Almanya Trump'ı çok kızdıracak!Tam 300 milyar Euro

Almanya'nın cari fazla birinciliğini bu yıl da koruması bekleniyor. Bu yıl 265 milyar euro ticaret fazlası elde etmesi beklenen Almanya, ihracattaki başarısı yüzünden ABD Başkanı Donald Trump'ın eleştirilerine hedef oluyor.

Almanya Trump'ı çok kızdıracak!Tam 300 milyar Euro
Almanya Trump'ı çok kızdıracak!Tam 300 milyar Euro
GİRİŞ 20.08.2018 16:44 GÜNCELLEME 20.08.2018 16:44
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış


Münih'teki Ekonomik Araştırma Enstitüsü'nün (ifo) tahminlerine göre Almanya ihracat gücü sayesinde 2018 yılını kesintisiz üçüncü kez dünyanın en büyük cari fazlasıyla kapatacak. Münih'teki enstitünün uzmanları fazlanın bu yıl 299 milyar doları bulabileceğini belirtiyorlar. İkinci sırada 200 milyar dolarla Japonya yer alırken üçüncü Hollanda'nın 2018'de 110 milyar dolarfazla elde etmesi bekleniyor.
 
Enstitü uzmanlarından Christian Grimme, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada cari açık rekorunun 420 milyar dolarla yine ABD'de kalacağını söyledi. ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan ekonomisine zarar verdiği gerekçesiyle Almanya'nın rekor düzeyde cari fazla elde etmesini eleştiriyordu. Trump, Almanya'nın en önemli ihracat kalemi olan otomobillere ek gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulunmuştu.
 
Uluslararası Para Fonu (IMF) ve AB Komisyonu da Almanya'nın cari fazlasının sürekli artmasını eleştiriyor.
 
Komisyon, cari açık veren ülkeleri daha fazla borçlanmaya zorladığı için cari fazlanın Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 6'sını aşmaması gerektiğini savunuyor. Enstitü bu oranın 2018'de yüzde 7,8'i bulacağını tahmin ediyor. 2017 yılında cari fazlanın GSYH'ya oranı yüzde 7,9 olmuştu.
 
CARİ FAZLA İHRACATTAN BESLENİYOR 
 
Cari fazlada aslan payı mal mübadelesine düşüyor. Almanya'nın bu yıl 265 milyar euro ticaret fazlası elde etmesi bekleniyor. Almanya'nın en çok ihracat yaptığı bölgelerin başında EuroBölgesi diğer AB ülkeleri ve ABD geliyor.
 
Cari fazlanın artmasında yurt dışındaki yatırımların 63 milyar euroyu bulması beklenen getirisi de önemli rol oynuyor. Ekonomist Grimme, "yatırım yapılan ülkenin faiz yükünü kaldıramama ihtimalinin de cari fazlanın sakıncaları arasında yer aldığını" söyledi. Yurt dışına yapılan transferler ve örneğin kalkınma yardımlarının net yatırım gelirlerini 45 milyar euroya düşüreceği tahmin ediliyor. Hizmetler kaleminde ise Almanya'nın bu yıl 18 milyar euro açık vermesi bekleniyor.
 
Trump'ın cezalı gümrük vergisi uyguladığı dünya ihracat şampiyonu Çin'in bu yıl cari fazla sıralamasının üst basamaklarında yer alması beklenmiyor. Enstitüsü'den Christian Grrimme, Çin'in ithalatı artarken ihracatının azalmaya başladığını, dolayısıyla ticaret fazlasının yılın ilk yarısındaki rakamın altında kalacağını söyledi. Grimme, Çin'in ABD ve Avrupa'ya daha az ihracat yaptığını ve yurt dışı net sermaye yatırımlarının kâr ve faiz getirisinde de düşüş kaydedildiğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: DW, REUTERS
YORUMLAR 8
  • Bilinmeyen 5 yıl önce Şikayet Et
    Ama en çok ABD askeri Almanya da var.
    Cevapla
  • Yorumcu 23 5 yıl önce Şikayet Et
    Düne kadar alman lar böyle şöyle die atıp tutuyorsunuz şimdi onların ekonomik başarısından çocuk gibi başka bir ülkeyi mi kızdırmaya çalışıyorsunuz bu kafayı değişin azizim
    Cevapla
  • fatih aslan 5 yıl önce Şikayet Et
    Siyaset böyle bir şey azizim, yerine göre dost düşman, ülkelerin daimi dostu yada düşmanı olmaz, olamaz da. Devletçikler başka ama büyük devletler için durum budur.
    Cevapla
  • Musa 5 yıl önce Şikayet Et
    Zenginin serveti züğürdün çenesini yorar. Mersedesten audiden vosvostan daha iyi araba üretmeliyiz. Samsungdaan, appledan daha iyi telefon üretmeliyiz. o kadarrr....
    Cevapla
  • 53 c c c 53 5 yıl önce Şikayet Et
    çok çalışmamız lazım çok. biz üretmiyor tüketiyoruz. bizim ihracatımızdan çok adamların fazlası var
    Cevapla
  • kırkdort 5 yıl önce Şikayet Et
    aynen
    Cevapla
  • Hakan 5 yıl önce Şikayet Et
    Bağımsızlık tam olarak budur. Allahım bizde bir gün cari fazla verdiğimiz günleri görelim İNŞALLAH...
    Cevapla
  • Son ütücü 5 yıl önce Şikayet Et
    Ne bağımsızlığı Almanya Abd nin kuyruğudur o kadar...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle