Tepki çeken afiş! Vatandaş mağazayı terk ediyor

Alışverişlerde kullanılan poşetlerden ücret alınmasına ilişkin uygulama sonrasında poşet kullanımı yüzde 65 düşerken bir zincir marketin mağazalarına astığı iddia edilen afiş tepki çekti. Özellikle sosyal medyada eleştiri oklarının hedefi olan afişte ''Mağaza içerisine sırt çantası, alışveriş çantası ve poşetleri ile girmek yasaktır.'' yazıyor.

Tepki çeken afiş! Vatandaş mağazayı terk ediyor
Tepki çeken afiş! Vatandaş mağazayı terk ediyor
GİRİŞ 06.02.2019 11:19 GÜNCELLEME 06.02.2019 11:20
Bu Habere 205 Yorum Yapılmış

Plastik poşetlerin çevre koruma faaliyetleri kapsamında 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren ücretlendirilmesi alışverişte yeni bir dönemin kapısını araladı. 15 mikron ila 50 mikron arası kalınlıkta olan plastik alışveriş poşetleri alışverişlerde tüketiciye 25 kuruştan satılmaya başladı.

 

 

Uygulamanın ilk günlerinde yıllardır ücretsiz bir şekilde aldıkları poşetlere para verme konusunda çekimser davranan vatandaş zamanla fikrini değiştirerek destek vermeye başladı.

1 AYDA YÜZDE 65 AZALDI

 

 

Poşetlerden ücret alınmasına ilişkin uygulamada ilk sonuçlar da düzenlemenin ne kadar etkili olduğunu gözler önüne serdi. 1 ay içerisinde poşet kullanımında yüzde 65 azalma meydana geldiği açıklandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise Türkiye'de yıllık kişi başı 440 adet olan poşet kullanımını 40 adete kadar düşürmeyi hedefliyor.

ÜCRETSİZ POŞET VERENE M2 BAŞINA 10 TL CEZA

Alışveriş sonrası müşterilerinden poşet ücreti almayan işletmelere ise m2'sine göre ceza uygulanmasına karar verildi. Düzenlemeye aykırı olarak plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktalarına depo alanı hariç kapalı satış alanının her m2'si için 1O TL idari para cezası verilmesi planlanıyor. Bu da 100 m2 bir market için bin TL ceza anlamına geliyor.

BEZ VE FİLE TAVSİYESİ

Plastik poşetlerin kullanımını azaltmak için hayata geçirilen düzenleme kapsamında vatandaşlara bir defaya mahsus ödeyecekleri ücretlerle alacakları bez ve fileleri alışverişlere gittiklerinde yanlarında götürmeleri tavsiye edilirken marketler ise mağaza girişlerinde ve kasalarda file ve bez poşet satışlarına da başladı.

TEPKİ ÇEKEN AFİŞ!

Ancak uygulamayı kendilerine gelir kapısına dönüştürmek isteyen bazı market zincirleri bu sefer de vatandaşın poşetine göz dikti. Verilmeyen poşetlerin fişlere yansıtılması, fazladan poşet parası alınması derken son olarak bir zincir marketin mağazalarına astığı iddia edilen afiş tepki çekti.

''Mağaza içerisine sırt çantası, alışveriş çantası ve poşetleri ile girmek yasaktır'' afişleri astıran mağaza yöneticileri ellerinde poşetleri ile gelen müşterilerini ise güvenlik görevlileri aracılığıyla poşetleri ceplerine koymaları konusunda uyarıyor.

'DESTEK YERİNE KÖSTEK OLUYORLAR'

Markette gördüğü muameleye tepki gösteren bir vatandaş ise sitemini şu sözlerle dile getirdi;

Sepetime plastik poşet kullanımını azaltmak amacıyla başlatılan uygulamaya destek amaçlı satın aldığım 2 adet bez çantaları koydum ancak güvenlik görevlisi dışarıdan poşet ya da alışveriş çantasıyla mağazaya girişin yasak olduğunu söyledi. Ben de bir yetkiliyle görüşmek istediğimde yetkili olmadığını ve bu kararı mağaza yönetiminin aldığını söylediler. Ben de sepetimi bırakıp mağazayı bir daha gelmemek üzere terk ettim. Hangi hakla bu şekilde bir keyfi uygulamaya imza atıyorlar? Plastik poşet kullanımını azaltmak için başlatılan bu kanuna destek vermek yerine köstek oluyorsunuz! Amacınız insanlara parayla poşet satıp para kazanmak mı yoksa bakanlığın bu kararına köstek olmak mı bunu anlamak mümkün değil.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 205
  • Salih 5 yıl önce Şikayet Et
    Ya herşeyi abartmayın hırsızlık İçin yazılmış bir yazı sırt çantasıyla girip içini gizliden doldurup hırsızlık yapan bir çok insan var , çantasını girişte bırakır alışverişini yapar çıkarken alır gider
    Cevapla
  • erhan 5 yıl önce Şikayet Et
    dolu poşetler için dolap ayrılmıştır yazssa sıkıntı yok
    Cevapla
  • cem 5 yıl önce Şikayet Et
    arkadaşlar burayı biliyorum, ama bu afiş poşet yasağından önce de vardı, çok büyük bir mağaza olduğu için hırsızlığa karşı bir önlem sanırım
    Cevapla
  • Almanya 5 yıl önce Şikayet Et
    Geçen aldi Markete alışverişe gittim elimdeki wez marketin reklamlı çantası ile..tabi içi boş. Mağaza sahibi veya çalışanları burda pek karışmazlar. Zaten karışsa bile kanuna aykırı. ikincisi o mağazayı rezil ederiz. Burası gibi Türkiyede özgür.. İsteyen BİM e de gider A101 de çeşitli marketlerin reklamı çantaları ile. Kimsede hiç çekinmesin acaba mağaza görürse ha bu müşteri diğer mağazayada gidiyormuş gibisine. Özgür olalım.. İşimize bakalım.. hep bana hep bana diyenlere itamat etmeyelim..
    Cevapla
  • Yakub 5 yıl önce Şikayet Et
    Ne ile girsin yahu!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle