Milli teknoloji hamlesi için 342 firmalı dev iş birliği

Türkiye'nin savunma, havacılık ve uzay sanayisindeki milli teknoloji hamlesine destek vermek amacıyla faaliyet gösteren ve ülkenin en büyük kümelenmesi haline gelen Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA İstanbul) yeni katılımlarla güçlendi.

GİRİŞ 22.01.2019 14:05 GÜNCELLEME 22.01.2019 14:30
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Kuzey Marmara hattında yer alan sanayici, tersane, üniversite ve teknoparkların oluşturduğu potansiyelin savunma, havacılık ve uzay sanayisinde değerlendirilmesi amacıyla kurulan SAHA İstanbul'un etkinliği artıyor.

 

 

ASELSAN, THY Teknik, Kale Kalıp, Baykar, BMC, STM, Kordsa, Petlas, Ermaksan, Durmazlar, TÜMOSAN gibi faaliyet alanlarına liderlik eden şirketleri aynı hedefte buluşturan SAHA İstanbul, geçen sürede Türkiye'nin en büyük sanayi kümelenmesi haline geldi.

SAHA İstanbul, 2019'a 27 yeni firmanın katılımıyla büyüyerek başladı. Türkiye'nin lider havacılık sanayi şirketi Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), ülkedeki test ve değerlendirme altyapısının etkinliğinin artırılması ve güçlendirilmesi amacıyla kurulan TRTest, kümelenmenin yeni üyeleri oldu.

 

 

Yeni üyelerle birlikte SAHA İstanbul’un üye sayısı, 11'i üniversite olmak üzere 342'ye yükseldi.

Türkiye'nin savunma, havacılık ve uzay sanayisindeki millileştirme hamlesine katkıda bulunmak için iş birliğine katılan diğer firmalar Mahrek Teknoloji, Ortem Elektronik, Günili Yazılım, Berkin Savunma, Desi Alarm, İstanbul Silah, Bozok Savunma, Floran Kimya, Kontal Elektronik, Mir İzolasyon, BİAS Mühendislik, Vis Videsan, Gürdesan Gemi Makina, CDT Bilgi Teknolojileri, Gökçeler Makina, Özer Elektronik, Matil Malzeme, Erdem Cam, Karakamlar Havacılık, Erin Motor, Hisar Kalıp, Kastaş Sızdırmazlık, Uzmar Gemi İnşaat, Dener Makina ve Mobit Bilişim oldu.

Hürkuş, lazer silah sistemleri, aerojel...

SAHA İstanbul'un destek ve koordinasyonuyla bugüne kadar bir dizi önemli proje hayata geçirildi.

Temel eğitim uçağı Hürkuş'un iklimlendirme ve kabin basınç sistemi için küme üyelerinden konsorsiyum kuruldu. Bu konsorsiyum TUSAŞ'ın da içinde olduğu bir şirkete dönüşüyor.

Lazer silah sistemleriyle ilgili olarak ASELSAN, ROKETSAN, Ermaksan, TÜBİTAK BİLGEM ve Gebze Teknik Üniversitesinden oluşan bir konsorsiyum oluşturularak, TÜBİTAK Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması Programı'na başvuruldu.

Milli katmanlı titanyum printer üretmeyi başaran Ermaksan ve ALUTİM ile 3D printer toz üretimi konsorsiyumu kuruldu.

Savunma ve havacılık sektörü için büyük önem taşıyan ileri teknoloji ürünü yanmaz özellikteki Aerojel üretimi gerçekleştirildi. Türkiye, bu ürünü üretebilen 4 ülkeden biri haline geldi.

Açık kaynak kodlarla milli ihtiyaçlara dönük yerli yazılım geliştirme hamlesi başlatıldı.

Mesleki ve teknik eğitimin sanayi ile bütünleşmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli çalışma hayata geçirildi.

Hedef yeni milli sistemler

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, AA muhabirine, 27 firma tarafından kurulan SAHA İstanbul'un, geçen süre içinde gerek kümelenme olarak gerekse üyeleri aracılığıyla Türkiye'nin savunma, havacılık ve uzay sanayisindeki milli teknoloji hamlesinde önemli sorumluluklar üstlenerek, katkılar verdiğini söyledi.

Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılarken ihracat da yapmak için yoğun çaba gösterdiklerini belirten Bayraktar, bunun karşılığını kümelenmeye gösterilen ilgiyle aldıklarını dile getirdi.

Bayraktar, SAHA İstanbul'un kısa sürede Türkiye'nin en büyük sanayi kümelenmesi haline geldiğine işaret ederek, yeni yılla birlikte, aralarında faaliyet alanlarına öncülük eden firmaların da bulunduğu 27 yeni üyeye kapılarını açtıklarını bildirdi.

Yeni katılımların kümelenme bünyesinde farklı iş birliği fırsatları sunacağını vurgulayan Bayraktar, "Kümelenme bünyesinde bugüne kadar gurur duyduğumuz çeşitli işlere imza atıldı. Yeni katılımlarla bunların sayısını artırmayı, savunma, havacılık ve uzay sanayisinde yerlilik oranını yükseltmeyi ve yeni milli sistemleri ülkemize kazandırmayı amaçlıyoruz." dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 18
  • yorum 5 yıl önce Şikayet Et
    Milli olmayan ve kötü niyetle girenler olabilir dikkat derim.
    Cevapla
  • FB12 5 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah ülkemiz daha iyi yerlere gelir
    Cevapla
  • YERLİ OLSUN 5 yıl önce Şikayet Et
    Hepsi yerli olusa iyi olur aralarinda yahudi firmalari girerse hicbir anlami kalmaz....
    Cevapla
  • Muhittin Aksoy 5 yıl önce Şikayet Et
    Iste bu ya Petrol yok Gaz yok Ama akilli insanimiz var. Buna hadi diyecek biri lazimdi simdi O da va Sayin RTE .Hadi hayirlisi bütün dünyaya TC markasi ni tanitalim.
    Cevapla
  • İnanan 5 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizde petrol de var doğalgaz da var sıkıntı onu çıkaracak bütçe düşük 2019 itibari ile bütçe ayrıldı petrol için inşAllah 5-10 yıl içinde kendimize yeter petrol çıkarırız
    Cevapla
  • gelecek 5 yıl önce Şikayet Et
    işte allah ın izniyle bu milletin beklediği çalışma budur.tek çalışanı büyük firmalar yutuyor.yada engelliyor.her alanda böyle gruplar kurulmalıdır.işte o zaman önümüzde durmak isteyeni iter geçeriz.yada ezer geçeriz allah ın izniyle.haydi yiğitler kolay gelsin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle