71,3 milyar dolarlık anlaşmaya onay çıktı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, dünyanın en büyük medya ve eğlence şirketlerinden Disney'in, "21st Century Fox"u 71,3 milyar dolara satın alma teklifini koşullu onayladı.

71,3 milyar dolarlık anlaşmaya onay çıktı
71,3 milyar dolarlık anlaşmaya onay çıktı
GİRİŞ 07.11.2018 09:54 GÜNCELLEME 07.11.2018 11:42

Komisyondan yapılan açıklamada, satın almanın, Disney'in verdiği  taahhütlere tamamen uyması şartına bağlı olduğu belirtildi.
 
Açıklamada, Disney'in AB'nin onayını almak için Avrupa'daki History,  H2, Crime & Investigation, Blaze ve Lifetime gibi kanalları elden çıkartmayı  taahhüt ettiği bildirildi.
 
Disney, onaylanan 71,3 milyar dolarlık satın alma kapsamında, 21st  Century Fox'un film stüdyolarının, X-Men, Avatar, Simpsons ve National Geographic  gibi önemli yapımlarının yayın haklarına sahip olacak, ayrıca 21st Century Fox'un  online televizyon ağları Hulu ve Sky'daki hisseleri Disney'in kontrolüne geçecek.
 
Disney, 21st Century Fox'u satın alabilmek için şirkete ilk olarak  Aralık 2017'de 52,4 milyar dolar teklif etmişti. Bu teklif, kablolu TV şirketi  Comcast ile yaşanan rekabet dolayısıyla kademeli olarak 71,3 milyar dolara  yükseltilmişti.
 
Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren şirketlerin sektörlerinde  rekabete aykırı durum olup olmadığını veya bir şirket birleşmesinin piyasalara  etkilerinin ne olacağını denetleme yetkisi AB Komisyonu'nda bulunuyor. Komisyon,  söz konusu incelemede rekabete aykırı durum tespit ederse buna yönelik tedbirler  alabiliyor ve şirket birleşmelerini engelleyebiliyor.