2019 asgari ücrete zam teklifi açıklandı! Asgari ücret kaç TL olacak?

Tüm gözlerin üzerinde olduğu işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan asgari ücret tespit komisyonu, üçüncü toplantısını gerçekleştirdi. 7 milyon civarında asgari ücretle çalışanı ilgilendiren komisyon sonucunda TÜİK ne karar verdi? 2019 asgari ücret zammı kaç lira olarak belirlendi? İŞte işverenlerin ve TÜİK'in teklifleri..

2019 asgari ücrete zam teklifi açıklandı! Asgari ücret kaç TL olacak?
2019 asgari ücrete zam teklifi açıklandı! Asgari ücret kaç TL olacak?
GİRİŞ 25.12.2018 09:17 GÜNCELLEME 25.12.2018 11:23
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinin üçüncü toplantısını gerçekleştirdi. Türk-İş'in ev sahipliğindeki toplantıda, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bir işçinin asgari geçim tutarını komisyonla paylaştı. Bu rakam, gerek işçi gerekse de işveren tarafının tekliflerinin somutlaşması ve pazarlıklara başlanması bakımından belirleyici olması bakımından önem arz ediyordu. İşveren kesiminin asgari ücret düzenlemesine yönelik teklifi de bu toplantıda belli oldu. Peki TÜİK 2019 asgari ücret zammını ne kadar olarak belirledi? İşveren kesimin teklifi ne oldu?

2019 asgari ücret belli oldu! Asgari ücret tutarı kaç TL? Son dakika...

 

 

 

2019 ASGARİ ÜCRET OCAK ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay daha önceki açıklamalarında asgari ücretin yılbaşından önce 2 bin lira olması gerektiğini ve yılbaşında da bu tutar üzerinden zam görüşmeleri yapılması gerektiğini açıklamıştı.

 

TUİK, asgari ücret konusunda açıklamada bulundu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na "ağır" statüdeki işlerde 2 bin 213 lira 40 kuruş, "orta" statüdeki işlerde bin 978 lira 80 kuruş, "hafif" statüdeki işlerde bin 841 lira 40 kuruş olarak belirlediğini açıkladı.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, Asgari Ücret Tespit Komisyonunda;

Şunun farkındayız, asgari ücretle çalışan arkadaşlarımızın büyük beklentileri var. Bu konuda dersimize iyi çalışıyoruz. Ülkemizin içerisinde bulunduğu şartlar ama en önemlisi de çalışanların içerisinde bulunduğunu şartları göz önünde bulundurarak en iyisini yapmaya çalışacağız.

Türk-İş olarak bir kişinin yaşam maliyetini kasım ayında 2 bin 385 lira olarak hesapladıklarını anımsatan Irgat, "Elimizde kriterlerimiz var. Önümüzdeki hafta TÜİK uzmanı da rakamları açıklayacak. Bizim açıklamalarımız ile TÜİK'in açıklamaları hemen hemen paralel seviyede gidiyor. Önümüzdeki hafta iyi bir noktaya ulaşacağımızı umuyorum. Çalışanların beklentisi doğrultusunda bir sonuç alacağımıza inanıyorum" dedi.

Türk-İş'in net talebinin ne olduğunu sorulması üzerine Irgat, "Hedeflenen değil, gerçekleşen enflasyon artı refah payı istiyoruz. Bu konuda bir uzlaşma sağlayamadık ama bir yaklaşım oldu. Ülkemiz büyük bir enflasyon oranıyla karşı karşıya kaldı. Bu yaşanan bir gerçek. Toplu iş sözleşmelerimizde de gerçekleşen enflasyon artı ülkenin gelişmişliğine bağlı olarak refah payı talep ederiz" yanıtını verdi.

