Emeklilerle ilgili çok önemli karar açıklandı! Bundan sonra...

Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren "emekli maaşına haciz" konusuyla ilgili ayrıntılar belli oldu. Tüketici mahkemesi tarafından emeklilerle ilgili önemli bir karar çıktı. Borcu olan emeklinin maaşından kesinti yapan bankalar ücretleri iade edecek.

Emeklilerle ilgili çok önemli karar açıklandı! Bundan sonra...
Emeklilerle ilgili çok önemli karar açıklandı! Bundan sonra...
GİRİŞ 21.09.2018 08:30 GÜNCELLEME 21.09.2018 08:48

Bankaların, alacakları nedeniyle emeklilerin maaşından yaptıkları kesintinin hukuka aykırı olduğuna hükmeden tüketici mahkemesi, kesintinin iadesine karar verdi, yargılama giderlerini de bankanın üzerine bıraktı. Peki emekli maaşları banka tarafından haciz konur mu? İşte emsal niteliğinde karar ve uzman görüşü...

MAHKEMEDEN ÇOK KRİTİK KARAR

 

 

İşçi emeklisi Emin İşler, maaşının yattığı hesabında 349 liralık kesinti gördü. Kredi kartı borcu nedeniyle bankanın kesinti yaptığını öğrenen İşler, paranın iadesi için konuyu Bayrampaşa Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne taşıdı.

Heyet, yapılan kesintinin iadesine karar verdi. Karar, İstanbul 11. Tüketici Mahkemesi’ne taşındı. Mahkeme, “Yasal hükümlere aykırı olarak, davacı banka tarafından, davalının izni olmaksızın emekli maaşından yapılan kesintinin iadesine ilişkin verilen hakem heyetinin kararı yerinde” açıklaması yaptı.

EMEKLİ MAAŞLARI HACZEDİLEMEZ

Avukat Şenol Özçakıcı, karara ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Emekli maaşları, nafaka borçları dışında haczedilemez. Emekli hakkında icra takibi başlatılmış olsa dahi, emekli icra dairesine giderek, maaşından kesinti yapılmasına muvafakat etmedikçe, emekli maaşları haczedilemez.”

Emekli Maaşları

EMEKLİ MAAŞINI YÜKSELTMEK MÜMKÜN MÜ?

Eğer borçlanma yapıyor ya da isteğe bağlı ödüyorsanız ödeyebildiğiniz kadar yüksek miktarlarda ödemeniz maaşınızı artıracaktır. Hem SSK’lı hem Bağ- Kur’lu iseniz Bağ-Kur'a ait primi ödemeyi de talep edin. Böylece iki farklı ödeme sizin prime esas kazancınızı dolayısıyla emekli maaşınızı artıracaktır.  

Emekli maaşı için hayati önem taşıyan brüt maaşı sadece aldığınız ücret belirlemiyor.  Çalışana nakit olarak düzenli ödenen tüm ücretler buna ilave ediliyor. Bordronuza bu tür ödemelerin de mutlaka doğru olarak eklenmesini sağlayın. Emekli olurken doldurduğunuz formda eş ve çocuklarınızla ilgili seçenekleri işaretlemeyi unutmayın. Böylece aylık bağlama oranınız yükselir ve maaşınız artar.