ABD'li Cargill Müslümanlara tazminat ödeyecek

ABD merkezli gıda, tarım, finans ve endüstriyel ürün sektörlerinde faaliyet gösteren Cargill firmasının et işleme birimi, 2016 yılında namaz vakitlerine ilişkin anlaşmazlık sebebiyle işten çıkarttığı 138 Müslüman işçisine 1,5 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi.

ABD'li Cargill Müslümanlara tazminat ödeyecek
ABD'li Cargill Müslümanlara tazminat ödeyecek
GİRİŞ 16.09.2018 20:55 GÜNCELLEME 16.09.2018 20:56
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Federal hükümete bağlı olarak çalışma koşullarını denetleyen Eşit İş Fırsatları Komisyonu, ABD'nin Colorado eyaletinde bulunan Cargill Meat Solutions firmasının  Müslüman işçilerine yönelik ayrımcılık yaptığını ve tazminata mahkum edildiğini açıkladı.

Komisyon tarafından yapılan açıklamada, çoğu Somalili olan Müslüman işçilerin temel ibadet özgürlüklerinin kısıtlanması, iş yerinde tacize maruz kalmaları ve işten atılmalarının verilen karar için makul ve haklı sebebler olduğu ifade edildi.

 

Kısa namaz arası verilecek

Cargill firması suçlamaları reddetse de davanın uzamaması ve yayılmaması amacıyla uzlaşmaya razı olduğu belirtilen açıklamada, şirket yönetiminin, Müslüman çalışanlara kısa namaz arası vermeye de razı olduğu belirtildi.

Ayrıca işçilerin yaşadıkları ayrımcılıkları bildirmesine rağmen bu şikayetleri dikkate almayan yerel işçi sendikası Teamsters da mağdurlara 153 bin dolar tazminat ödemeye mahkum edildi.

2016'da namaz vakitleri tartışması yaşandı

2016 yılı aralık ayında Cargill et işleme tesisinde çalışan Müslüman işçilerle vardiya şefleri arasında "namaz vakitlerine ilişkin anlaşmazlık" yaşanmıştı.

Daha önce namazlarını vardiya aralarında kıldıklarını ancak son günlerde şeflerinin artık buna izin vermediğini ifade eden işçiler, bu durumu "işe gelmeyerek" protesto etmişlerdi.

ABD Sivil Haklar Yasası'nın 7. maddesine göre işverenler "makul" ibadet taleplerini reddedemiyor olmasına rağmen Cargill "3 gün üst üste işe gelmeme" gerekçesiyle çoğu Somalili 130 Müslüman işçiyi işten çıkarmıştı.

ABD merkezli Cargill, 68 ülkede gıda, tarım, finans ve endüstriyel ürün sektörlerinde faaliyet gösteriyor.  

KAYNAK: AA
YORUMLAR 36
  • bozkurt29 5 yıl önce Şikayet Et
    insanlarin dini ozgurluklerini kisitlamak buyuk bir saygisizlik ucuza kapatmislar
    Cevapla
  • D21 5 yıl önce Şikayet Et
    Aynı durum yahudiler için olsaydı bu bir buçuk milyon yerine en az yüz elli milyon dolar olurdu. Kısacası tazminat az...
    Cevapla
  • Mutlu 5 yıl önce Şikayet Et
    Uzeŕine sıcak kahve dökülen müşteriye 10 milyon tazminat verilen bir ülkede kişi başı 11000 dolar tazminat komik.
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Bizim ülkede Cargilin durumu nasıl? Eziyet gören varmı?
    Cevapla
  • misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizde de Sendika üyesi olan birçok Cargill çalışanı işten çıkarıldı ve aylardır eylem yapıyorlar.
    Cevapla
  • Metin 5 yıl önce Şikayet Et
    Bagzi yorumlara baktim da cok guldum 138 kisi is den altilmis. Adam basi 10 bin dollar.. saka gibi... mahkeme kazanildiginda en az 100 bin dollar adam basi olmali idi.... adamin 1yilik contractini maf et sonra adam borca sok o guvence ile 10 bin dollar ile kac... saka bu.
    Cevapla
  • werty 5 yıl önce Şikayet Et
    musluman olunca amerikan adaleti bu kadar!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi