Maaşına zam alamayan işçi istifa ederse kıdem tazminatı alabilir mi?

Çalışanların yılın belli zamanlarında maaşlarına eklenen ücretlere maaş zammı adı veriliyor. Peki, iş verenlerin insiyatifinde olan maaş zammını alamayan işçi istifa ettiği takdirde kıdem tazminatı alabilir mi? Maaşına zam yapılmayan işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için...

Maaşına zam alamayan işçi istifa ederse kıdem tazminatı alabilir mi?
Maaşına zam alamayan işçi istifa ederse kıdem tazminatı alabilir mi?
GİRİŞ 11.10.2018 16:27 GÜNCELLEME 11.10.2018 16:27

Özellikle özel sektörde çalışan işçilerin merak ettiği konulardan biri de kıdem tazminatı haklarını ne zaman, hangi koşulda elde edebilecekleri olmuştur. Yılın belli zamanlarında işçilerin ücretlerine yapılan zamlar bazen rutin olarak ödense de bazen yapılamayabiliyor. İş verenlerin insiyatiflerine bağlı olan bu maaş zamlarını alamayan işçilerin bazıları istifa yoluna gidebiliyorlar. Sadece kendi maaşına zam alamayan işçiler bu şekilde istifa ederek kıdem tazminatı alabilme durumlarını araştırıyorlar. Peki, maaşlarına yıl başında, yıl ortasında zam alamayan bir işçi, yahut bir iş yerinde her çalışanın alması yalnız kendisinin ücretine herhangi bir iyileştirme almaması durumunda istifa ederse kıdem tazminatı alabilir mi? İşte, konuya ilişkin detaylar haberimizde...

istifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir mi

 

 

İŞ VERENLER HER YIL ZAM YAPMAK ZORUNDA MI?

İşçilerin heyecanla bekledikleri ancak iş verenlerin soğuk durduğu maaş zammı meselesi iş kanununda yerini almıştır. Kanuna göre; iş verenler, daha evvel işçi ile imzalanan iş akdinde maaş zammına dair bir madde olmaması durumunda ve işçinin maaşı asgari ücretin üzerinde ise zam yapmak zorunda değillerdir.

Bu durumda işçi maaşına zam yapılmamasını gerekçe göstererek iş akdini tek taraflı fesheder ve istifa ederse, kıdem tazminatı talep edemez. İşçinin bu konuda hak iddia etmesi için iş akdinde maaş zammına ilişkin bir maddenin yer alması yahut maaşının asgari ücretin altında olması gerekmektedir. 

Kıdem tazminatı nedir? İstifa eden işçi tazminat alabilir mi?

SÖZLEŞMEDE ZAM MADDESİ VARSA...

İşe girişten evvel işçi ve iş veren arasında imzalanan iş sözleşmesinde yıllık ücrete yapılması planlanan zamma ilişkin madde eklenmiş ise iş veren bu maddeye binaen zikredilen tutarda zammı çalışanına vermekle yükümlüdür. İş sözleşmesindeki madde göz ardı edilir ve zam yapılmazsa işçiye bu akdi fesih hakkı doğar ve akabinde kıdem tazminatı hakkı. 

İş kanunun ilgili maddesinde yer alan ifadelerde, "İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse,işçi, iş akdini haklı sebeple ve derhal feshedebilir." denilmiştir. Kısaca işçinin zam alma hakkı ve alamaz ise buna itiraz hakkı işvereni ile imzaladığı sözleşmenin maddelerine bağlıdır.

istifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir mi

İŞÇİYE YAPILACAK OLAN ZAM ORANI İŞ VEYA TOPLU SÖZLEŞMEDE BELİRLENMELİ

İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Resul Kurt konuya ilişkin yazısında, "İşçi ücretlerine yapılacak zam oranı iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmelerinde belirlenmesi gerekmektedir. Özellikle zam içeren sözleşmelerde TÜFE, gelişme hızı veya belli bir yüzde artışın referans alındığı görülmektedir."

İş sözleşmesinde yapılacak zam oranının ve süresinin belirlenmemesi halinde işveren zam yapmaya zorlanamayacaktır. Bu durumda zam yapılıp yapılmayacağı veya yapılacaksa zammın oranı, işçinin performansı, pozisyonu, terfi durumu, enflasyon oranı, sektördeki ve işyerindeki ücretlerin genel durumu göz önünde bulundurularak işveren tarafından belirlenecektir. Bu durumda işçilerin zam beklentileri karşılanmazsa istifa eden işçinin tazminat hakkı olmayacaktır. Ancak işverenlerin emsal işçilere eşit davranması gerektiği de bilinmesi gereken bir diğer konudur." sözleri ile açıklık getirmiştir.