Halkbank'tan KAP'a döviz açıklaması

Halkbank, 31 Ağustos'ta hatalı kurlarla döviz alım satım işlemlerine ilişkin, "Bankamız, hatanın tekrar etmemesi için gerekli hukuki ve teknik tedbirleri almış olup, hatalı veri sağlayıcı kuruluş hakkında her türlü yasal haklarını saklı tutmaktadır." açıklamasında bulundu.

Halkbank'tan KAP'a döviz açıklaması
Halkbank'tan KAP'a döviz açıklaması
GİRİŞ 04.09.2018 00:49 GÜNCELLEME 04.09.2018 00:49
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Halkbank tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yapılan  açıklamada, bankanın dijital kanallarında gerek bilgilendirme amaçlı, gerekse  döviz alım satım işlemlerinde kullanılmak üzere yayınlanan kurların sisteme  aktarılmasında kullanılan dış veri kaynağında meydana gelen sistemsel ve  operasyonel hata nedeniyle, 31 Ağustos akşamı piyasa kapanışı sonrasında, kısa  bir süre için bankanın döviz kurlarının olması gerekenden daha düşük seviyelerden  yayınlanmaya başladığı hatırlatıldı.

Açıklamada, "Yapılan ilk incelemede, sorunun bankamıza veri  sağlayan dış veri kaynağından otomatik olarak alınan kura esas verilerin hatalı  olmasından kaynaklandığı anlaşılmıştır. Bazı müşterilerimiz, dijital kanallardan  yaptıkları döviz alım satımlarını kısa bir süre ile bu hatalı kurlar üzerinden  gerçekleştirmiştir. Sorunun tespiti üzerine, döviz alım satım işlemleri geçici  olarak kapatılmış, kısa sürede alınan tedbirlerle sistemde doğru kurların  uygulanması sağlanmıştır." ifadelerine yer verildi.


"Piyasa koşullarının tamamen dışında, teknik bir hatadan kaynaklandığı  görülen bu işlemler nedeniyle banka dışına herhangi bir döviz ya da lira kaynak  çıkışı olmamıştır." denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Toplam bin 256 müşterimizin 3,3 milyon dolar, 124 müşterimizin 539  bin avro, 383 müşterimizin ise diğer döviz cinslerinde 689 bin dolar eş tutarda  döviz alım satım işlemi gerçekleştirdiği anlaşılmıştır. Bu işlemlerin dolar  cinsinden toplam büyüklüğü 4,6 milyon dolar civarındadır. Yapılan detaylı  incelemeler sonrasında, hatalı kurlardan yapılan işlemler iptal edilmiştir.  Gerçekleştirilen düzeltme çalışmaları sonucunda bankamızın ya da müşterilerimizin  mali anlamda mağduriyeti oluşmamıştır.

Bankamız, hatanın tekrar etmemesi için gerekli hukuki ve teknik  tedbirleri almış olup, hatalı veri sağlayıcı kuruluş hakkında her türlü yasal  haklarını saklı tutmaktadır. Ayrıca konunun yetkili kurumlar tarafından  incelenmesi amacıyla gerekli girişimler başlatılmıştır. Ayrıca, bazı yazılı ve  görsel medya kuruluşları ile sosyal medya hesaplarında, bankamızın güven ve  itibarını sarsıcı, kamuoyunu ve yatırımcıları yanıltıcı nitelikte haber ve  yorumların yapıldığı da görülmektedir. Gerçekle bağdaşmayan bu haber ve yorumlara  itibar edilmemesini kamuoyunun bilgilerine saygıyla sunarız."

YORUMLAR 3
  • fırsatçılar 5 yıl önce Şikayet Et
    bu açığın hesabı sorulmalı kapatılmamalı. banka yetkililerinin tamamının istifası gerekir
    Cevapla
  • Kanitlayin 5 yıl önce Şikayet Et
    Ben nedense islemlerin iptal edildigine inanmiyorum
    Cevapla
  • Böyle olmaz 5 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar çok Fırsqtçı insanlar var ülkemizde .İyi olsun dedikçe kötü olsun diyen kesim bu vatanın öz vatandaşı değil bence hainlik almış başını gitmiş
    Cevapla