Irgat, 2 bin liranın üzerinde bir değerlendirme yapılmasını arzu ettiklerini ifade ederek "Rakamsal pazarlığa başlamadığımız için tam bir sonuç çıkmadı. Henüz daha erken ama TÜİK'in açıklamasından sonra bir sonuç çıkacağını bekliyorum. Mevcut asgari ücretle geçinebilmek için sihirbaz olmak lazım. Mevcut bin 603 liranın geçerliliğinin kalmadığını tüm kamuoyu biliyor" değerlendirmesini yaptı.

Asgari Ücret / 2019

İŞVEREN KESİMİN ZAM TEKLİFİ BELLİ OLDU!

Toplantıda işverenlerin düşünceleri ve teklifleri dinlendi. 2 saat süren toplantının sonrasında, işverenlerin asgari ücret düzenlemesine yönelik teklifleri netlik kazandı. Asgari ücretin düzenlenmesi konusunda işverenlerin 1853 TL teklif ettiği aktarıldı.

2 BİN LİRA BEKLENTİSİ

2 bin liranın kamuoyunda yerleştiğini kendilerinin 2 bin liranın üzerinde bir ücreti arzu ettiklerini ifade eden Nazmi Irgat, "Henüz daha erken ama TÜİK'in (Türkiye İstatistik Kurumu) açıklamasından sonra bir sonuç çıkacağını bekliyorum. Mevcut asgari ücretle geçinmek için sihirbaz olmalı. Mevcut bin 603 liranın geçerliliğinin kalmadığını kamuoyu biliyor" dedi. TÜİK ise ilgili raporu gelecek hafta sunacak.

TEMENNİMİZ OY BİRLİĞİ İLE AÇIKLANMASI

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç da bugünkü toplantıda 2018 verileri ile 2019 hedeflerinin karşılaştırıldığını aktararak şöyle konuştu:

Bu konuda çeşitli görüşlerimiz oldu. Gerek enflasyon gerek işsizlik gerekse de büyüme rakamları üzerinde görüşlerimizi illettik. Biz asgari ücrette mevcut çalışanları değil, yatırımcılarımızı, iş bekleyen işsizlerimizi de düşünerek belirlemek üzere bir aradayız. Asgari Ücret Tespit Komisyonu tüm saygınlığıyla çalışmalarına devam ediyor. Önümüzdeki hafta TÜİK'ten rakamlar geldikten sonra muhtemelen takip eden hafta, temennimiz oy birliğiyle asgari ücretin açıklanması olacak. Burada dikkat ettiğimiz şeylerden biri de özellikle hükümetimizin enflasyonla mücadele programının desteklenmesi. Onun için çaba göstermeye devam edeceğiz. Umuyorum bu doğrultuda bir sonuç çıkacak ortaya.

Kılıçdaroğlu: CHP'li belediyelerde asgari ücret 2200 TL olacak!

İşveren tarafı olarak tekliflerinin ne olduğu yönündeki soru üzerine Koç, şunları söyledi:

Önümüzdeki hafta TÜİK'ten gerekli rakamalar gelmeden herhangi bir şey söylemek çok doğru değil. Geldikten sonra değerlendireceğiz ve muhtemelen son toplantıda bütün değerlendirmelerimizi paylaşacağız. 2018 yılı işsizlik, büyüme ve enflasyon rakamlarını gördük, 2019 yılındaki hedefler çok daha farklı, işsizlik oranları çok daha faklı. Bunların hepsini dikkate alarak bir rakam öngörüp paylaşacağız. Önerilerimiz, asgari ücret desteğinin artarak devam etmesi, işsizlik sigortası işveren hissesinin 2019 yılında alınmaması ve vergi dilimleri, kesinti oranlarının mutlak suretle gözden geçirilmesi ve buna bağlı olarak asgari geçim indirimi tekrar dikkate alınması. Bunları tekrar dile getirdik.

Türk-İş heyetinde bu yıl ilk komisyonda yer alan asgari ücretli işçi Gülden Görmez de toplantıda söz aldığını ve asgari ücretle nasıl geçinmeye çalıştığını anlattığını dile getirerek Komisyonda asgari ücretlilerin beklentileri doğrultusunda bir rakamın çıkacağı konusunda umutlu olduğunu kaydetti.

