Tüm çalışanları ilgilendiriyor! Tazminata garanti

Çalışma hayatında önemli değişiklikleri içeren Yeni Ekonomi Programı (YEP) tazminat sorununu da çözüme kavuşturacak. Yeni sistemle birlikte hem işveren hem de çalışan açısından avantajlı bir durum ortaya çıkacak.

Tüm çalışanları ilgilendiriyor! Tazminata garanti
Tüm çalışanları ilgilendiriyor! Tazminata garanti
GİRİŞ 06.10.2018 07:32 GÜNCELLEME 06.10.2018 07:32
Bu Habere 67 Yorum Yapılmış

İş hayatının en önemli sorunlarından kıdem tazminatı, YEP ile çözülüyor. Kurulacak fon sayesinde 1 gün çalışma bile tazminata yetecek, işveren yükten kurtulacak, çalışanın parasına garanti gelecek

Türkiye'de uzun zamandır çalışanlar açısından tartışılan en önemli konu kıdem tazminatı oldu. İş Mahkemeleri Kanunu değişmeden önce mahkemelerdeki dosyaların üçte ikisini tazminat sorunları oluşturuyordu. Şimdi arabulucularda yine bu konu birinci sırada. Türkiye'de çalışanların büyük çoğunluğu kıdem tazminatına ulaşmakta sıkıntı yaşıyor. Bunun çalışanlar açısından birinci sebebi, tazminat alma şartlarının ağır olması. İşverenler açısından ise bu konuda bir kaynak ayırmama zorunluluğu.
Çalışma hayatında önemli değişiklikleri içeren Yeni Ekonomi Programı (YEP) tazminat sorununu da çözüme kavuşturacak. Yeni sistemle birlikte hem işveren hem de çalışan açısından avantajlı bir durum ortaya çıkacak.

ÇALIŞANIN SORUNU: Öncelikle bir yılı doldurmayan çalışan kıdem tazminatı alamıyor. Yine kaç yıl çalışırsa çalışsın kendi isteği ile ayrılan işçi bazı istisnalar dışında tazminat alamıyor. Tazminatı hak ederek ayrılsa bile işveren ödememe yapmıyor. Mahkemeler de uzun sürdüğü için davayı umursamıyor.

İŞVERENİN SORUNU: Büyük holdingler de dahil hiçbir kuruluşun kıdem tazminat fonu diye bir kaynağı yok. Çalışanları işten çıkartacakları zaman paraları varsa ödüyorlar. Yoksa ödemeyip mahkeme sonucunu bekliyorlar. Özellikle küçük firmalarda birkaç çalışan işten çıkartılırsa, tazminatlar sermayeden ödeniyor.

ŞİMDİ NE OLACAK?: Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı'nda "Sosyal tarafların mutabakatıyla kıdem tazminatı reformu gerçekleştirilecektir" ifadesi kullanıldı. Üç yıllık dönemde çalışanların, işverenlerin ve kamunun bir araya geleceği bir mutabakatla kıdem tazminatı sorunu çözülecek. Umarız bu kez statükocular değil çalışan kazanır. Sendikalar da kendi çıkarlarına değil bu büyük sorunun çözümüne katkıda bulunurlar.

KIRMIZI ÇİZGİLER NE?: Kıdem Tazminatı Fonu'nda çalışanlar açısından birkaç önemli nokta bulunuyor. Öncelikle şu ana kadar birikmiş tazminatların korunması gerekiyor. Yani kazanılmış haklara dokunulmamalı.
Ayrıca şu anda 1 yıl için 30 günlük brüt ücret tazminat olarak ödeniyor. Bundan da geri adım atılmamalı. Yani mevcut haklardan geriye gidilmemeli. Bunun dışında tazminata garanti gelmesi, işten kendi isteği ile ayrılanın da tazminat alacak olması, iş değiştirdiğinde tazminatı taşıyabilmesi gibi olumlu yanları bulunuyor.

HERKES KAZANACAK

 

 

Çözüm için birkaç yıl önce kıdem tazminat fonu gündeme gelmişti. Bu sistemin detaylarında ise şunlar vardı:
1 Gelir endeksli fon kurulduğunda 1 gün bile çalışmak tazminat hakkı kazandıracak.
2 Fon sayesinde çalışanların haklarına devlet güvencesi de gelmiş olacak.
3 Çalışan iş değiştirdiğinde fonunu yeni işyerine taşıma hakkına da kavuşacak.
4 Her çalışan bireysel hesabını görecek ve takip edecek. Birikimler çeşitli yatırım araçlarında değerlendirilebilecek.
5 Kıdem tazminat fonu işverenden bağımsız olduğu için istifa edenin de bireysel hesabı olacak ve tazminat alacak.
6 İşveren zorda olsa bile tazminat fonda biriktiği için ödeme yapılacak. İşveren aylık ödeme yaptığı için büyük bir yükten kurtulacak.

ASGARİ ÜCRETLİNİN TAZMİNATI (TL) (MEVCUT SİSTEM)

Çalışma Süresi 5 yıl 8 ay 10 gün
Brüt ücreti 2.029,50
Her yıl iki ikramiye (Brüt) 2.000
Aylık yemek parası (brüt) 300
Giydirilmiş brüt ücret 2.497
5 yıllık tazminat (5X2.497) 12.485
8 aylık tazminat (2.497/12 X 8) 1.665
10 günlük tazminat (2.497/ 360 X 10) 70
Toplam tazminat 14.220
Damga vergisi (% 0,759) 108
Ödenecek tazminat 14.112
Giydirilmiş kazancı 2.750

Faruk Erdem - Sabah

YORUMLAR 67
  • Analız 5 yıl önce Şikayet Et
    Hakkıdır hakka tapan mılletımın ıstıklal.
    Cevapla
  • Turkiyemmm 5 yıl önce Şikayet Et
    Hayatımda duyduğum en saçma şey ve Allah katında ciddi mesul teskil etmekte olduğunu dusunuyorum.Kimsenin yaşam garantisi olmadığı gibi yaşam garantisi sunar gibi ileri zamanların parasi yıpranma payı şeklinde seneler boyu iş vereni tarafından eksiksiz ödeme yapan iş sahibinin sırtına vurulup eziyet eden saçma bir hak.Ben hakkimi helal etmiyorum.Bunu verecekse devlet gitsin versin bu ne saçma sapan bir şeydir.Yipranma parası kıdem tazminatı nedir yaa.Adam çalıştığı ayların parasını eksiksiz alacak sonra işten çıkarken haracini alıp öyle cikacak.Buna izin verene hakkim haram olsun Benim yıpranma hakkimi kim verecek soruyorum bir iş veren olarak.
    Cevapla
  • Ben ce öyle 5 yıl önce Şikayet Et
    Eyt mağdurları nın umudu MHP.
    Cevapla
  • FAHRİ 5 yıl önce Şikayet Et
    18 yıldır aynı işyerinde çalışıyorum ve senelik izinlerimiz kullanmamıza müsade etmiyorlar sgk yada şikayet ettim ama negelen oldu nede soran bu konuda neyapmalıyız bilgi verebilirmisiniz..?
    Cevapla
  • Van 5 yıl önce Şikayet Et
    İş kura baş vuracaksin
    Cevapla
  • veysel 5 yıl önce Şikayet Et
    hem işyerini hem sgk'yı cimer'e şikayet edin.
    Cevapla
  • alleinewolf 5 yıl önce Şikayet Et
    bende 15 senedir çalışıyorum tazminatımı hepsini birden verseler hemen çıkacağım ama bazı şirketler ya vermeme yolunda yada çerez parası gibi parça parça veriyorlar buda işime gelmiyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle