Petrol fiyatlarında sert düşüş

Suudi Enerji Bakanı'nın beklenenden daha az üretim kısıntısı yapılması önerisi sonrasında petrol fiyatlarındaki düşüş yüzde 5'e ulaştı. OPEC üretim kısıntısına karar vermek için Rusya'dan haber bekliyor

Petrol fiyatlarında sert düşüş
Petrol fiyatlarında sert düşüş
GİRİŞ 06.12.2018 14:10 GÜNCELLEME 06.12.2018 14:10

Petrol fiyatları Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) toplantısı öncesinde Suudi Arabistan'ın beklenenden daha az üretim kısıntısı yapılması önerisiyle yüzde 5 düştü.  OPEC'in bugünkü toplantıda Ekim'den bu yana ham petrol fiyatlarını yüzde 30 düşüren arz fazlasını azaltmak için günlük 1-1.5 milyon varil üretim kısıntısı kararı alması bekleniyor. OPEC ülkeleri yarın da örgüte üye olmayan dünyanın başlıca üreticilerinden Rusya toplanarak petrol arzını ele alacak. Yatırımcılar OPEC ve Rusya'nın üretim kısıntısı üzerinde anlaşma sağlayacağını tahmin ediyorlar.

 


BRENT PETROL 58 DOLARA İNDİ
 
OPEC zirvesi öncesinde düşmeye başlayan petrol fiyatları Suudi Enerji Bakanı Khalid al-Falih'in beklenenden daha az üretim kısıntısı önerisi sonrası yüzde 5'in üzerinde düştü. Brent petrolün varil fiyatı yüzde 4.56 düşüşle 58.75 doları gördü. Batı Teksas petrolü (WTI) de yüzde 4.67 kayıpla 50.42 dolara indi.  

 

'GÜNLÜK 1 MİLYON VARİL KISINTI YETER'

Khalid al-Falih gazetecilere yaptığı açıklamada günlük 1 milyon varillik üretim kısıntısının yeterli olacağını söyledi. Al-Falih "Henüz bir anlaşma yok, Rusya hala seçenekleri değerlendiriyor. Anlaşma olsa da olmasa da sonuçlarına hazırız. Tüm ülkeler yükü eşit biçimde paylaşmalı..Petrol fiyat seviyesiyle ilgili ABD ile görüşmedik."dedi.

Petrol, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın hafta sonu petrol piyasasını yönetmeye yönelik anlaşmayı 2019 yılına uzatma konusunda mutabık kalmasının ardından geçen ayki kayıplarının bir kısmını geri almıştı.