 

İŞÇİ, GEÇİM ŞARTLARININ DİKKATE ALINMASINI İSTİYOR

Türk-İş yeni asgari ücret belirlenirken öncelikle geçim şartlarının temel alınmasını istiyor. Ayrıca, asgari ücret görüşmelerine 2 bin liranın üzerinde başlanılmasını, bu rakama enflasyon oranındaki artışın yanında refah payının da eklenmesini talep ediyor. Asgari ücretin vergi dışı tutulmasını da savunan Türk-İş, net ücrette 2 bin  liranın altındaki her teklife kapılarını kapatıyor.

TİSK ise yeni asgari ücret belirlenirken hedef enflasyon, yatırımlar, rekabet gücü, verimlilik ve işsizlikle mücadelenin dikkate alınmasını, asgari ücret desteğinin arttırılarak devam ettirilmesini, yüzde 2 olan işsizlik sigortası işveren payının 2019 yılı için alınmamasını talep ediyor. İşveren ayrıca SGK işveren desteğinin yüzde 5'ten yüzde 6'ya çıkartılmasını ve toplu iş sözleşmesi imzalanan iş yerlerinde bunun yüzde 7 olarak uygulanmasını istiyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı 6 Aralık'ta Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında Bakanlığın Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.İkinci toplantı 13 Aralık'ta Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) ev sahipliğinde yapıldı.

Asgari ücret bekar bir işçi için vergiler ve kesintiler  düştüğünde 2018 için yüzde 14.2 artışla ve net 1.603 TL olarak belirlenmişti.

ASGARİ ÜCRET KONUSUNDA NELER DÜŞÜNÜLÜYOR?

Türk-İş yeni asgari ücret belirlenirken öncelikle geçim şartlarının temel alınmasını istiyor. Ayrıca, asgari ücret görüşmelerine 2 bin liranın üzerinde başlanılmasını, bu rakama enflasyon oranındaki artışın yanında refah payının da eklenmesini talep ediyor. Asgari ücretin vergi dışı tutulmasını da savunan Türk-İş, net ücrette 2 bin liranın altındaki her teklife kapılarını kapatıyor.

TİSK ise yeni asgari ücret belirlenirken hedef enflasyon, yatırımlar, rekabet gücü, verimlilik ve işsizlikle mücadelenin dikkate alınmasını, asgari ücret desteğinin arttırılarak devam ettirilmesini, yüzde 2 olan işsizlik sigortası işveren payının 2019 yılı için alınmamasını talep ediyor.

YORUMLAR 35
  • Enates 5 yıl önce Şikayet Et
    Kime göre hafif kime göre ağır ya da orta... Asgari ücret çalışana verilebilecek en az ücret işte ama ona da açık kapı bırakılıyor.. Asgari ücretin hafifi ortası mı olur.. Net birşey belirlensin ve gerçekten biraz da vicdan yaa.. Belirlenirken sadece simit çay değil, hayat sadece yemek değil. Barınmak var ki kiralar belli, faturalar okul masrafları ekstralar.. Lütfen vicdanlı olun biraz..
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Bence en az 2600 tl olması lazımdı
    Cevapla
  • blue King 5 yıl önce Şikayet Et
    ınsallah asgarı ucretlı kardeslerımızın hakkı tastamam verılır, ulke gelısıp ımkanlara ulasıyorsa refah sadece zengıne yansımamalı, gelısmıslık her duzeye ulasmalı..
    Cevapla
  • eyt'li 5 yıl önce Şikayet Et
    İnsan gibi yaşamak istiyoruz. Şu güzelim ülkemizde zengin daha zengn. Fakir dahada fakir olmasın. ADİL BİR ASGARİ ÜÇRET VERİLSİN
    Cevapla
  • fenerbahçe 5 yıl önce Şikayet Et
    diyanet günlük bir insanin gideri 20 tl diyor 4 kisilik bir ailenin gideri diyanete göre 2400 tl adamlar diyanete bile inamiyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle