Bankalar indirim yapmak yerine faiz yükseltti!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı kapsamında açıkladığı "1 Ağustos'tan sonra kullanılan kredilerde yüzde 10'luk faiz indirimi" kararına bankaların uymadığı, hatta indirim yerine faizleri yükselttiği ortaya çıktı.

GİRİŞ 19.10.2018 13:38 GÜNCELLEME 19.10.2018 14:38
Bu Habere 61 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın başlattığı Enflasyonla Topyekûn Mücadele'ye vatandaşlardan ve şirketlerden destek yağarken, son iki ayda 9 milyar TL kar eden bankaların bu süreçte fırsatçılık yaparak, kredi faizlerinde artırıma gittiği iddia edildi. Reel sektörün yaşadığı bu sorunları Sabah Gazetesi yazarı Dilek Güngör, bugünkü köşesinde okuyucularıyla paylaştı. 

İşte Dilek Güngör'ün o yazısı:

 

Bu hafta nereye gitsem iş dünyasından tanıdıklar önümü kesti. Hepsinin derdi aynı... "Bankalar bizi boğuyor" diyorlar. Gelin, üç farklı sektörde iş yapanların çığlıklarını aktarayım. Kararı siz verin.

İlki turizmciler... Sultanahmet, Laleli, Sirkeci hattında otelleri olan işletmeciler özel bankaların şube müdürlerinin emlak komisyonculuğuna başladığını iddia ediyor. Birçok otel sahibinin bankada kredisi var. Krediyi alırken oteli teminat olarak göstermiş. Bankalar önce otel sahiplerini sıkıştırmaya başlıyor. Kredileri erken çağıran da var, ödemeyi yükseltmek isteyen de... Yeniden yapılandırma filan hakeza... Şube müdürleri önce otel sahibinin üzerine geliyor. Sonra kredi borcuna karşılık teminat olarak gösterilen oteli elinden alıyor. Kredi borcundan dolayı bankaya geçen oteli başka bir yatırımcıya 1.5 katı fiyatına pazarlıyor. Banka kredisini kurtarıyor, şubenin 'emlakçılığa soyunan!' şube müdürü de komisyonunu cebe atıyor.

İkincisi inşaatçılar... Eşi, dostu olanlar kredilerini yeniden yapılandırdı. Kalanlar işlerini çevirmekte zorlanıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı'nda söylediği "1 Ağustos'tan sonra kullanılan kredilerde yüzde 10'luk faiz indirimi" kararını bankaların uygulamadığından yakınıyorlar. Hatta dediklerine göre bazı bankalar kredi faizlerini düşürmediği gibi yüzde 47'ye çıkarmış!

Üçüncüsü sanayiciler... Birçok şirket, işletme sermayesi ihtiyacını rotatif kredilerle karşılıyor. Vade sonunda genelde bankalar krediyi güncel faiz oranıyla yeniliyor. Ancak şu anda birçok banka yenileme yapmıyor. Düşünsenize, piyasada vadeler kısaldı. Üstüne bir de bankadan krediyi yeniletemiyorsunuz. Bankalar teminat açığı nedeniyle tahsil ettikleri çekleri de işletmelere ödemiyor. Günün sonunda ne mi oluyor? Bankanın sıkıştırdığı işletme iş yaptığı diğer firmalara para ödeyemiyor. Piyasa kendiliğinden tıkanıyor.

Tamam hiçbirimiz bankaların sıkıntı yaşamasını istemiyoruz. Ama finansal istikrarı savunurken reel sektörü istismar eden bir mali sistemi de arzulamıyoruz. Bankalar, güzel havalarda iş dünyasına verdiği şemsiyeyi yağmur başladığında çekmesin. Çekmesin ki, ekonominin çarkları dönsün. Yoksa, hepimiz çakılırız.

KAYNAK: SABAH/DİLEK GÜNGÖR
YORUMLAR 61
  • yavuz 5 yıl önce Şikayet Et
    herkes ister bu haramdan uzak durmayı ama en yakınında kardeşinden bire borç alamayınca mecbur bankayı kullanıyorsun,ama geöen sene 1,40 la kredi alırken şu anda 3,05 e çıkmış 30 bint kredi çeksen mesela 36 ayda 60 bin yapıyor çok faiş ,birde faizler artarsa yatırım durur,haram düşünmeyenler faize yatırıyor yatırım yerine tüm sektörler durdu adam 500 e daire alsa 1500 en fazla kiraya verecek ama bankaya yatırsa aylık 14,15 bin alacak,acil önüne geçilmeli bunun
    Cevapla
  • Önder 5 yıl önce Şikayet Et
    Bankalardan uzak durun mümkünse kapısından geçmeyin. Cebinizdeki kadar yaşayın. Faiz haramdır ne alın ne verin. Temiz yaşayın. ..
    Cevapla
  • ömer 5 yıl önce Şikayet Et
    kredi çeken düşünsün. KREDİ ÇEKMEYİN. ZARAR EDERSİNİZ. çok lazım olursa eş dosttan isteyin,
    Cevapla
  • H.B.V. 5 yıl önce Şikayet Et
    Hala Faiz indirimine direnen Bankalar böyle giderse batar! Çünkü Kimse Kredi çekmiyor!!
    Cevapla
  • tatvanlı 5 yıl önce Şikayet Et
    ne indirimi ne enflasyon indirimi hiç bi yerde indirim yok dolardan önceki fiyatlardan burazcik yuksek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle