Resmen başladı! 1 milyon kişi Türkiye'ye gelecek

Çin’in Anhui Eyaleti ile Yunus Emre Enstitüsü arasında yapılan işbirliği anlaşması ile Çin’e turizm tanıtım çalışmaları resmen başladı. 1 milyon Çinli turist hedefi için önemli rol oynaması beklenen anlaşmayla; kültür merkezleri açılarak, turizmin geliştirilmesi hedefleniyor.

Resmen başladı! 1 milyon kişi Türkiye'ye gelecek
Resmen başladı! 1 milyon kişi Türkiye'ye gelecek
GİRİŞ 23.10.2018 10:10 GÜNCELLEME 23.10.2018 11:45
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Çin, Hindistan, Japonya ve Güney Kore'nin içinde bulunduğu Uzak Doğu pazarıyla ilgili turizm planları hayata geçirmeye hazırlanan Kültür ve Turizm Bakanlığı, 1 milyon Çinli turist hedefine ulaşmakta kararlılığını sürdürürken; bu alanı destekleyen çalışmalar da hız kesmeden sürüyor.

RESMEN BAŞLADI

 

 

Dün İstanbul’da, Çin’in Anhui Eyaleti ile Yunus Emre Enstitüsü arasında yapılan işbirliği anlaşmasıyla ülkeye turizm tanıtım çalışmaları resmen başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Bir Kuşak Bir Yol' projesi çerçevesinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile geçen yıl bir araya geldiğini hatırlatan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, ''Kültür merkezlerinin açılması ve turizmin geliştirilmesi konusunda bir mutabakata varıldı. O günden beri Yunus Emre Enstitüsü bu konuda somut projeler ortaya koymak için birçok faaliyette bulundu. İki ülke ilişkilerini kültürel ve ekonomik olarak ileriye taşımak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz'' diye konuştu.

Bu yıl sonu için Çinli turist sayısında 400 bine ulaşmayı hedeflediklerini anlatan Şeref Ateş; bu sayıyı 1 milyona çıkartabilmek için hava yolu ulaşımının arttırılması gerektiğini aktardı. Anhui Bölgesi’yle yaptıkları bu anlaşma çerçevesinde onların da Türkiye’ye düzenli bir şekilde turist gönderme taahhüdünde bulunduklarını ifade eden Ateş, “Bu oldukça güzel bir gelişme. Bu bölge Şangay’a yakın ve Çin’in önemli eyaletlerinden biri” değerlendirmesinde bulundu.

HEDEF 1 MİLYON ÇİNLİ

Türkiye’nin katma değerli turiste ihtiyacı olduğunu işaret eden Ateş, “Kış aylarında turist çekebilmek ancak Uzakdoğu ve Çin ile mümkün. Bu anlaşmalar onun zeminini hazırlıyor, yol gösteriyor. 2019 hedefimiz Çin’den gelen turist sayısını 500 binden 1 milyona çıkarmak” şeklinde konuştu.

‘İSTANBUL İÇİN SAYIYI DÖRDE KATLAMAK İSTİYORUZ’

Bu yılın ilk 8 ayında Çin’den İstanbul’a gelen turist sayısının 283 bin 297 olduğunu bildiren İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz da; geçen yıl bu rakamın daha düşük olduğunu hatırlatarak; 2019 yılı hedeflerinin bu sayıyı 4 katına çıkartmak olduğunu söyledi. 1 milyon Çinli turist hedefinin zor olmadığını vurgulayan Yılmaz, bu rakama kolayca ulaşılabileceğini ifade etti.

İŞBİRLİKLERİNİN ARTMASI BEKLENİYOR

Anhui Turizm Geliştirme Ofisi Başkanı Wan Yixue, Huangshan Turizm Acentesi Genel Müdürü Zhang Dehui, Hefei Şehri Başkan Yardımcısı Wu Chunmei ve Chaohu Şehri Başkanı Zhang Sheng’in katıldığı etkinlikte konuşan Anhui Eyaleti Valisi Speeh By Yang Guangrong, Türkiye’nin doğu ve batı arasında köprü vazifesi gördüğüne işaret etti. İki ülke arasında kurulan sıcak temaslarda önemli gelişme kaydedildiğini ifade eden Guangrong, yapılan işbirliği ile turizmdeki pazar paylaşımı ve iş ortaklıklarının daha da artacağını söyledi.

VİZE KOLAYLIĞI SAĞLANMALI

İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin de, işbirliğine ilişkin “Anhui’ye daha çok turist gitmesini istiyorsak kesinlikle vize sorununu çözmemiz lazım. Bu konuda Çin tarafının da daha fazla kolaylık tanımasını bekliyoruz” dedi. Gültekin, Anhui ile İstanbul arasında doğrudan uçak seferlerinin başlaması ile birlikte turizm katkısının çok daha büyük olacağına dikkati çekerek, Çin tarafına karşılıklı seferler yapılması çağrısında bulundu.

TURİSTLER EN FAZLA ANTALYA'DA GECELEDİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) raporundan yaptığı derlemeye göre, Türkiye'deki otel ve konaklama tesislerinde yılın 8 ayındaki geceleme sayısı 98 milyon 366 bin 410 olarak kayıtlara geçti.

Bu gecelemelerin 63 milyon 352 bin 254'ünü yabancılar, 35 milyon 14 bin 156'sını ise yerli misafirler yaptı.

Yabancıların yaptığı geceleme, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,27 arttı. 2017 yılının ocak-ağustos döneminde 46 milyon 150 bin 677 geceleme yapılmıştı.

İl bazında incelendiğinde en fazla geceleme, Antalya ve İstanbul'da yapıldı. Ocak-ağustos döneminde 98,3 milyonluk gecelemenin yüzde 50,40'ı Antalya'da, yüzde 14,6'sı da İstanbul'da gerçekleşti.

Yılın 8 ayında Antalya'da 41 milyon 667 bin 233'ü yabancılar, 7 milyon 912 bin 730'u da yerli misafirler tarafından olmak üzere toplam 49 milyon 579 bin 963 geceleme yapıldı.

İstanbul'da yapılan geceleme sayısı ise 10 milyon 76 bin 316'sı yabancılara, 4 milyon 282 bin 297'si de yerli misafirlere ait toplam 14 milyon 358 bin 613 olarak kayıtlara geçti.

Muğla, Aydın, İzmir, Trabzon, Mersin, Nevşehir, Ankara, Afyonkarahisar, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale de 500 binin üzerinde gecelemenin yapıldığı iller olarak sıralandı.

YORUMLAR 10
  • ugur Mustafa 5 yıl önce Şikayet Et
    Masallah bu cok guzel bir haber, insallah yerel hotellerimizde ve belediyelerimizde refah seviyesi birlikte kalkinir. Yerel ekonomi ve sehirlerimizin tanitimi icin cok guzeli firsat. Millet boş boş yorum yapmis, ekonomi ile politika ne alaka yaaa?
    Cevapla
  • tornacı 55 5 yıl önce Şikayet Et
    ola hani sınır bir milyonu duyunca hani kablo gene suriye bize gircek sandım aklım gitti neyse çilli turistlermiş oh ama memleketteki kedilere köpeklere mukayyet olalım en sevdikleri
    Cevapla
  • Fuat 5 yıl önce Şikayet Et
    Bir de bunlar eksikti, israil yanısıra dünyanın belki en iğrenç ve müslüman düşmanı bir ülke. Ha bunlara yüz vermişsin ha israil'e, aynı seviyede oynar.
    Cevapla
  • erdi 5 yıl önce Şikayet Et
    yarı fiyatına arsa satarsan herkes gelir
    Cevapla
  • Vatandaş. 5 yıl önce Şikayet Et
    ne kadar acizce! yabancı para ne kadar değerli değil mi bütün ülkeyi yeseler gene bir şey değişmeyecek!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle