Enflasyonun belini kıracak 7 madde

Türkiye’de tüketici enflasyonu yüzde 25’e dayanmasına rağmen; market, çarşı ve pazarda birçok temel ihtiyaç maddeleri yıl başından bu yana yüzde 50’yi aşan oranlarda zamlandı. Hükümet teşvik, ürün kaybının önlenmesi, aracı kârlarının düşürülmesi, fırsatçıların tespiti gibi birçok alanda düğmeye basıyor.

Enflasyonun belini kıracak 7 madde
Enflasyonun belini kıracak 7 madde
GİRİŞ 09.10.2018 07:43 GÜNCELLEME 09.10.2018 07:49
Bu Habere 46 Yorum Yapılmış

Hükûmet, döviz kuru ve enflasyon artışının olumsuz etkilerinin giderilmesi amacıyla bir dizi yeni tedbiri uygulamaya hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti’nin Kızılcahamam’daki kampında, ekonomideki dalgalanmanın olumsuz yansımalarının ortadan kaldırılması ve tüm tedbirlerin alınması için ilgili bakanlara talimat verdi. Erdoğan’ın, özellikle enflasyonu artıran gıda fiyatları konusunda sadece Ticaret Bakanlığının değil, İçişleri Bakanlığının da devreye girmesini istediği belirtildi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da, Kızılcahamam’da yaptığı sunumda cari açığın azaldığını, ihracatın ithalatı karşılama oranının arttığını, ekonomide yeniden dengelenme sürecinin başladığını vurgulayarak, yeni enflasyon paketi açıklanacağını duyurmuştu. Bakan Albayrak, dün yaptığı açıklamada da “İçinden geçtiğimiz sürecin zorluklarına rağmen, tüm paydaşlarımızla sağladığımız güçlü koordinasyon ve iş birliğiyle zor süreçlerin üstesinden geldik. Bugün açıklayacağımız Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı ile, bu dayanışmayı çok daha ileri taşıyacağız” dedi. Piyasaları rahatlatmak için alınacak tedbirler ise 7 başlıkta toplandı.

1- KREDİLERE 6 AY ÖTELEME, 24 AY VADE

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tavsiye niteliğinde bir karar alarak “borçları vadelendirme” kararı aldı. Bankalar ve diğer finansal kuruluşlara yapılan çağrıda, “Nakit akış dengesi geçici olarak bozulduğu için borçlarını ödemekte zorlanan, ancak kredilerinin yeniden vadelendirilmesi hâlinde geri ödeme kabiliyeti kazanacağı kanaati oluşan işletmelere; vadesi gelen taksitleri için, 6 aya kadar anapara ödemesiz olmak üzere, toplam 24 aya kadar vadelendirme yapılabilir” denildi. Toplam nakit kredi borcu 15 milyon TL’nin altında olan ve daha önce yapılandırma imkânından yararlanmamış işletmelere bu imkân sağlanacak. Böylece ödemelerde rahatlayacak işletmeler, ürettiği ürün ve hizmetlere fahiş zam yapmayarak, enflasyonu da körüklemeyecek. Uygulama için işletmeler bankalara münferiden başvuracak. Talepler, her bir banka tarafından kendi risk yönetimi ve kredi politikaları çerçevesinde değerlendirilecek. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak “Türkiye Bankalar Birliğinin, reel sektörün kredi borç ödemelerinin yapılandırılmasına ilişkin tavsiye kararını çok önemli görüyorum” dedi.

2- ÇARŞI-PAZARA SIKI DENETİM

En çok şikâyet etiket fiyatlarından gelince, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da talimatıyla market, çarşı, pazar ve hallerde zabıtalar aracılığı ile yoğun bir denetim seferberliği başlatılacak. Fırsatçılık veya stokçuluk yapanlar tespit edilecek. Bu firmalara veya şahıslara belediyeler ceza kesecek. Etiketler, sıkı denetimle dizginlenecek.

 

 

3- YÜKSEK ARACI KÂRINA SINIR

Enflasyonla mücadele kapsamında yaş meyve-sebzedeki aracıların komisyon oranlarının da düşürülmesi sağlanacak. Bu konu, yıllardır tarla ile market arasındaki fiyat farkının da ana sebepleri arasında gösteriliyor. Bugün hâlâ birçok ürünün üretici ve perakende fiyatları arasındaki fark, 4 kat ve üzeri seviyelerde seyrediyor.

