararak yerine teşvikli işçi alanların teşvik ve ihale hakkını yakacak.

Yarısını devlet ödüyor! Fırsatçılar harekete geçti
Yarısını devlet ödüyor! Fırsatçılar harekete geçti
GİRİŞ 20.08.2018 10:32 GÜNCELLEME 20.08.2018 10:33
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, istihdam teşviklerine ilişkin uygulamaları yakın takibe aldı. SGK, il müdürlükleri ve Alo 170 hattına bazı işletmelerin yeni teşviklerle personel maliyetlerini düşürmek için eskilerin işine son verildiği yönünde ihbar ve şikâyetler geldi.

İlave istihdam teşvikleri nedeniyle bazı işverenlerin mevcut çalışanları işten çıkararak yerine teşvikli işçi aldığı iddiaları mercek altına alındı.

 

Teşviklerden yararlanmak için usulsüz uygulama yapan firmalara yönelik yaptırımlar ağırlaştırılacak.

Ücret, prim gibi ödemeleri bankalar üzerinden yapmayan, yeni teşviklerden yararlanmak için mevcut çalışanları çıkaran işletmelerin teşvik ve ihale hakkı yanacak.

REKOR BAŞVURU

Bu yıl maaş, sigorta primi, vergi başta olmak üzere çok sayıda teşvikten yararlanmak isteyen 400 bine yakın firmadan başvuru geldi. Türkiye İş Kurumu'na yapılan başvurularda en büyük ilginin "bir senden bir benden" teşvikinde olduğu görüldü.

BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

Kurum, istihdam seferberliğinin ikinci fazında teşvik uygulamalarını kapı kapı dolaşarak anlatıyor. Pilot uygulanan "bir senden bir benden" teşviki büyük ilgi görüyor. Bu teşvikle ilk kez doğrudan ücret desteği veriliyor. 1-3 çalışanı olan, ustalık belgesine sahip imalat sanayi işverenleri ilave olarak istihdam edeceği 18-25 yaş arasındaki gençlerin ücret, prim ve vergileri (2 bin 486 lira) bir yıl boyunca 1 ay işveren tarafından, 1 ay devlet tarafından ödeniyor.

İlave edilen kişi nin 1 yıl çalışma süresinde, işveren 6 ay ücret, prim ve vergi ödüyor. İşe başlayacak sigortalının, işverenin 2017'deki çalışan sayısı ortalamasına ilave olarak çalıştırılması gerekiyor.

YAKINDAN İZLENİYOR

İstihdam teşviklerinin etki analizine yönelik çalışma başlatan bakanlık, usulsüz uygulamalara da geçit vermiyor. SGK, sigortasız işçi çalıştıran işletmelere, kayıtsız çalışan her bir personel için 2 asgari ücret tutarında idari para cezası kesiyor. İşçiyi bir yıl boyunca sigortasız çalıştırdığı tespit edilen işverenlerden bu bir yıl içinde sigortalı adına ödenmesi gereken primlerin tamamı tahsil ediliyor. Mevcut çalışanları haksız yere işten çıkaran firmalara da ceza kesilecek.

KAYNAK: SABAN
YORUMLAR 26
  • Halktan Biri 5 yıl önce Şikayet Et
    Fırsatçılıktan başka bir şey değil maalesef. Çok büyük bir üniversite hastanesinde iş başı eğitimi programı ile işe başladım. Program bitince kadroya aldılar fakat 1 ay dolduktan sonra işten attılar. Kadroya alınan ilk 2 ay deneme süreci olduğu için hakkımı arayamıyorum bile. :(
    Cevapla
  • Erdoğan ïdiz 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu devlet kime gôrev kime yetki vedilecek bilmiyor fazla değil bana 6 ay yetki verecek eğer bu vergi kaciranlarï usulsūzlūk yapanları sigortasız işçi calistiranlarï işçi hakkı yiyenlerin listesini tek tek ônűne koymazsa namerdim
    Cevapla
  • Yorumcu 11 5 yıl önce Şikayet Et
    Ben 10 senedir özel bir firmada calışmaktayım.Bu işte sendiklar la anlaşmalı özelikle Eşkişehir ve Bilecik Bursa cevresi Mess e bağlı TM sendikasına bağlı fabrikalar.
    Cevapla
  • Ali 5 yıl önce Şikayet Et
    Tek çözüm milli ekonomi, milli üretim, gerisi hikaye. Dökme suyla değirmen dönmezmiş, devlet işsiz sayısını sıfırlarsa baba olduğunu göstermiş olur.
    Cevapla
  • Kurban 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu Belçika firmasında yaşandı 25_35aralığında 40eleman aldılar ve 3 ay sonra 40_45_50 yaş çalışan insanlar performans düşük diye çıkış yaptı. Sendika da göz yumdu. Ama o seviyedeki işçiler hepsi Prim doldurmuş ve yaşa takılanlar çoğunlukta idi. Şimdi o yaşta iş arayan çok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle