Dikkat! Başvuru süresi bugün doluyor

Yeniden yapılandırma kanunuyla mükelleflere getirilen matrah ve vergi artırımı imkanından yararlanmak için son başvuru süresi bugün doluyor. Mükellefler, son 5 yıla ilişkin beyan ettikleri vergi matrahı ile ödedikleri vergileri artırmaları halinde, ilgili yıllara ilişkin vergi incelemesine tabi olmayacak.

Dikkat! Başvuru süresi bugün doluyor
Dikkat! Başvuru süresi bugün doluyor
GİRİŞ 31.08.2018 10:47 GÜNCELLEME 31.08.2018 11:00

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Vergi ve Diğer Bazı  Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamında mükelleflere  matrah ve vergi artırımı ile işletme kayıtlarının düzeltilmesi imkanı da  getirildi.

Kanun uyarınca mükelleflere, 2013-2017 yıllarında beyan ettikleri,  gelir ve kurumlar vergisi matrahlarını, gelir ve kurumlar stopaj vergileri ile  katma değer vergilerini (KDV) belirlenen oranda artırmaları için imkan tanındı.
 
Buna göre, mükelleflerin, söz konusu vergilere ilişkin matrah ve vergi  artırımı için 31 Ağustos'a kadar (bu tarih dahil) başvuru yapması gerekiyor.
 
Bu düzenlemeden yararlanan vatandaşlar, matrah ve vergi artırımının  ardından tahakkuk eden vergileri ödemeleri halinde, bu yıllara ve vergi türlerine  ilişkin vergi incelemesi ve tarhiyatına muhatap olmayacak.
 
Geçmiş yıllara ilişkin beyanname veren ancak zarar ve indirim gibi  nedenlerle vergi beyan etmeyen veya gelir elde ettiği halde bu gelirlerini  gizleyenler de dahil olmak üzere hiç beyanname vermemiş olan gelir ve kurumlar  vergisi mükellefleri de bu imkandan yararlanacak.
 
Matrah veya vergi artırımı dolayısıyla verilen bildirimler için damga  vergisi alınmayacak. Artırılan matrahlar nedeniyle geçici vergi hesaplanmayacak  veya tahsil edilmeyecek.
 
Ödeme ekim ayında
 
Mükellefler, matrah artırımına ilişkin vergi tutarlarını 1 Ekim'e  kadar katsayı uygulanmadan peşin ödeyebilecek. Talep eden mükellefler ise 12 ayda  ve 6 eşit taksitte de ödeme yapabilecek.
 
Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri, bu düzenleme sayesinde  mükelleflerin,  vergi incelemesi sonucu istenebilecek vergi ve cezalara karşı  kendilerini güvenceye alabileceğine dikkati çekti.
 
Kanun kapsamında, vatandaşlara işletme kayıtlarını düzeltmeleri için  de imkan tanındı. Bu düzenlemeyle de işletmede olduğu halde kayıtlarda yer  almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlar, kayıtlarda yer aldığı halde  işletmede olmayan emtiaların ve kayıtlarda yer aldığı halde işletmede olmayan  kasa mevcudu ile ortaklar alacaklarının beyan edilerek, kayıtların gerçeğe uygun  hale getirilmesi sağlanacak.
 
Son başvuru tarihi bugün dolacak bu düzenlemeden, gelir ve kurumlar  vergisi mükellefleri yararlanacak.
 
Böylece işletme kayıtları cezasız ve faizsiz olarak gerçek duruma  uygun hale getirilecek.