4- SOĞUK ZİNCİRE YENİ TEŞVİK

Ürünlerin tarladan şehirlere taşınması sırasında yaşanan en büyük problemlerden biri de, bir kısmının zayi olması... Bu konuda soğuk zincir taşımacılığı devrede. Hükûmet, bunu yaygınlaştırmak için yeni teşvikleri gündeme alacak. Amaç, gıda ürünlerinin hasat sonrasında hemen soğuk zincire dahil olarak firenin önlenmesi...

5- HAL YASASI ÇIKARILACAK

Gıdada düşüş için uzun süredir üzerinde çalışılan Hal Kanunu revize edilecek. Buralarda sadece sebze ve meyve satılmayacak; et, tavuk ve balık ürünleri de bulunacak. Paketleme, hallerde yapılacak. Toplu satışlarla birlikte maliyetler gerileyecek. Yüzde 25’e varan firenin azalması sağlanacak, bunlar da fiyatı düşürecek.

6- KDV İADELERİ VERİLECEK

Ekonominin canlanması ve piyasaya nakit girişinin sağlanması için, sanayici, esnaf ve tüccarın devletten alacağı KDV iadelerinin ödenmesi sağlanacak. Şu anda reel sektörün devletten yaklaşık 40 milyar TL KDV alacağı bulunuyor. Bunun verilmesi hâlinde kasalar rahatlayacak, ürün ve hizmetlerde maliyet azalacak.

7- MÜTEAHHİDE EK ÖDEME

İnşaat sektörüne, yaşadığı sıkıntıdan çıkması için ‘tasfiye hakkı’ getirilecek. Artan maliyetler konusunda “fiyat farkı ödenmesi” gibi tedbirler gündeme gelecek. Kamu ile çalışan müteahhitlere “iş bitirme süresinin uzatılması” gibi kolaylıklar getirilecek. Tasfiye hâlinde ihale açılacak ve mevcut işlerin bitirilmesi sağlanacak.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 46
  • Serkan 4 yıl önce Şikayet Et
    Herkes kendi fikrini yazmış iyi hoş güzelde, çoğu arkadaşlar konunun dışına çıkmış. En iyi çözüm devletin çıftçiye el atması, Yardım etmesi, Gübrenin,mazotun,tohumun,ilacın,su ve Elektriğin fiyatını indirirsin,kurduğun sistemde çiftçini komisyoncunun Diger adıyla ( aracının ) eline bırakmasssın... 2. Denetlemeni fazlalaştırırsın fiyat denge polikasını izlersin... 3. İthaaalatı azaltıp sende var olan yetisen gıda ürünlerinin üretimini fazlalaştırip ihracatıni gerceklestirirsin...
    Cevapla
  • Mehmet Karakoç 5 yıl önce Şikayet Et
    2018 ÇKS belgesini almadığımız için Zıraat Bankası borçlarımızı ertelemiyor bu konuya bir çözum istiyoruz.
    Cevapla
  • temel 5 yıl önce Şikayet Et
    Tüm ürünlerin hammaddeden perakende satışına kadar bir veritabanına kaydının yapılması ve karları belli bir oranla sınırlandırılması gerekir. dolar operasyonu öncesi 30 krş olan 0.5 lt su 60 -100 krşa 80 Tl olan pirima 180 TL ye 2 Tl olan süt 6 Tl ye kadar 1o Tl olan peynir 22 Tl 12 TL olan zeytin 35 TL ye çıktı. ortada bir denetimsizlik ve başıboluk ile birlikte HALKIN 3 kuruşuna göz dikmiş Tüccarlar var. lütfen bu fırsatçı yamyamlara karşı halk için gereken önlemi alın
    Cevapla
  • mehmmet 5 yıl önce Şikayet Et
    faizleri düşürün enlasyon düşer piyasa açılır inşaat sektörü ekonominin lokomotfidir faizler durdurdu
    Cevapla
  • Mehmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Ya kargo firmaları ne olacak? 3 ay önce 5 liraya gelen gönderi 15 lira olmuş.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle