İndirim seferberliği

Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı’na iş dünyasından destek yağdı. Birçok sektörde yüzde 10 ve üzerinde indirimler başladı.

İndirim seferberliği
İndirim seferberliği
GİRİŞ 10.10.2018 09:22 GÜNCELLEME 10.10.2018 09:24

Ağustos ortasında şiddetini artıran kur saldırısını püskürten Türkiye, şimdi de enflasyonu indirmeye kenetlendi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın dün resmen başlattığı Enflasyonla Topyekun Mücadele için iş dünyası seferberlik ilan etti. Perakendeden, tekstile, gıdadan bankacılığa kadar sektörlerin tamamı fiyatlarda yıl sonuna kadar en az yüzde 10 indirim kararı aldı.

PERAKENDE ÖNCÜ OLDU

Carrefour, Migros, A101, BİM, Şok ve Metro marketler zincirinde, 50 üründe yüzde 10 indirim kararı aldı. Dünya moda perakendesinde söz sahibi olan Orka Holding, Damat, Tween ve D'S Damat olmak üzere tüm markalı ürünlerinde yüzde 20 indirime gitti. Gömlek markası Tudors ise yüzde 10 ile yüzde 50 arasında indirim kararı aldı. Boyner Grup, tüm şirket ve markalarında yüzde 10 indirim uygulayacağını duyurdu. Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu ekmeklik buğday ununda çuval fiyatı 85 TL olan bir kampanya başlatacak. Kamuda ise KOSGEB, işletmeleri rahatlamak için alacaklarına ilave erteleme yaparken, Çaykur önümüzdeki dönemde zam yapmama kararı aldı. Et Süt Kurumu(ESK) 10 kalem üründe yüzde 10 indirim yapacak. ESK sucuğunun kilogramı 34.65 liradan, Atatürk Orman Çiftliği pastörize sütünün litresi 2.80 liradan satılacak. Sıvı ve toz gübrelerde yaklaşık 35 eşit üründe yüzde 10 indirim uygulanacak. TARKİM A.Ş.'nin 30 çeşit bitki koruma ürünlerinde yüzde 10'a varan indirim olacak.

 

 

* Carrefoursa, Migros, BİM, A101, Şok ve Metro 50 üründe % 10 indirim kararı aldı
* Çaykur zam yapmama kararı aldı
* Et ve Süt Kurumu 10 kalemde yüzde 10 indirim yapacak
* Sıvı ve toz gübrede 35 çeşit üründe yüzde 10 indirim
* Tarkim 30 bitki koruma üründe yüzde 10 indirim yapacak
* Bereket Sigorta çiftçi sigortalarında yüzde 10 indirime gitti
* İMECE Plastik ürünlerinde yüzde 10 indirim
* Bankalar kredi faizlerini yüzde 10 indirecek
* Eczacıbaşı Vitra ürünlerde % 15 indirim
* Orka Holding Damat, Tween ve D'S'Damat ürünlerinde % 20 fiyat indirdi
* Tudors gömlek fiyatlarında yüzde 10-50 arasında indirime başladı
* Un Sanayicileri Federasyonu ekmeklik unun çuval fiyatını 85 liraya çekti
* Atatürk Orman Çiftliği 14 üründe fiyatları yüzde 10 indirdi

İŞ DÜNYASINDAN TAM DESTEK

HÜSEYİN AYDIN/TBB BAŞKANI: Ülkemiz kazanırsa, hepimiz kazanırız. Sektör olarak en önemli konularımız arasında yer alan enflasyonla mücadeleye destek vermeye devam edeceğiz.

NAİL OLPAK/DEİK BAŞKANI: Ülkesini seven iş insanları olarak elimizi taşın altına koyacağız ve bu zorlu günleri birlikte atlatacağız.

EROL BİLECİK/TÜSİAD BAŞKANI: İş dünyası olarak hep birlikte bu programın başarısı için sorumluluk almaya ve görevlerimizi yerine getirmeye hazırız.

ERDAL BAHÇIVAN/İSO BAŞKANI: Tüm paydaşların el ele vererek dayanışma sergilemesini ekonomimiz için destekliyoruz. Enflasyonla mücadelenin savaşçısıyız.

SABANCI HOLDİNG: Üretimimiz olan ürünlerin satışlarında gereken indirimi yapacağız.

KOÇ HOLDİNG: Yapacağımız indirimlerle destekleyeceğiz.

ŞEKİB AVDAGİÇ/İTO BAŞKANI: Üzerimize düşeni eksiksiz yerine getireceğiz.

İSMAİL GÜLLE/TİM BAŞKANI: Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceğiz.

BENDEVİ PALANDÖKEN/TESK BAŞKANI: Programa esnaf ve sanatkâr camiası olarak biz de destek veriyoruz.

ABDURRAHMAN KAAN/MÜSİAD BAŞKANI: Bizler, iş insanları olarak memleketimize varlığımızı borçluyuz. Şimdi kendi varlığımızdan fedakârlık etme vaktidir.

GÜRSEL BARAN/ATO BAŞKANI: ATO olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız.

SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU/ORKA HOLDİNG: Enflasyonla mücadele için elimizi taşın altına koyuyoruz.

AHMET ERDEM/YASED BAŞKANI: Enflasyonla mücadeleyi sonuna kadar destekliyoruz.

CEM ERİÇ/D&R: Milli dayanışma için elimizi taşın altına koymaya hazırız.

RİFAT HİSARCIKLIOĞLU/TOBB BAŞKANI: Enflasyonla mücadeleyi sahipleneceğiz ve firmalarımızın en geniş katılımı için çalışacağız.

EREN GÜNHAN ULUSOY/TUSAF BAŞKANI: Ekmeklik buğday ununda çuval fiyatı 85 TL'ye çekiyoruz.

SINAN ÖNCEL/BMD BAŞKANI: Enflasyon 31 Aralık'a kadar düşecek.

FIRUZ BAĞLIKAYA/TÜRSAB BAŞKANI: Vatandaşlarımıza en ucuz tatili sağlamak için elimizden geleni yapacağız.

YAŞAR TOPLULUĞU: Tüm markalarımızla destekliyoruz.

FIRSATÇI VATANDAŞIN CEBİNE EL ATAMAYACAK

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Tohumdan sofraya giden tüm verimsizlikleri ortadan kaldırmanın, gıdayı en ucuza tüketicilere ulaştırmanın yolunu arıyoruz. Serbest piyasa ekonomisi tabii ki işleyecek ama zaman zaman özellikle böyle durumlarda regüle edici kuruluşlarla gıda arz güvenliğini sağlayacağız. Et ve Süt Kurumu 13 bin noktada kıymayı 29 lira, kuşbaşı eti 31 liradan satıyor. Bazı spesifik marketlerle bu devam edecek. Fakir fukara istediği zaman bu noktalardan etini ucuz ve ulaşılabilir bir fiyattan alacak. Fırsatçının, stokçunun vatandaşın cebine elini atmasına müsaade etmiyoruz, bundan sonra da etmeyeceğiz" dedi. 

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ MÜJDESİ VERDİ

Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Enflasyonla mücadelede işçi ve kamu çalışanları ile işverenleri korumaya çalışıyoruz. İşverenlerimizi desteklemek için Kısa Çalışma Ödeneği'ni yakın zamanda planlıyoruz. Enflasyonla mücadele ederken iş gücü piyasalarımızı da ihmal etmiyoruz. 2002'de 12 milyon sigortalımız ve 6.5 emeklimiz bulunuyorken, Temmuz 2018'de sigortalı sayısı 22 milyona, emekli sayısı ise 12 milyona ulaştı. Sosyal güvenlik kapsamı yüzde 99.1'e yükseldi. Önümüzdeki dönemde de toplumsal taraflarla sosyal diyalog içinde, gelirler politikasında enflasyonla mücadeleyle uyumlu hale getireceğiz" ifadelerini kullandı.

FİNANSMAN DESTEK PROGRAMI BAŞLAYACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank" Finansman maliyetlerinden kaynaklanabilecek fiyat artışlarını aşağıya çekmek için Finansman Destek Programı'nı hayata geçiriyoruz. İşletmelerimizin kullanacakları TL cinsinden kredilerine, yüzde 14'e kadar finansman desteği sağlıyoruz. İhracat yapacak olan KOBİ'lere 200 bin dolara kadar 180 gün vadeli Libor oranında yeni bir destek veriyoruz. Bu sayede, yaklaşık 3 milyar liralık finansmana erişim imkânı sağlıyoruz. En az 1.5 milyar liralık yeni yatırıma destek vereceğiz. Belgelendirme ücretleri, tasarım, marka ve patent tescil hizmetleri için ilan ettiğimiz yüzde 25 indirim, 2019 sonuna kadar devam edecek" dedi.

ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYUYORUZ

D&R Genel Müdürü Cem Eriç, enflasyonla mücadeleye destek verdiklerini belirterek şunları söyledi: "Bu konuda milli bir dayanışma içine girmeye, hükümetimiz ve iş dünyasıyla birlikte elimizi taşın altına koymaya hazırız. Enflasyonla mücadele ortamında müşterilerimizin alım gücünü korumasını, müzik, kitap, film ve eğlence gibi hayatlarını zenginleştiren ürünlere ulaşmalarını önemsiyoruz. Özellikle kitap fuarımızda yüzbinlerce kitapta indirim veriyoruz. Ayrıca kitap dışı diğer kategorilerimizde de özel fiyatlar ve indirimler sunuyoruz."

KAYNAK: SABAH