5 milyon emekli bekliyordu! Yargı yolu kapandı

2000 yılı ve sonrasında emekli olanların intibak umudu sürüyor. TÜED yetkilisi, “Gözümüz Meclis’te. Promosyon yolunu açan hükümet, intibak konusunda da aynı hassasiyeti gösterecektir” dedi.

5 milyon emekli bekliyordu! Yargı yolu kapandı
5 milyon emekli bekliyordu! Yargı yolu kapandı
GİRİŞ 17.12.2018 09:30 GÜNCELLEME 17.12.2018 10:45
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Milyonlarca emeklinin gözü intibakta. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar 355 liraya varan zam yolunu açacak intibak için düzenleme bekliyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) üyesi İbrahim Avcı'nın intibak talebine ilişkin başvurusunu yetki alanının dışında kaldığını gerekçe göstererek kabul etmedi. 
 
YARGI YOLU KAPANDI 
 
Ancak emeklilerin intibak umudu sürüyor. TÜED Hukuk Danışmanı Cafer Tufan Yazıcıoğlu, 2000 öncesi emeklilere yapılan intibakın 2000 yılı sonrası emekli olanlara da uygulanması talebi kapsamında ilk olarak Kamu Denetçiliği Kurumu'na başvurulduğunu belirtti. Kamu Denetçiliği Kurumu'nun başvuruyu haklı bulması üzerine üyeleri İbrahim Avcı'nın, Ankara İş Mahkemesi'nde dava açtığını vurgulayan Yazıcıoğlu, süreçle ilgili şu bilgileri verdi: “Mahkeme davayı reddetti. Dava, Yargıtay'a taşındı. Yargıtay mahkemenin kararını onayınca, İbrahim Avcı Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. 
 
ÇALIŞMALAR SÜRECEK 
 
Mahkemede anayasaya aykırılığın söz konusu olmadığı belirtildi. Bu gelişmeler üzerine, yasal süreci son noktasına kadar yürütmek adına AİHM'e başvurdu.” Yazıcıoğlu, AİHM'nin ret kararıyla intibakla ilgili hukuksal mücadelenin sona erdiğini ifade ederek, çözümün parlamentoda, yasa yoluyla sağlanabilmesi için çaba göstereceklerini bildirdi.. 
 
OCAK ZAMMI NETLEŞİYOR
 
Emeklilerin Ocak zammı için son viraja girildi. Zam oranında 2018'in ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon belirleyici olurken, bunun 5 aylık verisi belli oldu. Zam oranının ortaya çıkması için tek adım kaldı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Temmuz-Kasım enflasyonu yüzde 10.64 olarak gerçekleşti. Yani 5 aylık enflasyona göre; SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 10.64 olurken, memur emeklilerine de toplu sözleşmede belirlenen yüzde 4'lük zamma ilaveten yüzde 7.14 fark oluştu. 3 Ocak'ta yani 19 gün sonra açıklanacak enflasyon verileri kesin zam oranını gösterecek.
 
2000 öncesi emeklisinin intibak talebi, yasa çıkarılacak yapılabilecek. Uzmanlar yargı yolunun kapandığını söylüyor.

 

 

YORUMLAR 2
  • emekli ali 5 yıl önce Şikayet Et
    işçi emeklisinin intibak adalet sizlgi düzelmeyecek şukadarını söyleyim adam 2018de kamudan emekli olmuş 8000 bin işgünü çalışmış 4000tl alıyor alsın ama bende kamudan işçi emeklsiyim yıl 2009 işgünüm 9206 güm elimgeçn 3500tl yani benim4yıl pirim fazla nasıl oluyor bukadar işgünüyle adaletsiz maaş hesap lanıyor bunların dikate alınmasılaım 10 yıl öce 20 ay askerlgi 2/3 milyona saydırdım yani herkese adalet olsun
    Cevapla
  • Emekli Bascavus 5 yıl önce Şikayet Et
    Dogru ve hakca olan hicbirsey kurulmamis yillarca. Allah yardimcisi olsun bu emeklilerin ve Reis'in, isi zor gercekten. Son 50 yil hizmet yapmis partileri bir yargi karariyla kapatmak lazim ulkede ayrimciligi alevlendirdikleri icin. Her yerde haksizlik yapilmis kardesim, duzelt duzelt bitmiyor!
    Cevapla