Milli paralarla ticarette ortak kart

D-8 Genel Sekreteri Büyükelçi Dato Ku Jaafar Ku Shaari, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üye ülkeler arasında yerel para birimlerinin kullanılması fikrinden hareketle D8P Card (payment card) geliştirildiğini söyledi.

Milli paralarla ticarette ortak kart
Milli paralarla ticarette ortak kart
GİRİŞ 21.01.2019 11:38 GÜNCELLEME 21.01.2019 11:39
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Gelişen 8 Ülke Ekonomik İşbirliği Örgütü (D-8) Genel Sekreteri Büyükelçi Dato Ku Jaafar Ku Shaari, geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın D-8 üyesi ülkelerin kendi aralarındaki ticarette yerel para birimini kullanması önerisi doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

 

ORTAK KART DÖNEMİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın teklifi üzerine Malezyalı bir şirketin D8P Card (payment card) üzerine çalıştığını söyleyen Shaari, ''Cumhurbaşkanı Erdoğan, ticarette lokal para birimi veya adına takas odası denilen bir yapının kurulmasına dair teklifte bulundu. Bunun üzerine Malezyalı bir şirket tarafından üretilen D8P Card (payment card) adında bir kartın kullanılması teklifi de sunuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üye ülkeler arasında yerel para birimlerinin kullanılması fikrinden hareketle D8P Card (payment card) geliştirildi.

Bu kart ile tüm üye ülkeler kendi aralarında yaptığı ticaret ve diğer her türlü alışverişte yerel para birimleri ile ödeme yapabilme imkanına kavuşacaklar." değerlendirmesinde bulundu.

SABİHA GÖKÇEN SEÇİLMİŞ HAVALİMANI

Shaari, dünyadaki yoksulluk sorununun çözümü noktasında üye ülkelerle birlikte birtakım çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

Sosyal yardımlar konusunda D-8 üye ülkelerinden Nijerya'nın büyük bir destek vererek kendilerine bir bina tahsis ettiğini anlatan Shaari, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sosyal yardımlar noktasında üye ülkelerle iş birliği içinde olacağız. Bu konuyla ilgili çok mutlu ve umutluyum. Çünkü gecen yıl sonu Nijerya'daydım ve Nijerya hükümeti bu sosyal projemize destek vermeye ve bunun ile ilgili gerekli çalışmalarımızı yapabileceğimiz bir bina tahsis etmeye karar verdi. Ayrıca 2018 yılı faaliyetleri kapsamında geçen sene D-8 olarak seçilmiş havalimanları konulu bir niyet mektubu imzaladık. Amacımız yapılacak tüm çalışmalarda kullanabileceğimiz bazı havalimanları belirlemekti. Bu sayede dünyanın çeşitli ülkelerindeki insanları ve şirketleri bir araya toplayabilmeyi, onlara hareket alanları sağlamayı, turizm ve diğer konularda aşama katetmeyi hedefledik. Bir süre sonra dünyada bir havalimanı ağı kurarak tüm çalışmalarımızı bu ağ üzerinden yürütüp geliştirmeyi planlıyoruz." 

D-8 üye ülkeleri arasında geçen yıl imzalanan vize anlaşmasının henüz hayata geçmediğini kaydeden Shaari, şunları anlattı:

"Bahsettiğim bu havalimanı ağının kurulması ile bu vize anlaşması da hayata geçecek ve aktif olarak kullanılacaktır. Seçilmiş havalimanı projesinde Sabiha Gökçen Havalimanı'nın seçilmesi konusunda bir iyi niyet mektubu imzaladık. Bundan dolayı çok mutluyum. Bu havalimanı ile D-8 üyesi ülkelerin vatandaşları için fast track (hızlı geçiş) hizmeti sağlanacak. Ayrıca yine bize özel olan ve üye ülke vatandaşlarının kullanabileceği bir VIP salon kurulacak ve burada diğer tüm proje ve aktivitelerin tanıtımı yapılacak.

Bununla birlikte geçen yılki Nijerya ziyaretimde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından Abuja havaalanında bu seçilmiş havalimanlarından biri olması konusunda mutabakata vardığımızdan dolayı yine çok mutluyum. Yine Pakistan hükümeti, Karaçi uluslararası havalimanında bu seçilmiş havalimanlarından biri olması konusunda bizimle hemfikir. Bu çalışmamızın tamamen hayata geçmesi ve öngördüğümüz faydalarının sağlanabilmesi için diğer üye ülkelerin de bu yönde kararlar alarak havalimanı tahsis etmesini ve bu ağın bir an önce kurulmasını bekliyoruz."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 8
  • Son söz.. 5 yıl önce Şikayet Et
    Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın söylediği herşeyin doğru olduğunu birgün bütün dünya onaylıcak ve dediklerini tek tek yapacaklar..
    Cevapla
  • Kadir 5 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah tebrik ederim. Çinle alışverişimizi yerel para üzerinden hala yapamıyoruz. Aliexpress alışverişimde kredi kartımın extresi londra gözüküyor
    Cevapla
  • Mehmet 5 yıl önce Şikayet Et
    d8 de projelerde iyi guzel faydali. fakat d8 icinde iran oldugu sürece herseyi tam mutabakatla yapmak çok zor.
    Cevapla
  • sermet 5 yıl önce Şikayet Et
    Eskiden diktatör Saddam idi sonra Kaddafi oldu sarı öküz iran mı şimdi. daha sonra sıra bir gün bize de gelecek
    Cevapla
  • Müco 5 yıl önce Şikayet Et
    insanımıza değer veren projeler üreterek öz güvenimizi artırmalı, dünya milletleri arsında onurlu ve rekabetçi bir yer edinmeliyiz.,
    Cevapla
  • mücahit 5 yıl önce Şikayet Et
    mücahit, mutlaka çok çalışmalıyız projeler üretmeliyiz her alanda; eniyi enrahatı kolayı elde etmek için.vesselam
    Cevapla
  • Ramo 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah (cc) rahmet etsin. Erbakan hocamızın temellerini attığı Büyük Türkiye Tayyip beyin liderliğinde her alanda kuruluyor ELHAMDÜLİLLAH.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle