YENİDER'den İmar Barışı önerisi!

Yeniden İnşa Derneği (YENİDER) Genel Başkanı Eşref Küçükateş İmar Barışı Başvuru ve ödeme süresinin en az 4 ay uzatılması gerektiğini belirterek vatandaşlara kolaylık için taksitlendirme sisteminin getirilmesi gerektiğini söyledi.

YENİDER'den İmar Barışı önerisi!
YENİDER'den İmar Barışı önerisi!
GİRİŞ 27.12.2018 14:35 GÜNCELLEME 27.12.2018 14:35

İmar Barışı danışmanlığı, değerleme, araştırma ve proje şirketi olan EXPERT İMAR A.Ş’nin www.expertimar.com ‘un kurucu ortağı ve iş geliştirme sorumlusu olan Eşref Küçükateş 31 Aralık 2018 tarihinde bitirilmesi planlanan süreçle ilgili olarak aşağıdaki önerilerde bulundu.

İMAR BARIŞI MÜRACAAT SÜRESİ UZATILMALI;

Eşref Küçükateş; “Hem dernek ve hem de şirket olarak toplumun her kesimiyle yaptığımız görüşmelerde özellikle kalabalık ve sorunlu binaların bir araya gelme ve anlaşmak için geniş zamana ihtiyaçları olduğunu tespit ettik.

Bu nedenle, 10 - 20 ve daha fazla daireli binalarda ve sitelerde tüm malikler anlaşsa bile vekâlet ve/veya imzaların toplanması çeşitli nedenlerle 2-3 ay sürmekte olduğunu gördük ve yaşadık. Bu binaların ve İmar Barışına girmeye yeni karar vermiş binaların sürece dâhil edilmesi için 31 Aralık'ta sone erecek olan süre en az 4-6 ay uzatılmalı.

ÖDEME SÜRESİ UZATILMALI VE TAKSİTLENDİRME İMKÂNI SAĞLANMALI;

Ayrıca, 2018 yılında yaşanan ekonomik olumsuzluklar nedeniyle her kesimde ödeme ve tahsilât sıkıntıları yaşanmakta olup bu durumdan İmar Barışından yararlanmak isteyenlerde ister istemez etkilendi. Üstelik Yapı Kullanım Belgesine müracaat ettiği halde hala ödeme yapmayanların sayısı azımsanmayacak kadar çok.

8 Haziran'da başlayan bu sürece 9 milyon vatandaşımız başvurdu, yaklaşık 8 milyar gelir elde edildi. Ülkemizin genelinde 12 ile 14 milyon arasında kaçak yapı olduğu tespit edilmişti. Bu yapıların tümü için imar ve iskân sorununun çözülmesi ve bu kişiler ile yeni müracaat edeceklerin, İMAR BARIŞINDAN faydalanması için ödeme süresinin uzatılması ve ödeme zorluğu çekenlerinde sürece dâhil edilmesi için taksitle ödeme imkanı getirilmesinin faydalı olacağını müşahede ettik.

SORUNLU BİNALARDA ARSA PAYI VEYA MALİK SAYISI BAZ ALINARAK %51 MUVAFFAKAT YETERLİ OLMALI;

İmar barışında yaşanan sorunlardan birisinin de, sorunlu binalarda bir kişi muvafakat vermezse İmar Barışına müracaat edilemediği gerçeğidir. Binaların kayıt altına alınmasına en büyük engel durumlardan birisi olan Muvafakat oranının %100’den %51’e düşürülmesi de müracaat sayısını ve tahsilât oranını direkt etkileyecek unsurlardandır.

“YAPI KULLANIM BELGESİNDE” OLDUĞU GİBİ “KAT MÜLKİYETİ TAPUSU” İÇİNDE SÜRE KONULMALI;

Yapı Kullanım Belgesi için süre tahdidi konularak bir kez bu süre 31 Aralık 2018 tarihine kadar uzatıldı. Şimdi ikinci uzatma çeşitli kişi ve kurumlarca dile getirilerek talep edilmekte. Fakat İmar barışının ikinci aşaması olan kat mülkiyeti tapusu için hiçbir süre beyan edilmemesi de hem ilk müracaatları hem de ikinci aşama olan  kat mülkiyeti tapusu müracaatlarını yavaşlatmaktadır.

BELEDİYELER BU SÜRECE DÂHİL EDİLEREK BU GELİRDEN BİR PAY ALMALI

İmar Barışı süreci tamamlandıktan sonra Mer-i İmar Planlarıyla ve belediyenin uygulamalarıyla baş başa kalacak olan vatandaşların bir an önce müracaat ederek, Mer-i uygulamaya muhatap olmadan Kat Mülkiyet Tapusunu almaları sağlanmalı. Belediyelerin bir çok alacağının silindiği bu süreçte tüm belediyelere İMAR BARIŞI gelirinden %1’lik pay ayrılması gerektiğini düşünmekteyiz.