ASÜ'den hayvancılık ve ucuz et için önemli hamle!

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, büyükbaş hayvanlarda et ve süt verimi yüksek ırklar elde etmek adına gerçekleştirilen Embriyo Transferi saha uygulamalarının giderek genişlediğini ve 8-10 bin başlık büyük işletmelerin de konuya olan ilgisinin arttığını söyledi.

ASÜ'den hayvancılık ve ucuz et için önemli hamle!
ASÜ'den hayvancılık ve ucuz et için önemli hamle!
GİRİŞ 21.01.2019 18:36 GÜNCELLEME 21.01.2019 18:38
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Üniversiteler bazında Türkiye’de ilk kez ASÜ’de kurulan Embriyo Transferi Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, hayvancılıkta dışa bağımlılığı azaltmak için saha uygulamaları gerçekleştiriyor.

 

 

Yaklaşık 600 donörden alınan embriyolar yaklaşık 2 bin büyükbaş hayvana başarıyla uygulandı.

UCUZ ET İÇİN ÖNEMLİ BİR HAMLE

 

 

Projenin birkaç açıdan değerli olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Şahin, “Bu çalışma ülkemizdeki nitelikli hayvan sayısını arttırmak bakımından önemli. Et ve süt verimi yüksek ırkların elde edilmesi ülkemizin bu konuda yaşadığı dışa bağımlılığı en aza indirecektir. Bu da oldukça yüksek bir ekonominin ülkemizin kasasında kalması anlamına geliyor. Ayrıca proje, milletimizin daha uygun fiyatlara hayvansal gıda tüketmesinin yolunu açması bakımından da çok önemli” dedi.

Saha uygulamalarının projeye duyulan ilgiyi giderek arttırdığını; 8-10 bin başlık büyük işletmelerin de dikkatini çektiğini belirten Şahin, ileriye dönük hedefleri şu şekilde özetledi:

“Kısa süre içerisinde Merkezimize suni tohumlama laboratuvarı da kurulacak. Burada büyükbaş-küçükbaş hayvanlar ile balıklara yönelik üreme çalışmaları yapılacak ve eğitimler verilecek. Türkiye, yıllık 50-60 milyon doz sığır sperması kullanıyor ve bunların neredeyse tamamı ithal. Yapacağımız çalışmalarla, -Amerika ve Japonya’daki üniversitelerde olduğu gibi- kaliteli sperma ve embriyo üreterek, ülkemizin hayvancılık alanında gelişmesine ve milletimizin kalkınmasına katkı sunacağız. Aksaray’ımız ve Üniversitemiz, bu alanda Türkiye’nin en önemli merkezi olma yolunda ilerliyor.”

Türkiye’nin 2023 vizyonuna uyumlu şekilde, akademik birikimi toplumsal faydaya dönüştürmeye devam edeceklerini belirten Şahin, çalışmaların gerçekleşmesine katkı sunan herkese teşekkür etti.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 4
  • Ecr 5 yıl önce Şikayet Et
    Yem fiyatları ne olacak istediğiniz kadar nitelikli hayvan üretin şu içerek mi kilo alacak
    Cevapla
  • Demir Ersoy 5 yıl önce Şikayet Et
    İneklerin de DNA sını bozacaklar tavuklar gibi bırakın az yiyelim temiz yiyelim siz anadolu halkına gereken kolaylığı sağlayın yine eskisi gibi dağ taş hayvan dolsun
    Cevapla
  • Yorgun 5 yıl önce Şikayet Et
    toprak reformu olmadan bu ülkede hiç bir şey yapamassın vesselam.
    Cevapla
  • Atillahan 5 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun ,ilk defa Aksaray adını duyurdu ,hemde önemli bir projeyle
    Cevapla