Dedikoduyla başladılar raporlarla desteklediler

Seçim öncesi dolarda yaşanan ani artışın, sistematik bir saldırı sonucunda geldiği ortaya çıktı.

Dedikoduyla başladılar raporlarla desteklediler
Dedikoduyla başladılar raporlarla desteklediler
GİRİŞ 26.03.2019 09:10 GÜNCELLEME 26.03.2019 09:10

Bir süredir sosyal medyada, Youtube kanallarında, arkadaş sohbetlerinde “Dolar 7 lira olacak”, “Ekonomi batacak” ve “Her şeye zam gelecek” şeklinde felaket tellallığı yapıldı. 

NOTÇULAR DESTEK VERDİ

Üstelik dolara 7-10 liralık fiyat biçenler arasında kendisini ekonomist olarak tanımlayan bazı isimler ile siyasiler de yer aldı. Birçok insan bu dedikoduya inandı. Parası olan da olmayan da dolar aldı. Nitekim bu durum döviz hesaplarına da yansıdı. Sadece 15 Mart haftasında yerli yatırımcı 1.6 milyar dolar alırken döviz hesapları 105.7 milyar dolarla tarihi zirveyi gördü. İçeriden yapılan bu bu dedikodular, başından beri dış kaynaklı saldırılarla da destekledi. En yakın zamandaki saldırı ise artık Türkiye karşıtlığı tescillenen Moody’s’ten geldi. Moody’s, geçen hafta Türkiye’nin dış kırılganlık riskini ‘yüksek’ seviyesinden ‘yüksek +’ seviyesine yükselti.

Aynı gün İngiliz Financial Times (FT) Gazetesi de ‘Türkiye batıyor’ algısı yaratmak için haber yaptı. En son ise cuma günü JP Morgan dolar 5.60 TL iken piyasalar kapandıktan sonra 5.90 hedefli alım önerdi. Bu sürece bazı bankalar da uyarak müşterilerini dövize yönlendirdi. Uzmanlar bunun manipülatif hareket olduğunu belirterek benzer bir sürecin geçen yıl da yaşandığını belirtiyorlar.